Omul de aur

M-am gândit, aveam de ales între a scrie despre cât de frumos e Ostap Bender (no offence, Ostape) și altceva. Acel altceva este romanul Omul de aur, al lui Jókai Mór. De ce tocmai despre acest roman? Pentru că de curând o amică de-a mea m-a rugat să-i fac rost de el ca să-l recitească, ceea ce am și făcut, lucru care mi-a readus în memorie acest roman. Nu, nu o să scriu recenzia acestui roman, ci doar o să scriu câteva cuvinte despre semnificația lui pentru mine. Eram adolescent, în clasa a IX-a de liceu, când am primit cadou acest roman. Cred că nu ar fi fost vârstă mai potrivită pentru acest cadou, atunci puritatea vârstei s-a împletit cu frumusețea delicată a povestirii lui Mór. Am urmărit cu sufletul la gură peripețiile lui Timár Mihály, reușitele lui, este adevărat, având un noroc la bază, dar, în continuare, multă iscusință, înțelepciune, și iubirile lui. Am fost fericit când Timár și-a găsit adevărata iubire, jumătatea sa, în persoana fetei din insulă, Noémi. În mod romantic, Timár își înscenează moartea ca să poată ducă o viață simplă, în mijlocul naturii, pe insulă, cu Noémi și copilul lor și ca să își lase soția credincioasă, Timea, fiica lui Ali Csorbadzsi, de a cărui comoară Timár s-a folosit, să-și trăiască viața alături de omul iubit. Mai târziu, lectura volumelor din ciclul ”Dinastia Sunderland-Beauclair”, scrise de Vintilă Corbul, îmi va readuce pentru prima dată în minte aventurile lui Timár Mihály. A, da, și, pentru mine, elevul din epoca regimului comunist, cu istoria națională atât de machiată, a fost frapantă descrierea din roman a călătoriilor lui Timár Mihály într-un Ardeal și pe o parte din Dunăre pe atunci maghiare, descriere făcută din perspectiva unui maghiar. După ce am citit Omul de aur, am citit toate romanele lui Mór editate în limba română, printre care și romanticul ”Voievodul țiganilor”.

Ca să ne păstrăm în atmosferă, o să pun mai jos un cântec cu artista mea preferată maghiară, solista de la Nox, Péter Szabó Szilvia, Mindenkinek van egy álma – Cu toții avem un vis.

45 responses to “Omul de aur

  1. pai vezi mai bogdane, rasa, clasa si educatia bozgorului? „saraca tara bogata” a lui paunescu al tau nu a raspuns niciodata cu aceeasi moneda „saracilor bogati” ai lui Mor.

  2. Creca, eu sunt un om care este îndrăgostit de Budapesta și care îi admiră pe maghiari. Însă, lăsând laoparte acest lucru, sunt român, în primul rând, îmi iubesc enorm poporul, acest teribil de obidit popor al nostru, mă simt dator înaintașilor care și-au pus toate forțele și au făcut toate sacrificiile în slujba unității neamului și cred că un viitor luminos al acestui popor nu poate exista decât în unitate națională.

    Să-l citești, Creca, pe SunTzu, cu a sa Artă a războiului, acolo el spune ceva nemaipomenit : singurul lucru care nu se poate negocia este PĂMÂNTUL ȚĂRII. Citește istorie, Creca, numai dacă știm de unde am pornit putem să ne dăm seama unde trebuie să ajungem. Citește măcar ”O istorie sinceră a poporului român”, de Florin Constantiniu și apoi ”Istoria loviturilor de stat din România”, de Alex Mihai Stoenescu.

    Creca, nu este nicio rușine să fii mândru că ești român, așa cum sunt mândrii maghiarii că sunt maghiari, că sunt urmașii triburilor lui Arpad, că sunt urmașii atâtora și atâtora eroi, care au luptat cu sabia și cu graiul pentru independența și unitatea țării și a poporului lor.

  3. Păunescu, Creca, este al nostru, al românilor, el acum face parte din ființa noastră ca Bălcescu, Carol I, Ferdinand sau Brătienii.

    • e, uite, eu cu patriotismul si „simtirea nationala’ nu m-am impacat niciodata. eu prefer LIBERTATEA. bai, da’ libertatea aia aproape absoluta. cind cineva imi spune ca trebuie sa simt intr-un anumit fel, pentru cineva anume, cind imi impune tara si locul in care sa simt,cind imi da motivatiile simtirii etc. SIMT ca sunt manipulat si incorsetat. eu cred ca liantul social trebuie sa fie de alta natura, presupusa si nu impusa la modul didactic-educativ. si pina la urma explica-mi de ce trebuie sa „simt” eu mai mult pentru „rasa” decit pentru specie? doar intimplarea a facut sa nu fiu american sau azerbaijanian sau ungur sau evreu.

    • Nu cred că întâmplarea a făcut să fim ceea ce suntem. Nimeni nu spune că nu trebuie să respectăm celelalte popoare. Fă o experiență, Creca, du-te și stai undeva unde există o civilizație avansată, în Suedia sau Danemarca, de exemplu, stai o perioadă mai îndelungată. Crede-mă, e aproape sigur că ți se va face dor de țară, și că probabil ochii ți se vor umezi când vei călca din nou pe pământul sfânt al țării. Așa cum e firesc să ne iubim familia mica în care ne-am născut, la fel de firesc e să ne iubim familia mare care e poporul. Așa cum e firesc să ne iubim părinții, la fel de firesc este să ne iubim înaintașii care au luptat ca noi să fim azi liberi și să avem o țară mândră.

      Puțină istorie oricum nu are cum să-ți strice. 🙂

    • pai eu ce spun bogdane? ochii ti se umezesc dupa ce ai fost educat sa ai o anumita identitate, niciodata inainte.

    • De ce crezi tu, Creca, că eu am fost educat în acest fel? 🙂 Și eu la vârsta ta eram ca tine. În timp, am înțeles ceea ce e important, Dumnezeu, religia ortodoxă și un naționalism moderat.

    • mai bogdane, nationalism stiu ce inseamna insa nu inteleg de ce e nevoie de el. de ce?

    • si numara cite PACI au rezultat din nationalism si cite RAZBOAIE.

    • În primul rând, Creca, citește cele două două lucrări de istorie. Îți trebuie o imagine de ansamblu cu privire la istoria noastră: care au fost amenințările, care au fost oportunitățile, cine ne-au fost prietenii și cine dușmanii.

      Libertatea neîngrădită și și unitatea speciei nu există, Creca. Există popoare, stăpânii și colonii, religii, peștele cel mare înghite peștele cele mic. Momentan, avem familia și casa fiecăruia și familia cea mare care e poporul și casa cea mare care e țara. Nu cred că vom discuta prea curând de o omenire unică așa cum discutăm acum de o singură nație. 🙂

  4. mai, io am trei carti de referinta: Das Ende der Philosophie und die Aufgabe des Denkens, Unzeitgemässe Betrachtungen shi A nema revolverek varosa. de Rejtö Jenö ))) in maghiara in original.
    🙂

  5. sa dezvolt despre martin heidegger, friedrich nietzsche sau rejtö jenö? ca nu-mi rezulta..
    🙂

  6. Domnilor, deoarece orele sunt târzii, o să citesc mâine eventualele dvs. comentarii sau răspunsuri. Vă urez: ”Noapte bună!”. 🙂 Vă las să mai discutați, dacă aveți chef.

  7. „si numara cate PACI au rezultat din nationalism si cate RAZBOAIE”
    cre’ca, daca esti ateu esti ipocrit. inconsistent cu propria pozitie. daca esti sectar sa stii ca Sola Scriptura e o inventie care a dus la razboaie religioase in europa. daca esti ortodox atunci sti raspunsul. am simplificat , da’ intelegi tu..

    • pai asta imi si propun vasile, sa fiu inconsistent in propria pozitie. in fond si la urma urmei cine mama dracu’ sunt eu sa am o pozitie ferma? mai degraba espectativa si pozitia umila as vrea sa ma caracterizeze. dogma, laicul, scolasticul,liderul,canonul,trendul,idolul,ideologia,natia,imperiul(mai zic?) nu sunt decit coagulari timpurii si necoapte ale sperantei lumii asteia. de-aia m-am prefacut ca ti-l prefer pe nietzche cu proiectul lui de supraom tardiv si nu pe heidegger cu solutia corecta si aplicabila a autenticitatii angoasei.

  8. prichindel, relativizezi cam mult. dogma,credinta, canonul( stii ce-s astea), natia,idolul ,wtf? iarta-mi indiscretia esti fan lucian boia? :)..”noile conditii ,proprii in general dezvoltarii unei umanitati egalitare si mediocre-a unui animal de turma util,harnic, bun la toate si descurcaret”..mare vizionar nietzsche! ti-a facut portretu’ in 23 de cuvinte )))

    • acuma daca-ti spun ca n-ai inteles nimic o sa crezi ca te fac cam prost, desi sanse sa nu fii sunt. cum adeca relativizez cam mult? de ce nu spui ca tu esti ala care stie sa cuantifice relativizarea. sa nu-mi spui!

    • si nu-nteleg de ce trebuie sa fii indiscret ca sa afli daca am afinitati cu boia. auzi vasilica, gindirea, baiatule, nu e sirena s-o faca fetish orice autosatisfacut in calduri dupa shoul morganei.

  9. După primul rînd chiar nu am mai avut chef deloc să citesc… Mi s-a făcut puţin milă că a trebuit să-ţi începi postarea aşa.
    În altă ordine de idei, dînd cu nasul în comentarii, am o singură precizare de făcut: nu, Păunescu nu face parte din mine. Bleah. Never. N-are decît să te populeze pe tine, să te bîntuiască, să-l transmiţi genetic copiilor tăi.

  10. Doamne Dumnezeule, tu le mai ai încă pe astea cu pămîntul sfînt al ţării…. şi mamă-mamă ce ţară mîndră mai avem, aia pentru care au luptat înaintaşii noştri…
    Ai un discurs retrograd de mă mir că nu te doare capu.

    • Bun, eu le am cu ale mele, cu naționalismul și religia ortodoxă, dar tu cu ce le ai? Cu nimic? 🙂

      Dacă gândeau ca tine cei datorită cărora avem azi țara pe care o avem, cei care au dat declarația de independență de la 1877 și cei care au pornit războiul care a avut ca efect crearea României Mari în 1918, probabil Muntenia și Moldova ar fi fost azi înglobate într-o provincie rusească, teritoriu luat de ruşi de sub tutela turcilor, iar restul ar fi aparținut Ungariei. Tu ai fi scris acum în rusește, ai fi dus-o de zece ori mai rău, iar Uniunea Europeană ți s-ar fi părut un vis îndepărtat.

      Numai un ignorant vorbeşte ca tine, un om care nu-şi cunoaşte istoria şi, totodată, un om care habar nu are pe ce lume trăieşte.

      Păunescu este o forță, el face parte acum din fiinţa noastră naţională, la fel ca personalităţile pe care le-am menţionat, fiinţă naţională cu care cei ca tine – habarniștii – nu prea au oricum nicio treabă, stai liniştită din punctul ăsta de vedere.

      Pornind de la principiul: ”cine se aseamănă se adună”, îți sugerez să scrii acolo unde scriu cei ca tine. Te anunț că următoarele prostii obraznice ți le voi șterge. Cred însă, în optimismul meu, că nu ne vom mai întâlni pe aici. Sper să nu mă-nșel, nu?

      Nu în ultimul rând, ar fi trebuit să înveți până la vârsta ta că trebuie să respecți gazda, ori nu scrii, dacă nu-ți convine ce am postat pe blogul meu, ori îți elaborezi critica într-o manieră politicoasă.

  11. „sa fiu inconsistent in propria pozitie”. defineste’ti clar pozitia.
    ….”expectativa si pozitia umila as vrea sa ma caracterizeze”
    -pai renunta la tot, caci totul e zadarnicie; la prieteni, la familie,la societate, si la tine insuti. presupun ca ai dreptate, lumea este lipsita de speranta-zici -coagulari timpurii si necoapte ale sperantei lumii asteia. bine, si cum vezi tu lumea ideala? o lume a libertatii absolute?

    • vasilica, sunt prieten si dusman cu toata lumea. traiesc sa vad care primeaza. pe moment imi pare rau ca exist, insa ma tine in viata si mai parerea de rau ca exista si d’astia ca tine. noteaza ca nu cer drepturi de autor si iti promit ca daca o sa continui dialogul cu mine o sa incepi sa te uimesti singur.
      hai culca-te.

  12. hai uimeste-ma! utopiile tale poti sa le bagi in curu vacii hinduse.

    • vezi, au si-nceput sa curga semnele exclamarii in cugetarile-ti. iar „curu vacii hinduse” e o asociere de termeni pe care n-ai fi fost in stare sa o construiesti fara un interlocutor viabil (era sa zic vandabil) insa m-ai fi acuzat pe loc de pragmatismul ipocritului. hai, mai incearca!

  13. prichindel, tu esti exact o suprafata care simuleaza adancimea. esti femeie? ))
    hai baga ceva consistent, ceva cu skepsis.

    • utecila, sa inteleg ca misoginismul noului nationalism nu admite nici macar androginul paukerian, iar ca sa pot sa trag cu profunzime sirena tre’ musai sa-ti arat (…)?

    • Creca, cu toată simpatia mea pentru tine, trebuie să-ți spun că singura mea regulă ține de faptul că dialogul trebuie să se defășoare civilizat, regula este că aici nu se vor folosi cuvinte obscene și nu se vor profera insulte la adresa interlocutorului. După cum am mai spus, dacă nu s-ar respecta această regulă, nu mi-ar mai plăcea să scriu și nici să citesc pe propriul meu blog. Ce e la lesbiană e la lesbiană, însă aici e altă mâncare de pește. Cred că putem foarte bine avea o polemică în termeni civilizați. De altfel, nu o să-ți strice să mai schimbi un pic mediul. 🙂

    • eu am avut intentia ascunsa bogdane,da’ daca utecila a tinut mortis sa i-o arat!

  14. Eu sint din Banat, asa ca n-aveam ce cauta acolo unde zici tu. Apropo, tu de unde stii cum gindesc eu, ca nu mi-am exprimat modul de gindire pe aici?
    Varza. Muci. Tinichea.
    Bleah, cum ziceam. Rezuma tot ce are cineva de vazut la tine aici.

  15. nu te enerva pisi. fruntea sus, ia-ti vuitton-ul si patruleaza prin timi. gasesti tu o beizadea in cautarea iubirii adevarate..

    • Doamna scrie cu IP de București, deci dacă e atît de bănățeancă (de obicei aceștia sunt oameni cu bun-simț, în fiecare an călătoresc în Banat de cel puțin două ori), de ce a părăsit simpaticul Banat pentru Muntenia?

  16. Vorbesti in punga, Vasile.
    Probabil gindesti ca te adresezi unui exemplar feminin de genul celora cu care esti obisnuit. Poate singurele care iti remarca existenta… si asta doar pentru ca porti o chestie intre picioare pe care ele o invidiaza.
    De la umbra anonimatului tau, sa fii sigur ca nu te ridici nici la glezna mea intelectuala.

    Experimentul de bintuit bloguri demne de plins a luat sfirsit.

  17. catalina, pari femela potrivita pentru mine. love me ori shoot me, baby ))

  18. Bogdan, eu mi-am permis să fiu dură şi expeditivă în critica mea.
    Tu ţi-ai permis să îmi spui ca sînt proastă şi obraznică.
    Poţi să compari?

  19. de ce iubim femeile? de cartarescu?
    ))

  20. nu, dupa cartarescu..la posta literara.

Lasă un comentariu