Ce se mai întâmplă pe la vecinii noștri unguri

Mai jos un articol interesant de azi, din Cotidianul on-line, despre cum se luptă maghiarii pentru a scăpa de statutul de colonie. Captivantă lupta aceasta a maghiarilor cu capitalul străin acaparator. De exemplu, iată că ei se zbat să-i zboare pe francezii de la GDF Suez, care dețin numai 25% din compania de distribuție a apei din Budapesta, în timp ce noi ne complacem cu Apa Nova, filială în România tot a unui grup francez, Veolia Eau, căreia i-am concesionat serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare din Municipiul Bucureşti până în anul 2025, începând cu anul 2000. Mai observăm din articol că ungurii au de stat Poşta, Compania de electricitate şi Oficiul de turism. Noi, în schimb, am privatizat furnizarea și distribuția de curent electric din Banat, din Sud și din Dobrogea, dând-o italienilor, lui Enel, vrem să privatizăm Poșta și ne străduim din greu să scăpăm de companiile profitabile Hidrolelectrica și Nuclearelectrica. Cât despre Oficiul de turism maghiar, nu am decât cuvinte de laudă pentru acesta, am avut contact cu el în ambele rânduri cât am stat în Budapesta, de acolo am primit o sugestie foarte bună pentru un furnizor privat de servicii de cazare prima dată când am venit în Budapesta și am luat în ambele rânduri pliante cu hărți și tichete de reducere pentru diverse obiective turistice. Să nu admiri lupta ungurilor?

Ungaria lui Orban: o luptă pierdută în faţa companiilor occidentale

 Autor: Călin Marchievici

Ungaria este prima ţară fostă socialistă care a privatizat sectoare întregi ale economiei în anii 90, în favoarea investitorilor străini. Acum, premierul Viktor Orban, care a încercat să impună taxe suplimentare băncilor straine şi să recapete activele vândute este prezentat ca un Putin al Europei Centrale Ambasadorul Ungariei la Paris, Laszlo Trocsanyi, a fost convocat la Ministerul francez de Externe pentru a da explicaţii despre disputa privind operatorii francezi de bonuri de masă-Cheque Dejeuner, Sodexo şi Edenred. Parisul reproşează Ungariei că nu respectă regulile pieţei libere şi că pedepseşte companiile franţuzeşti. Bonurile de masă introduse de guvernul de la Budapesta sunt mai ieftine decât cele franţuzeşti, iar promovarea lor este una puternică. Liberation scrie că o fostă actriţă de filme pentru adulţi insistă în campania publicitară că bonurile pot fi folosite “în magazinele ungureşti, pentru promovarea comerţului naţional”.

 Ungaria nu este luată in colimator de către UE doar pentru contestata reformă a justiţiei şi atentatul la independenţa conducerii Băncii Centrale, aspect care da frisoane investitorilor străini. Potrivit presei de la Budapesta, Ungaria este vizată de anchete privind planul de creare a unui monopol de stat pentru vânzarea tutunului şi interdicţia temporară privind construirea de spaţii comerciale mari. Oficial, guvernul ungar spune că aceste măsuri sunt menite să contribuie la încurajarea micilor comercianţi autohtoni, confruntaţi cu avalanşa investiţiilor străine în mall-uri.

Un alt motiv de nemulţumire pentru Paris este că municiplitatea din Budapesta a decis să preia controlul asupra distribuţiei apei în capitală. Compania de distribuţie a fost cumpărată în proporţie de 25% de francezii de la Suez, însă primăria budapestană consideră că “contractul este în defavoarea oraşului; investitorii nu l-au respectat”. Suez a avut zile si mai grele la Pecs, în 2009, când municipalitatea a evacuat la propriu conducerea franceză a companiei de distribuţie a apei, invocând aceiaşi nerespectare a contractului. Acum, Suez se judecă în Austria cu edilii din Pces, care riscă plata de despăgubiri de 30 de milioane de euro.

Nici compania de asigurări Axa nu a scapat de consecinţele politicii de autonomie economică a guvernului Viktor Orban. Axa a fost lovită de naţionalizarea fondului privat de pensii din Ungaria, în valoare de circa 10 miliarde de dolari. Mai mult, băncile şi asiguratorii străini sunt obligaţi să plătească, până în 2014 o suprataxă de criză care, în cazul Axa, se ridică la un milion de euro anual. În aceste condiţii nu este de mirare că Ungaria nu reuşeşte să obţină un împrumut extrem de necesar de la FMI. În timp ce guvernul susţine că taxarea marilor companii străine reprezintă o măsură temporară, de criză, menită să uşureze povara suportată de populaţie, rivalii politici văd alte raţiuni în spatele acestor decizii. Diplomaţi citaţi de Liberation spun că în Ungaria se aplică metode tipice gangsterilor împotriva companiilor străine.

Portalul de ştiri Origo scrie că bugetul publicitar al marilor companii de stat (Loteria Naţională, Poşta, compania de electricitate şi oficiul de turism) aproape că s-au triplat. Iar 80% din acest buget publicitar se scurge către firma Publimont, deţinută de Lajos Simicska, fost coleg de şcoală cu premierul Orban, omul care conduce ceea ce este numit imperiul economic al partidului de guvernământ, care deţine două treimi din mandatele parlamentare. “În fruntea reţelei economice centralizate se află, în culise, un şef inteligent, competent în toate domeniile: visteria partidului, administraţia fiscală, presa, bănci, telecomunicaţii. El ştie dacă este bine să îţi speli banii în Elveţia mai degrabă decât în Insulele Bermude”, sprie jurnalistul Attila Mong.

Reclame

6 responses to “Ce se mai întâmplă pe la vecinii noștri unguri

 1. hai noroc, ce mai faci?, bine sanatos? ne-a murit matusa aia a ta bogata? cand mergem in caraibe? io mi-am luat preventiv bermude si camasutza cu floricele. „ai mei” de dreapta sunt cel putin la fel de tampiti ca si (…). de ce nu mai scrii la lorena? ce mai stii de sorina (madam bovary) care a disparut din blogrollu tau? i-ai zis de mine? si eu sunt indignat de cuprul patriei ce va fi exploatat prin fracturare hidraulica (așa se exploatează cuprul mai nou?).

  • Mătușa e bine, sănătoasă, prinde suta, goodmane.
   De ce nu mai scriu la Lorena? E pierdere de timp.

   Dacă mai uiţi un „n”, data viitoare e ca şi cum ai apăsa tu însuţi pe butonul de spam. Nu înţeleg la care stângă te referi, dacă te referi la PSD, acesta este un partid pentru care nu am nicio afinitate. Din tot ce am văzut până acum, pedeliştii sunt cei mai de jos, din toate punctele de vedere. Chiar aş fi curios să cunosc votanţi de-ai lor.

 2. votanti pedelisti clasici sau contemporani ? io’s clasic.
  (pari sukarit pe viata, de ce ?)

  • Goodmane, dacă nu ai niciun avantaj de la partid, crede-mă, e absurd să mai ții cu pedeliștii după ce aceștia au reușit cea mai negativă performanță la guvernare, dintre toate guvernările. Guvernanții pedeliști s-au împrumutat enorm (într-o țară de bun-simț s-ar lua urma acestor bani, care în marea lor majoritate mai mult ca sigur nu au ajuns la pensionari, elevi sau sănătate), pentru șpagă vor să privatizeze ultimele chestii valoroase și să distrugă mediul cu Roșia Montană și gazele de șist. Trebuie să recunoaștem, au reușit o performanță unică.

   Șukărit pe viață? De ce aș fi?

  • I-a m-ai dute tun pcisda miea Bogdane mă fu-ţ.

 3. Au facut bine. Exemplu de urmat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s