Alt titan s-a dus

S-a dus și Sergiu. Noi, cei generația mea, am trăit, ne-am delectat cu filmele sale. Din partea stângă i se poate reproșa rolul jucat, se pare, în execuția Ceaușeștilor. Acum nu mi-aduc aminte decât cât de mult au însemnat filmele lui Nicolaescu pentru mine, înainte de 1989. Fără ele viața mea în socialism ar fi fost anostă, mai puțin interesantă de mii de ori.

Click aici pentru un interviu cu Sergiu Nicolaescu, care cred că îl descrie foarte bine, felicitări celor de la România Liberă care s-au gândit să-l posteze azi. Interviul a apărut inițial în publicația “Suplimentul de cultură”.

Reclame

4 responses to “Alt titan s-a dus

  1. Era controversat, nu doar pentru poziţia politică, din anii 90, cel puţin. Ci şi pentru mistificările istoriei, pe care le comitea cu mult talent şi chiar cu farmec – atât ca regizor, cât şi ca actor dăruit, deşi nu de profesie. Propagandă comunistă cât cuprinde, mitul falsului erou, de exemplu, Pistruiatul, Comisarul Moldovan, etc. – noroc cu personajele lui Dinică din filmele lui, care şfichiuiau: Mama ta de comunist! Şi aici a fost unda subversivă – libertatea de compoziţie a tuturor giganţilor dintre actorii noştri. Sigur că i-au ieşit şi filme de referinţă, ca realizări artistice. Era şi păcat, din moment ce a fost un privilegiat al “epocii de aur”. S-a scos cu ecranizarea “Carol I”, pentru “Oglinda” mincinoasă, un atac la adresa Regelui Mihai.

  2. Sunt autorul unui studiu intitulat: Pana la Capat/contributii ale lui Sergiu Nicolaescu la cinematografia nationala, lansat la libraria Eminescu pe data de 1 iulie 2011. Fals istoric prin omisiune sau prin denaturare nu conteaza dacat doar cand ne referim la adevarul istoric de anvergura si nu la cel de detaliu. Marea problema care se pune este de ce poetii, dramaturgii au dreptul sa recurga la licente estetice si regizorii nu? Apoi, nimeni nu i-a reprosat lui Victor Iliu ca Samadaul din opera lui Slavici moare altfel in filmul lui decat in roman. Toata lumea are insa ceva cu filmele lui Nicolaescu. Personal, de reprosat sunt (pentru filmul Inceputul Adevarului. Oglinda) o anumita lipsa acuratetii istorice, documentare, in care Sergiu Nicolaescu, totusi, a excelat. Executia lui Ion Antonescu a avut loc pe 1 iunie 1946 si pe 5 iunie cum scrie pe generic. Pe Niculescu Buzesti il chema Grigore si nu Mircea. Personajul Avram Bunaciu, cel care l-a interogat pe Antonescu, lipseste din pelicula.
    A doua mare problema este cea a interpretarii evenimentelor perioadei, pe care Nicolaescu a cunoscut-o foarte bine si a carei victima a fost, interpretare care il califica pe fostul rege exact asa cum a fost. Un personaj demn de vesnic dispret.

  3. Sunt de acord cu dvs. în privința lui Sergiu Nicolaescu, d-le Cristian Vasilescu

  4. Sunt foarte multe lucruri de adaugat. Istoria filmografiei sale abia urmeaza a fi scrisa. Semnificatiile sunt nenumarate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s