Sărăcie

Mai jos un articol din Romania Liberă, pe care l-am preluat integral. Când citesc un text precum cel mai de jos, gândul mă duce la o oră anume de istorie, în care profesoara, vorbindu-ne de Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan, care a avut un caracter național, ne-a menționat cele două versuri ale lui Goga care sintetizează perfect tragismul poporului român în vremuri ca acelea, vremuri care, iată, azi se repetă, e adevărat, sub o formă ușor modificată: „Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă”.

Astăzi sărbătorim SĂRĂCIA: Peste 46% dintre români trăiesc în sărăcie

17 Octombrie 2012

Pe 17 octombrie este marcată Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei. Din nefericire, România se regăseşte în clasamentul statelor cu cel mai mare risc al sărăciei. Peste 46% din populaţie trăieşte în sărăcie, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, informează Realitatea.net.

În România, aproape 8,9 milioane de oameni trăiesc la pragul sărăcie. Adică peste 46 la sută din totalul populaţiei de 19 milioane de locuitori, conform recensământului de anul trecut. Este cel mai mare procent din Uniunea Europeană, unde media sărăciei raportată la populaţie se situează la jumătate, adică la 23%. Nivelul sărăciei din România a urcat în ultimii ani de la 41 la 46%, ca urmare a scăderii nivelului de trai, dar şi a micşorării populaţiei.

Aşa se face că România a depăşit până şi Bulgaria, aflată anul trecut pe ultimul loc, cu puţin peste 40 la sută. Clasamentul celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană este completat de Letonia şi Lituania cu peste 34 la sută.

La polul opus se află Cehia, Suedia şi Olanda, unde sărăcia abia atinge 15% din populaţie. Potrivit Uniunii Europene, o persoană este considerată ca fiind săracă dacă are un venit disponibil sub 60% din venitul mediu naţional”.

Asta înseamnă 530 de lei pe lună. De aici rezultă că aproape 9 milioane de români trăiesc cu puţin peste 117 euro pe lună.

Sursă: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/astazi-sarbatorim-saracia-peste-46-dintre-romani-traiesc-in-saracie-281019.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s