Comuniștii cehi

http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/comunismul-se-intoarce-in-europa-de-est-280667.html 

În Cehia  s-ar putea ca pentru prima dată după 1989 într-o țară din fostul Bloc Estic, comuniștii să vină la guvernare.

“O ştire puţin remarcată în Europa, unde Premiul Nobel pentru Pace primit de Uniunea Europeană a umbrit orice alt eveniment, vine din Cehia, unde Partidul Comunist din Cehia şi Moravia (KSCM) a ieşit pe locul al doilea după social-democraţi (CSSD), cu 20,4% din voturi în alegerile regionale, şi a realizat cel mai bun scor în alegerile parţiale pentru Senat. Dacă guvernul de centru-dreapta condus de Petr Necas (foto) se va prăbuşi în această toamnă, există şanse mari ca din ianuarie 2013, Cehia să fie condusă de o coaliţie CSSD, KSCM. Va fi pentru prima oară după 1989, când comuniştii ar reveni la putere în Europa de Est. 

În decembrie anul trecut, la moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, preşedintele Partidului Comunist din Cehia şi Moravia (KSCM), Vojtech Filip, a trimis o scrisoare de condoleanţe fiului acestuia, Kim Jong Un, în care îi lăuda tatăl drept „un lider profund respectat, care şi-a dedicat viaţa fericirii poporului coreean”. A doua zi a murit Vaclav Havel şi, când în Parlament s-a cerut păstrarea unui moment de reculegere, patru deputaţi comunişti au părăsit sala în semn de protest. În 1989, imediat după Revo­luţia de Catifea, Vaclav Havel a fost acela care s-a opus scoaterii în afara legii a Partidului Comunist din Cehoslovacia. Astăzi, comuniştii cehi revin în forţă pe scena politică şi au şanse mari să revină la guvernare.”

Reclame

2 responses to “Comuniștii cehi

 1. „Astăzi, comuniştii cehi revin în forţă pe scena politică şi au şanse mari să revină la guvernare.”
  Speranţa ne vine de la alţii.

  „Vaclav Havel a fost acela care s-a opus scoaterii în afara legii a Partidului Comunist din Cehoslovacia.”
  Nobil gest din partea unui anticomunist. Democratic. „Comuniştii” noştri (Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu etc.) s-au comportat josnic şi din acest punct de vedere.

 2. Din păcate, urmare măsurilor luate de Ceaușescu în anii ’80, la noi a existat baza pentru cea mai virulentă campanie anticomunistă din Europa de Est, care a avut și are loc în continuare, astfel îngropându-se și cele ce au fost bune înainte de 1990, care au fost destule, și punându-se un paravan în fața marilor rapturi de care avem parte de douăzeci de ani încoace. Epitetul „comunist”, care este aruncat de politicieni post-decembriști de la unul la altul, este azi unul de cea mai mare rușine, grație propagandei menționate.
  Ce se ignoră, voit de cei ce înțeleg cum stau lucrurile, și din neștiință de o parte din marea masă, este că adevărații comuniști au murit săraci, ei au fost pentru oameni. Cei care au dat jos sistemul în decembrie 1989 și care au profitat primii de haosul creat în mod deliberat au fost oportuniștii, care nu au crezut decât în propriul lor interes întotdeauna, oamenii care au avut acces în funcții înalte și au ros sistemul din interior, trădătorii acestuia, pentru care Marx nu a însemnat decât o etichetă – de folosit înainte de decembrie 1989 și de pus adversarilor ca blam, după.

  Nu pot să mă abțin – putem spune că individul Băsescu, un escroc atât înainte cât și după 1989, deși membru de partid (ce ajunsese PCR!), a crezut vreodată în marxism?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s