Istorie și mit în conștiința românească – Lucian Boia

Am terminat de citit nu cu mult timp în urmă lucrarea ”Istorie și mit în conștiința românească”, de Lucian Boia. Cartea a apărut prima dată în 1997, la Editura Humanitas, fiind apoi reeditată de către această editură.
Eu consider cartea lui Boia una din lucrările esențiale din domeniul istoriei apărute după 1989, ca și ”O istorie sinceră a poporului român”, de Florin Constantiniu sau ”Istoria loviturilor de stat din România”, de Alex Mihai Stoenescu.
”Singura istorie adevărată este cea contemporană” spune profesorul George Pruteanu în articolul său din 1997 din ”Dilema”, referitor la cartea menționată, citând un autor italian.
Într-adevăr, odată cu trecerea timpului, istoria capătă componente mitologice, personalitățile istorice ajung să înglobeze componente mitice, un fenomen până la urmă normal.
Mitul, după cum precizează Boia, nu este fals, el este ireal.
Boia ia principalele mituri și procese de mitizare din istoria noastră și le analizează. După cum spune el, prezentul își caută justificarea în trecut, proiectându-și ideile asupra acestuia. Cu istoria, mai spune Lucian Boia, poate fi justificat orice. Se poate justifica un lucru, dar, așa după cum exemplifică Boia, și contrariul lui.
Am vorbit în postările mele anterioare de procesul de mitificare a lui Mihai Viteazul, prezentat de Bălcescu ca exponent al ideii de unitate națională, ca suport ideologic în favoarea preconizatei uniri a românilor. Deși putem vorbi la 1600 de o conștiință a originii comune, nu putem vorbi însă de o conștiință a unității politice, din acest punct de vedere sunt de acord cu Lucian Boia. O să mă opresc aici cu mitul ”Mihai Viteazul”, un domn cu adevărat deosebit și un model pentru toți românii, altfel ar însemna să reiau ce am scris în postările de mai-nainte.
Gândindu-mă la mit, nu pot să nu mă gândesc la Nicolae Ceaușescu, care, iată, după douăzeci de ani de la asasinarea lui, a devenit un mit. Pentru cei care văd realizările enorme ale Epocii Ceaușescu – orașe întregi, metroul, Canalul Dunărea – Marea Neagră, hidrocentralele – ca să enumăr câteva dintre realizările importante -, care au în minte demnitatea dovedită de Ceaușescu în ultimele lui clipe și care nu pot să nu compare marasmul în care suntem azi, datorat nu numai intereselor străine nației, ci și calității conducerii și conducătorilor de după 1989, care au transformat România într-o colonie mărginașă, cu ce a existat înainte de decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu este Părintele, Cel care a pornit de jos, Eroul-Martir, Marele Patriot. Pentru cei care privesc perioada socialistă ca un fenomen eminamente negativ, ca un accident grav al istoriei, provocat de tancurile sovietice, care dat înapoi țara cu zeci de ani – se dă exemplul României din 1945, care depășea ca nivel Grecia, Nicolae Ceaușescu este Dictatorul Sângeros, un alt Conte Dracula, un Kim Ir Sen local. Adevărul? Ca să închei cu o butadă, adevărul (mai ales în cadrul științei istoriei) este relativ.

Notă: În urma solicitării repetate a unei cititor fidel, am înlocuit mai sus termenul de glumă cu acela de butadă. Este adevărat, ultimul merge mai bine.

Anunțuri

2 responses to “Istorie și mit în conștiința românească – Lucian Boia

  1. „Ca să închei cu o butadă, adevărul (mai ales în cadrul științei istoriei) este relativ. ” sau cum spune chiar regretatul academician Florin Constantiniu, citandul pe Henri-Irénée Marrou, la finalul lucrarii amintite de dvs mai sus „istoria este inseparabila de istoric”. Nu am citit inca lucrarea domnului Lucian Boia, dar alaturarea facuta de dvs m-a convins sa o fac.

    • Mă bucur să aud aceasta. Cartea lui Boia este un câștig, dacă este citită, pentru cei care sunt interesați de istoria națională și nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s