Mihai Răzvan Ungureanu

„A urmat studiile Liceului de matematică-fizică „Costache Negruzzi” din Iași pe care l-a absolvit ca sef de promoție în anul 1987.[1] Tot atunci s-a făcut remarcat prin activitatea sa în Uniunea Tineretului Comunist.[2] În 1998 a devenit student al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a deținut pozițiile de membru al Senatului Universității (1990-1992) și de Secretar Executiv al Asociației Internaționale a Studenților în Istorie, Budapesta – Bruxelles (1990-1993). Conform unor surse, a monitorizat studentii care aruncau manifeste în încercarea declansării unor revolte anticomuniste în căminele din Iași în 14 decembrie 1989. [3]”

Surse:
1.^ Jurnalul de Est, 9 octombrie 2005 – Pasiunile ascunse ale ieșeanului de la Externe
2.^ [„Cuvântul tovarășului Mihai Ungureanu”, premier desemnat, din Scânteia Tineretului http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Cuvantul_tovarasului_Mihai_Ungureanu-premier_desemnat_din_Scanteia_Tineretului_0_642536111.html%5D
3.^ Amosnews, 27 noiembrie 2007 – Poveste fără sfârșit: Mihai Răzvan Ungureanu

Iată ce se spune în wikipedia, în secţiunea dedicată lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Ce înseamnă că Ungureanu „s-a făcut remarcat prin activitatea sa în Uniunea Tineretului Comunist”?
Păi asta, că MRU a fost membru supleant al CC al UTC.

Amintirile nu-l chinuiesc
Mihai Răzvan Ungureanu, file de istorie
Acasă » Politica

Se ştie, înainte de 1989 Mihai Răzvan Ungureanu se afla în plină ascensiune politică în structurile de tineret ale PCR. Actualul premier desemnat a minimalizat însă trecutul său, într-un interviu acordat în aprilie 2006. Un discurs rostit în forumul suprem al UTC contrazice însă poziţia lui MRU.

Curtea Constituţională i-a salvat cariera politică lui MRU

În interviul acordat în aprilie 2006 şi care a fost preluat de „Ziarul de Iaşi”, Mihai Răzvan Ungureanu a fost categoric. Dacă Legea lustraţiei – aflată pe atunci în prima fază de dezbatere în Senat – urma să fie adoptată în varianta originală, atunci el s-ar fi retras primul din politică. Menţionăm că Legea lustraţiei îi viza şi pe membrii supleanţi ai CC al UTC, funcţie în care s-a aflat MRU. Se ştie, după ce a fost adoptată, Legea lustraţiei a fost infirmată de Curtea Constituţională, în special pentru că anula dreptul constituţional de a fi ales al unor categorii de persoane. Totuşi, în dispozitivul CCR se menţiona că în cazul persoanelor numite – adică exact cazul lui MRU, numit director al SIE – o retragere temporară ar fi fost normală.

Fragmente din interviul din 2006

– Cit conteaza astazi in biografia dumneavoastra faptul ca ati fost membru supleant al CC al UTC?
– Biografiile factorilor de decizie trebuie cunoscute in detaliu. Nu fac un secret din faptul ca am fost membru supleant al CC al UTC. Este exclusiv din cauza rezultatelor bune la invatatura, la olimpiadele scolare. Asa am devenit, la virsta de 15 ani, secretar UTC in liceu pina la 18 ani, pina la clasa a douasprezecea. Iar pentru aproape doi ani, de la 16 pina la 18, numele meu a fost trecut pe o lista si votat printre membrii supleanti ai UTC-ului. Ca obligatie, acest lucru nu presupunea nimic. Am fost anuntat ca am fost trecut pe o lista. Pina la urma, era o fictiune. Erau selectati, dintre secretarii UTC pe licee, cei care erau socotiti reprezentativi din punct de vedere scolar. Nu exista o activitate care sa certifice valoarea politica a adolescentului. Era o chestiune strict formala, care nu presupunea participarea la decizia politica propriu-zisa.
– Puteati refuza?
– Refuzurile erau extrem de rare, daca existau. Nu tin minte sa fi vazut pe cineva in jur refuzind. Multi insa isi doreau aceste pozitii.
– Dumneavoastra v-ati dorit-o?
-Nu mi-am dorit-o. A venit dincolo de vointa mea de adolescent, exact ca un rezultat al succeselor scolare. Si apoi, la 18 ani, chestiunea nu a mai contat. Eu nu am mai fost membru de partid.
– Ati avut vreo discutie cu conducerea PNL legata de proiectul legii lustratiei? Si cum veti proceda in cazul in care va fi adoptat in actuala forma?
– Am avut o astfel de discutie chiar in aceste zile. Am spus foarte clar, si mi se pare moral sa spun asta, ca in momentul in care textul trece in aceasta forma sint primul care, dincolo de alaturarea mea celor care doresc ca o asemenea lege sa capete efect in Romania, sint primul care se va retrage. Ramine de vazut care va fi formula. Oricum, mi se pare logic ca in momentul acela gestul meu de retragere sa fie evident. Eu unul nu ma asimilez categoriei de nomenclaturisti, dar daca este cazul sa demonstram ca ororile comunismului incep de la 14 ani, o facem.”

Sursă: http://www.cotidianul.ro/mihai-razvan-ungureanu-file-de-istorie-172212/

Mai jos, în cadrul articolului original din Cotidianul, se află o poză cu un fragment de ziar cu discursul lui MRU la Congresul al XIII-lea, când avea 16 ani, precum şi textul cuvântării respective. Şi cuvântarea aceea a fost bineînţeles tot o activitate strict formală, ca şi cea de membru supleant al CC al UTC şi de secretar UTC pe liceu. Nu, MRU nu a fost ros de ambiţii în adolescenţă, el a făcut totul formal. Pesemne şi acum procedează tot la fel.
Formală a fost pesemne şi monitorizarea studenţilor care aruncau manifeste în încercarea declanşării unei mişcări populare anti-Ceauşescu în căminele din Iași în 14 decembrie 1989.

Deci, cum este MRU în realitate?

Reclame

6 responses to “Mihai Răzvan Ungureanu

  1. Ghici cine scria asta:

    „Lumea politicienilor trăieşte în lux şi în petreceri scandaloase, în imoralitatea cea mai dezgustătoare, pe spinarea unei ţări din ce în ce mai demoralizată. Cine să se mai ocupe de nevoile ei? Politicienii aceştia cu familiile şi cu agenţii lor, au nevoie de bani. Bani pentru petrecere, bani pentru a-şi întreţine clientela politică, bani pentru voturi, bani pentru cumpărarea de conştiinţe omeneşti. Rând pe rând, cetele lor se vor năpusti şi vor spolia ţara. Aceasta va însemna, în ultimă analiză, guvernarea ei, opera de guvernare. Vor secătui bugetele statului, ale prefecturilor, primăriilor. Se vor înfige ca nişte căpuşi în consiliile de administraţie ale tuturor întreprinderilor, de unde vor încasa tantieme, de zeci de milioane, fără nici o muncă, din sudoarea şi din sângele muncitorului istovit (…) Vor da naştere la afaceri scandaloase care vor îngrozi lumea. Corupţia se va întinde în viaţa publică a ţării ca o plagă, de la cel mai umil slujbaş şi până la miniştri. Se vor vinde oricui. Oricine va avea bani, va putea să-i cumpere pe aceşti monştri şi prin ei ţara întreagă. De aceea, când ţara stoarsă nu va mai putea să le dea bani, vor ceda consorţiilor de bancheri străini, rând pe rând, bogăţiile pământului şi cu ele şi independenţa noastră naţională. O adevărată pletoră de oameni de afaceri se va întinde ca o pânză peste toată România, care nu vor mai munci, care nu vor mai produce nimic, ci vor suge vlaga ţării”

  2. Să nu-mi spui că este vorba de ovreiașul acesta de MRU?

  3. 🙂 Cum sa scrie asa ceva MRU cel scolit de Marc Rich?
    E scris de Codreanu.

  4. Da, deci atunci aveam aceleași probleme cu clasa politică ca acum. Codreanu a fost un mare român.

  5. Cum spuneam, poate ca acum o sa intelegi de ce a alunecat pe coaja de banana pe peronul unei gari dintr-o frumoasa statiune turistica un anume nene cu capul mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s