Liiceanu – omul și filosoful

Iată ce tocmai am postat pe blogul Lorenei:

Lorena, permite-mi, te rog, să divaghez şi să spun câteva lucruri despre Liiceanu.

Liiceanu are multe de care poate fi învinovățit.

Plagiator, a plecat de Institutul de filosofie la sugestia lui Noica, ca să nu fie dat afară. Asta o știu de la un bun prieten de-al unui coleg de-al lui de atunci de la acel Institut, Radu Stanciu. Chestia asta apare și aici: http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=319&Itemid=99

Tot aici apare o altă poveste, care o știu tot de mult timp, din aceeași sursă. Liiceanu-oportunistul a avut teza sa de doctorat împănată cu citate din Marx:

”Vajnicul luptator anti-comunist nu a fost decat un umil servitor al ideologiei pe care o blameaza astazi: initial lucrarea sa de doctorat “Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii” continea in 1975, o multime de citate din Marx. La reeditarea din 1993, oportunistul Liiceanu se lustreaza, autocenzurand paginile marxiste elogiatoare, devenite compromitatoare, sub pretextul ca a lasat deoparte sectiunile care nu se inscriau “nemijlocit” in tematica volumului (vezi Doamne, in anii ‘70 s-ar fi inscris! – ce nu face un om mic pentru o bursa mare in Occident). Ba, mai mult, disidenta lui Liiceanu pare a fi si ea o inventie: in “Apel catre lichele” (1992) – titlu premonitoriu pentru “Liicheanu” insusi, cum e gratulat recent – el isi antedateaza un text banalut despre “tovarasa Clocotici”, “Meditatie despre activist”, ca si cum l-ar fi scris in august 1989. Este singurul articol aparent impotriva regimului al beneficiarului de burse ceausiste in strainatate, care considera astfel, la trei ani dupa revolutie, ca… s-a rupt de trecut! In grupajul din “Ziua” despre falsul idol si “dalmatian” politizat pro-Macovei si Basescu, se aduc si alte grave acuze procurorului de serviciu, ce pozeaza demonstrativ de prea multi ani intr-un fel de campion national al moralei. Cum gura pacatosului adevar graieste, insusi Liiceanu se vedea in “Usa interzisa” drept un “impostor de anvergura” – lucru certificat si de eliminarea filosofului comunist din cea de-a doua editie a “Tragicului”.”

Nu în ultimul rând o să mă refer la Liiceanu şi Humanitas:

“Mai ieri, la alegerile din 2000, ii facea propaganda “batranului edecar”, Ion Iliescu, acelasi de la care a primit, cu o vorba buna de la Petre Roman – prim ministrul Mineriadei – o halca din averea statului roman: Editura Politica a PCR transformata peste noapte in privata Editura Humanitas.” Asta apare aici – http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=277&Itemid=99

Cum a făcut Liiceanu bani de parfum din Humanitas se vede aici: http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=345&Itemid=99

Aşa a putut să-i cumpere Liiceanu pe Siegfried şi Marcello, aşa şi-a botezat Liiceanu cele două maşini, BMW-ul şi Alfa Romeo – http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=488&Itemid=99

Ok, am admirat un lucru la Lorena, fiecare ban al ei a fost muncit. Tot ce are i se datorează sieși, cred că nu exagerez când spun că ea poate justifica și ultimul lucru din casă. Cu Liiceanu nu, nu este cazul.

Anunțuri

7 responses to “Liiceanu – omul și filosoful

 1. http://ziare.zaraf.ro/articol2175/Liiceanu-filosofia-imposturii.htm

  Constantin Barbu, fost discipol al lui Noica în perioada Păltiniş, mi-a povestit că Noica îi numea pe Liiceanu şi Pleşu: băieţii. Niciodată nu le spunea pe nume. Ghici ghicitoarea mea de ce ?

 2. Că Liiceanu este, sub aspect moral, execrabil e un fapt cunoscut, deja, de mulţi oameni. Recent i-a dezamăgit şi pe monarhişti. El, cel care a scris cunoscutul eseu pupincurist pentru filmul „Monarhia salvează România”, n-a rostit o propoziţie în apărarea Ex-ului atunci când Băsescu l-a atacat pe fostul rege.

  În scrierile lui filozofice şi în general în discursurile lui apar frecvent erori grave din punct de vedere logic. E surprinzător-neplăcut acest fapt, căci cel puţin de la Aristotel încoace a fi filozof înseamnă şi a avea o gândire riguros logică. Filozofarea pe care o practică Liiceanu este mai aproape de beletristică.

 3. Nu avem nevoie de reșapați gen Liiceanu și Pleșu. Avem azi destui intelectuali care pot ieși în față. Respect pe cei care au fost înainte cu Partidul și au rămas cu el, însă pentru coarde nu am niciun respect.

  Banii din sinecuri i-au permis lui Liiiceanu să scrie texte de un narcisism îngrețoșător, precum cel de mai jos:

  ”Iți mărturisesc că, petrec în fiecare dimineață, în baia mea, minute de adevărată voluptate și toate în preajma răsfățurilor pe care mi le procură mai întâi dușul matinal – cu alegerea, după felul în care voi începe ziua, a gelului de duș cel mai potrivit (șovăi zilnic între mirosurile de ghimbir, ceai verde și lavandă de la Roger&Gallet) -, apoi, odată dușul terminat, utilizarea cremelor de față de la Clinique, a cremelor de corp de la Molton Brown sau a gamei de The vert de la Bvlgari, în sfârșit, alegerea parfumului din prima parte a zilei: Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior.”

  El, Liiceanu, dacă nu știți, are două mașini, pe care le-a botezat Siegfried și Marcello, un BMW și un Alfa Romeo, a scris un rahat de text despre asta, la fel de narcisist precum cel de mai sus – nu îl am la îndemână, altfel l-aș fi prezentat. Psihologii de toate ramurile au în parvenitul Liiceanu un bun material de studiu.

 4. Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina

  Constantin Barbu era singurul „discipol” pe care il recunostea Noica; nu pentru ca C.B. ar fi fost deosebit, dar de acesta Noica nu se ferea sa ghiceasca la Paltinis pentru a scoate si el un ban.
  Cu privire la Plesu si Liiceanu, acestia au uzat cu de la sine putere de o asazisa apropiere; Noica nici nu i-a cunoscut si nici nu le-a recunoscut vreo calitate filosofica.
  Cu privire la celebra asertiune de ganditor a lui Basescu-Chioru, aceea conform careia el nu are nevoie de filosofi, unii oameni se imtreaba cum de a putut Liiceanu sa nu se supere de un asemenea afront pe fata. Nu-l judecati gresit pe Liiceanu; el nu se putea supara. Nici prin cap nu i-ar fi trecut ca Basescu l-ar fi jignit; Basescu se referea la filosofi nu la pupincuristi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s