26 ianuarie

Bocet pentru ăl bătrîn

Adrian Păunescu

Ce tragic timp păgîn,
Se-mparte ţara noastră în partide,
De cînd l-am omorît pe ăl bătrîn,
Mormîntul lui nici nu se mai închide.

Am tras în el ca-n malul de pămînt,
Nu l-am putut în timpul vieţii frînge,
Şi el s-a dovedit de neînfrînt,
Că nu ne-a dat nici lacrimi şi nici sînge.

Cu el am omorît-o şi pe ea,
Într-un concurs fanatic de păcate,
Şi-atunci păcatul nostru devenea,
Mai greu ca ale lor, împreunate.

Aşa puţine vorbe mai rămîn,
Într-o tăcere plină de rafale,
Şi vai!, l-am omorît pe ăl bătrîn,
Erori peste eroarea vieţii sale.

Se-mpleticea de parcă era beat,
Şi totul îi apărea confuz, departe,
Prin gloanţele cu care l-am marcat,
El inspira şi aer, dar şi moarte.

Şi el ne-a fost măcar o dată baci,
Şi noi i-am fost măcar o dată turmă,
De ce am apăsat pe-acel trăgaci,
Cînd moartea şi-aşa venea din urmă ?

Ne trebuia şi milă şi efort,
Să le putem concilia pe toate,
De ce am dorit să-nceapă cu un mort,
Aceste ziduri de maternitate?

Eram români şi el era român,
A fost şi crimă, dar a fost o gafă,
De ce l-am omorît pe ăl bătrîn,
Cu mîini legate, împuşcat în ceafă?

Voi nu vedeţi că nu putem dormi ?
Voi nu vedeţi că ţara nu mai doarme ?
Din zori de seară pînă-n zori de zi,
Strigoiul lui aleargă prin cazarme.

Îşi plînge ţara ori de cîte ori,
De drama ei se-atinge şi îl doare,
Strigoi bătrîn ce cîntă ”Trei culori”,
Cum face la beţie fiecare …

Acest strigoi de unde-ncepe tot,
Priveşte dintre stele pe fereastră,
Din buzele ce a vorbi nu pot,
Porneşte cinic libertatea noastră.

Şi totuşi într-un tragic timp păgîn,
I-am încărcat cu întuneric pasul,
De ce l-am omorît pe ăl bătrîn,
Și nici măcar nu-i facem parastasul?

Anunțuri

6 responses to “26 ianuarie

 1. Hulă veşnică lepădăturilor şi gunoaielor care au luat hotărârea odioasă, ilegală şi laşă de a-i asasina pe Nicolae şi Elena Ceauşescu.

  Ceauşescu ar trebui să devină hârtia de turnesol a patriotismului şi a iubirii de ţară. Cine nu-l consideră pe Ceauşescu un mare patriot, un mare român, cine nu recunoaşte că România lui Ceauşescu a fost culmea istorică a acestui neam obidit, culme la care vor visa de acum înainte multe, multe generaţii pentru măcar a o atinge, dacă nu pentru a o depăşi, nu merită respect, nu îşi poate aroga titlul de patriot, nu poate pretinde că-şi iubeşte ţara.

 2. Sentimentul meu este că, în ciuda felului ridicol în care s-a desfăşurat procesul, sentinţa de condamnare la moarte a celor doi este în deplin acord cu echitatea. O adevărată epifanie a dreptăţii, ca să zic aşa, căci acesta e sfârşitul ce i se cuvine oricărui despot.
  Ce e discutabil e dacă soluţia optimă este execuţia prin împuşcare. Acuma, după douăzeci şi ceva de ani, când patimile s-au mai domolit, mă gândesc, fără ură şi părtinire, că poate mai nimerite ar fi alte metode, dintre cele experimentate de omenire pe vremuri: ciopârţirea cu securea, hăcuirea cu ferăstrăul, legarea mâinilor şi picioarelor de patru iepe în călduri …

  • Numai o fiinţă profund amputată spiritual şi lipsită de substanţă morală poate exprima astfel de idei. Ce poate fi mai josnic, mai ticălos, mai lipsit de umanitate decât să te bucuri de moartea tragică şi nemeritată a unor oameni, a unor eroi? Dumneata îl acuzi pe Ceauşescu de despotism, dar bucuria dumitale în faţa morţii, a suferinţei, a martiriului este dovada cea mai vie a despotismului din sufletul dumitale.

   Cineva spunea că într-un leu mort şi un măgar poate să dea cu copita!

   De ce nu te-ai ridicat împotriva lui Ceauşescu când acesta se afla în viaţă ?

 3. Dane,

  Politica din anii ’80, din punctul meu de vedere, a fost una greșită, privită prin prisma faptului că oamenii au avut de suferit pentru plata accelerată a datoriei externe.
  În comunism, însă, în perioada 1965-1980, oamenii au dus-o foarte bine.

  Ce aveam în monarhia constituțională ante-1945, în Sud și Est? Păi țărănimea, care forma marea majoritate a populație, era tarată de sărăcie, analfabetism și bântuită de TBC. Comuniștii au rezolvat aceste probleme, au construit locuințe, hidrocentrale, parcuri, stațiuni de odihnă și multe, multe altele, România de azi, cu tot ce are ea mai bun, este creația lor. Comuniștii au implementat sisteme bune de educație și sănătate, care azi au ajuns niște epave. Ar fi putut capitalismul de la noi, dacă nu ar fi venit comuniștii, să facă atâtea pentru oameni? Ținând cont că acesta, pe care îl avem de douăzeci de ani, este creativ doar în rău, în privința binelui fiind de o impotență cvasitotală, eu răspund cu un nu hotărât.

  Din 2008 avem la conducere cea mai mare gașcă de haimanale. Rezultatele catastrofale datorate guvernării acestei găști i-au făcut pe români, altfel docili, să iasă în stradă. Regele golanilor, Băsescu, este comparat deseori cu Ceaușescu, o tâmpenie, pentru că nu poți compara un rebut cu un om care, cu toate greșelile lui, și-a iubit țara, a fost un mare patriot, un om însă care, atunci când a greșit, a greșit fiind condus de viziunea unei Românii mărețe.

 4. Bogdane,
  Presupun că-l mai ţii minte pe nea Florică, cel care făcuse o traducere a inscripţiei de pe inelul de la Ezerovo. Erau tari şi demonstraţiile lui ştiinţifice cum că dacii îi învăţaseră latina pe romani. Ăla barem era amuzant în idioţenia lui. Dar ăsta nou, săracul, nu are haz nici cât bocancul meu.
  Unde dracu o fi văzut el „bucuria mea în faţa morţii” Ceauşeştilor? Căci în postarea precedentă eu doar constatam că prin condamnarea lor s-a făptuit un act de dreptate. Atât şi nimic mai mult. Am simţit tot atâta bucurie ca la spânzurarea lui Saddam Hussein, sau ca la împuşcarea lui Bin Laden ori a colonelului Gaddafi, adică zero.

  Tactica tristului nea Florică e însă uşor de înţeles. Pentru un individ format în lumina Manifestului lui Marx şi a Cursului Scurt al lui Stalin, nimic nu este mai firesc decât să-i atribuie oponentului idei şi sentimente reprobabile şi apoi să le combată pe acestea. Asta chiar că e o apucătură josnică, ticăloasă şi demnă de un măgar.

  P.S.
  Nea Florică, nu uita s-o bagi acuşi pe aia cu „fascistule!”

 5. Dane,

  Îl mai țin minte pe nea Florică, cum să nu, de pe saitul d-lui profesor și apoi de pe cel al d-lui Nanu. Am avut și eu anumite diferende cu el.
  Dane, atâta timp cât faci referire la posibilitatea înlocuirii metodei de execuție prin împușcare, pentru cuplul Ceaușescu, cu metode de execuție ce țin de Evul Mediu întunecat, gen ciopârţirea cu securea, hăcuirea cu ferăstrăul sau legarea mâinilor şi picioarelor de patru iepe în călduri, dă-mi voie, te rog, să mă îndoiesc puţin de detașarea ta.

  Cu toate acestea, dacă tu crezi că Ceaușeștii ar fi meritat să fie executați în stil medieval, asta este opinia ta și o iau ca atare.
  Ce te rog să ai în vedere este faptul că acest capitalism pe care îl avem de douăzeci de ani nu se arată a fi fost fast pentru țară, după douăzeci de ani de capitalism suntem doar o colonie înglodată în datorii, tarată de falsitate, corupție și hoție.

  În altă ordine de idei, îmi fac datoria de societate de a-ți transmite din partea Sorinei best regards și all the best ( http://punctcontrapunct.wordpress.com/2012/01/26/romania-paralizata-de-zapada/#comments
  ) .

  Cred că şi la voi, în Craiova, este tot de frig şi zăpadă ca la noi, pentru partea de Sud şi Est tocmai mi-a spus o colegă că s-a decretat codul portocaliu, se aşteaptă să avem parte de temperaturi de sub -27 grade Celsius. Sper că, dacă nu vom avea parte de vremuri mai bune din punct de vedere economic, să avem parte cât mai curând măcar de unele mai călduroase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s