Roșia Montană – documentar

Mai sus un videoclip despre Roșia Montană și despre ce s-a întâmplat în locurile unde s-a aplicat aceeași metodă de exploatare care se dorește să se  aplice la Roșia Montană, cea pe bază de cianură.  În Honduras, de exemplu,  situația este tragică, există boli care rod  pielea ca lepra, nivelul arsenicului în sânge depășește de 6 ori limita maximă admisă, cancerele seceră din plin populația din zona de minerit.

Anunțuri

33 responses to “Roșia Montană – documentar

 1. http://www.mineyourownbusiness.org/
  Legatura leprei cu cianurile? Legatura arsenicului cu ceanurile? Basescu a baut la misto din iazul de decantare? 🙂

 2. Păi uită-te și tu la clip, Adi, și mai vorbim după aceea.

 3. Nu ma uit eu la prostii din-astea… nationalisti din-aia ca Iisus era roman.
  Nationalistii trebuie sa inteleaga ca `patria` e un rahat de conventie intre oameni, daca nu o amarata de bucata de pamant.

 4. Atunci fii de acord sa fie vanduta tara!

 5. Țara e vândută sau aproape vândută – suntem o colonie, dacă e să vorbim de vânzarea țării. Acum se vrea să fie și otrăvită. Dacă referitor la prima parte, cu vânzarea, ce s-a întâmplat este îngrozitor, referitor la a doua, cu otrăvirea, se poate spune că aceasta se vrea să fie cireașa de pe tort, cireașa otrăvită, bineînțeles. Mai trebuie să fie otrăvit teritoriul țării și să mai moară români ca astfel să se ”sărbătorească” subjugarea unei Românii cândva independente?

 6. nimic din ceea ce a fost si este, nu poate sustine starea de demnitate pe care o afiseaza romanul.
  Pina la urma, „demnitatea nationala” este o frina in procesul de adaptare al romanului la starea de fapt…iar starea de fapt este atit de evidenta si atotstapinitoare, incit a incerca sa o negi folosindu-te exclusiv de iluzie te face sa cazi intr-un ridicol profund.
  cind o sa invatam ca acceptarea „starii de fapt” nu are nici o legatura cu compromisul?

 7. Creca, maghiarii, azi, nu acceptă ”starea de fapt”, Uite un articol în acest sens – http://www.valeriu-stanescu.blogspot.com/2012/01/din-nou-despre-demnitatea-ungureasca.html.

  Ce înseamnă a accepta ”starea de fapt”? Înseamnă a accepta starea în care unul îți ține cizma pe gât, în timp ce companionul lui îți golește casa de lucruri de preț. Și aici nu m-am referit decât la situația economică și nu la otrăvirea planificată la Roșia Montană, care face obiectul articolului.

  • uneori, sesizarea unei nedreptati nu este un drept.
   Contextul care ti-ar da voie sa sesizezi o nedreptate este atit de vast, incit, in final, anuleaza indignarea care-ti da brinci in revolta.
   Deaceea, cosmopolitii au doctorate pe tema contextului.

  • Mă tem că acest context are ca latură predominantă situația stăpân-sclav, metropolă-colonie (Vest-Est). A te lupta împotriva acestei situații nu este un drept, este o obligație. Noi am ajuns prin înșelăciune în această situație, am fost înșelați de Vest, pe de-o parte, iar pe de altă parte am fost înșelați de proprii noștri conducători, fenomen care a dus la pierderea independenței și la îmbogățirea nespusă a unor elemente, îmbogățire corelată cu sărăcirea proporțională a maselor. Acum se vrea și otrăvirea țării.

   Ungurii își îndeplinesc obligația lor de a lupta. Ei reprezintă azi un exemplu pentru noi din punct de vedere al luptei pentru bunăstarea națională, prin adoptarea de măsuri protecționiste.

 8. Vindeti tara!!!!! Pe toata, sa scapam de ea… a drq stift 🙂

 9. De ce sa o recuperam?

 10. de unde rezulta ca asa trebuie?

  • Articolul tău este eronat.

   Studiază ce au însemnat exploatările pe bază de cianură pentru mediu. Era bine să fi vizionat clipul de la articolul meu principal de mai sus, ai fi avut o altfel de viziune.

   Exploatarea de adâncime nu poluează, nu au avut cum să polueze minele vechi pânzele de apă freatică, ci numai cea de suprafață, în crater.

   Dacă ai fi vizionat clipul menționat ai fi luat cunoștință și de faptul că declararea Roșiei Montane ca zonă monoindustrială a fost o mânărie a consilierilor locali ca să-i forțeze să plece pe localnicii – nu puțin – care li se opun.

 11. Evident ca am scris articolul sa apar pozitia mea… nu neaparat la modul echidistant!

 12. Bine ca ai mentionat: `Iazul nu a fost amenajat corespunzător, în mod criminal, de către investitor.`
  N-am inteles f bine, deoarece articolele erau sumare… barajul respectiv era de la altceva, un lac de acumulare, caruia i-a fost schimbata destinatia?
  E foarte important de mentionat asta ca fiind cauza accidentului… si nu exploatarea la modul general!

  • Barajul era la iazul de decantare, artificial, creat special pentru exploatare, iaz care oricum nu era permeabilizat, permițând infiltrarea, așa cum este proiectat să fie construit și cel de la Roșia Montană.

 13. Bogdan, esti amabil sa explici? …nu sunt tocmai familiarizat cu terminologia 🙂

  • Păi scrii de exploatarea cu cianură și nu știi cum se face?

   Muntele este fărâmițat, apoi minereul este spălat cu soluție de apă cu cianură pentru decantarea aurului. Acel iaz este rezultatul spălării. Proporțiile operațiunii sunt industriale. Fundul iazului nu este permeabilizat, se produc infiltrări, apoi contaminarea se face și prin evaporare. La Baia Mare s-a rupt digul care bara o latură a iazului, a lacului artificial.

 14. Ar fi culmea sa stiu in detaliu tot procesul industrial!
  Articolul nu e unul tehnic 🙂
  S. C. Aurul, promițând că va curăța aceste reziduuri și că va continua exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor, a ales să-și depoziteze noile reziduuri într-un lac de baraj în apropiere de Bozânta Mare.

  The failed Aurul tailings dam is part of an operation of retreatment of gold tailings from the old unlined Meda tailings pond, originally containing 4.43 million tonnes of solids, with a recoverable gold grade of 0.60 grams per tonne. Starting in May 1999, the tailings were pumped from the Meda pond to the Aurul S.A. processing plant, where sodium cyanide was added for recovery of residual gold. After gold and silver extraction, the remaining tailings contained total cyanide concentrations of 400 mg/Litre, with free cyanide concentrations of 120 mg/Litre. These tailings were pumped over a distance of 6.5 km to the new Aurul tailings pond, which is lined with a plastic membrane and covers some 93 hectares.

 15. Nu știu ce este cu SC Aurul. Ideea este că acest tip de exploatare, cu cianură, este extrem de destructiv față de mediu.

 16. Meda – Bozânta Mare = 12 km
  imi pare ca se sugereaza clar ca barajul ar fi fost vechi

 17. Pai tu ai facut comparatia cu Baia Mare… e evident de datoria ta sa evaluezi cat de pertinenta este si, ca atare, riscul unui accident la Rosia Montana!

  • În primul rând, când vii cu un text, vino și cu sursa. Sursa textului în engleză cu care ai venit este aceasta: http://www.wise-uranium.org/mdafbm.html.

   Dacă citeai ceva mai jos, vedeai că digul este o construcție nouă, scrie și ce firma l-a proiectat: „The Aurul tailings dam was designed by Knight-Piésold”. Mai departe, dacă ai fi citit, ai fi văzut că vina este atribuită exclusiv celor de la compania minieră: ”On Dec. 16, 2000, Tom Garvey, the head of an European Union task force investigating the spill said there is no doubt the mine was at fault and is responsible for the environmental disaster”.

   Nu știu ce este cu superficialitatea asta a ta.

   De fapt, în Maramureș au fost două accidente în 2000, la distanță de câteva săptămâni, la Baia Mare și apoi la Baia Borșa – http://ro.wikipedia.org/wiki/Dezastrele_ecologice_de_pe_Tisa.

   Concluzia, referitoare la cel de la Baia-Mare, este aceasta: ”Cauza accidentului a fost o combinație între numeroasele greșeli de construcție a iazului, management deficitar în caz de risc și condiții meteorologice extreme.”

   Încă un link, din Wikipedia, despre dezastrele ecologice din anul 2000, din Maramureș:
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_(2000) .

   Deși la Roșia Montană o problemă poate fi și construcția defectuoasă a bazinului de decantare, a lacului artificial, problema evidentă este că există oricum contaminare, prin infiltrare (fundul lacului nu este permeabilizat) și evaporare.

   Acestea fiind spuse, consider că am încheiat polemica noastră despre Roșia Montană.

 18. Pai nu mi se pare deloc incheiata.
  Vad ca ai punctat cauza accidentului de la Baia Mare ca constructia defectuoasa a barajului. Foarte bine!
  Acum trebuie sa admiti ca `posibilitatea defectelor constructive` nu e temei sa impiedici o constructie 🙂

 19. Poti sa ma directionezi undeva sa citesc despre faptul ca iazul de la RM nu este captusit??

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s