Coreea de Nord

A  murit, la vârsta de 69 de ani, Kim Jong-IL, conducătorul Coreei de Nord. Kim Jong-IL este fiul Președintelui Etern, Kim Ir Sen, și tatăl actualului conducător în vârstă de 28 de ani, Kim Jong-Un. Kim Jong-IL a devenit un personaj mitic încă din timpul vieții, despre el se spune, de exemplu, că naşterea sa a fost anunţată de o lebădă, iar după ce a venit pe lume au apărut pe cer două curcubeie şi s-a născut o nouă stea în univers ( http://www.libertatea.ro/detalii/articol/kim-jong-il-ciudatenii-curcubeu-orez-golf-caca-370599.html ).

Ce se va întâmpla în continuare în Coreea de Nord? Dacă atunci când a venit la putere, în 1994, la moartea tatălui său, Kim Jong-IL avea 50 de ani, deci teoretic era de ajuns de hârșâit ca să țină în mână frâiele puterii, fiul său nu are acum, când a preluat conducerea, decât 28 de ani, este posibil ca el să fie înlăturat de la putere printr-o lovitură de palat, iar locul lui să fie luat de unul dintre membrii grupului care l-a răsturnat.

Una dintre chestiunile esențiale care se ridică azi, după dispariția lui Kim Jong-IL, indiferent dacă fiul lui va rămâne la putere sau locul lui va fi luat de altcineva, de un ambițios, este aceea dacă marxismul din Coreea de Nord va rămâne la fel sau va fi înlocuit de unul diferit, de ceva care ar putea fi mai mult sau mai puțin aproape de gorbaciovism. Într-un marxism revizionist diferit de cel actual, ar putea exista inclusiv varianta unui regim dornic să încerce să copieze modelul economic al vecinilor din China, care până în prezent a avut un succes deosebit. Ne putem gândi chiar mai departe, la posibilitatea existenței unui eșalon doi, care să vrea să fie clasa conducătoare din capitalismul de mâine și să acționeze în această direcție, ca în România, lucru care ar fi în favoarea reunificării Coreei. Însă, există și posibilități sumbre, legate de faptul că Republica Populară Democrată Coreeană deține arma nucleară.

Despre regimul lui Kim Jong-IL s-au spus multe lucruri negative în presa din țările cu democrație de tip occidental, s-a făcut referire la lagărele de muncă forțată din Coreea de Nord, la foamete – se estimează că un milion de oameni au murit de foame în ultimii ani în această țară, datorită faptului că resursele au fost dirijate în special pentru crearea uneia dintre cele mai mari armate  din lume, a patra ca mărime la nivel mondial, la cultul personalității.

Vorbind de cultul personalității, un german a reușit să facă poze la repetițiile unei parade din august 2007 ( http://www.gandul.info/international/foto-video-secretul-din-spatele-sarbatorilor-comuniste-din-coreea-de-nord-la-care-participa-peste-100-000-de-persoane-9010926 ), după ce i-a convins cu greu în acest sens pe oficialii nord-coreeni.

Se spune că femeile coreene sunt printre cele mai frumoase din lume –  se spune că ar fi mai frumoase și decât japonezele, despre japonezi se spune, de asemenea, că ar avea strămoși coreeni -, și înclin să cred asta văzând poza de mai jos, făcută de neamț.

Update

Pentru o parte importantă din istoria Coreei, cea care începe cu transformarea acestei ţări în colonie japoneză (dar nu numai pentru aceasta) click aici – blogul Anticapitalism

Pentru impresii de călătorie inedite din Coreea de Nord click aici – blogul ImperatorTravel

Anunțuri

3 responses to “Coreea de Nord

  1. Am fost in Coreea de Nord ca turist si am vazut spectacolul respectiv – filmat, fotografiat, tot ce trebuie 🙂 Si intr-adevar, nord-coreencele sunt frumoase 🙂
    Daca e de interes, iata si povestirile mele din Coreea de Nord: http://www.imperatortravel.ro/categoria/jurnal-de-calatorie/in-spatele-ultimei-cortine-de-fier-coreea-de-nord-2008

    • Mulţumesc pentru impresiile din excursia din Coreea de Nord. Tocmai am terminat primul episod. Este ceva cu totul inedit acest jurnal. De abia aştept să citesc şi restul episoadelor!

  2. Într-adevăr, deosebit de interesant jurnalul de călătorie al lui Imperator în Coreea de Nord.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s