TPI

Moartea lui Muammar Gaddafi, posibilă crimă de război

Vineri, 16 Decembrie 2011

Autor: Paul Ciocoiu

Sursa: http://www.evz.ro

Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea fi o crimă de război, a apreciat ieri, la New York, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), cu sediul la Haga, Luis Moreno Ocampo, citat de AFP.
„Ne-am exprimat preocuparea pe lângă actualul guvern de tranziţie libian, căruia i s-a cerut să precizeze modalităţile de judecare a crimelor comise de cele două tabere în timpul revoltei, care s-a soldat cu înlăturarea fostului lider libian, a declarat Luis Moreno Ocampo.

El a insistat în cadrul unei conferinţe de presă că „moartea lui Muammar Gaddafi este una din problemele care trebuie clarificate – ce s-a întâmplat de fapt acolo – deoarece există serioase suspiciuni că este vorba de o crimă de război”, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.
Colonelul Gaddafi şi-a părăsit bastionul din Tripoli după pătrunderea insurgenţilor în capitala libiană, în cursul lunii august, şi a fost ucis la 20 octombrie la Syrta, în împrejurări încă neelucidate, după ce fusese capturat de către combatanţi rebeli.

La 22 noiembrie, CPI a decis închiderea dosarului Muammar Gaddafi, care făcea obiectul unui mandat de arestare pentru crime împotriva umanităţii.

Luis Moreno Ocampo a explicat totodată că autorităţile libiene vor informa CPI privind un eventual transfer la Haga al unuia din fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam, care a fost arestat luna trecută. Împotriva acestuia a fost emis la 27 iunie un mandat de arestare internaţional pentru crime împotriva umanităţii, respectiv asasinate şi persecuţii, comise după declanşarea mişcării populare transformată ulterior în război civil (15 februarie-23 octombrie).

Spre ruşinea mea, am aflat de abia acum câteva zile că în afară de Mutassim, sunt morţi încă doi dintre fiii colonelului Gaddafi, cei mai mici dintre ei, respectiv Saif-Al Arab şi Khamis. Am aflat asta dintr-un comunicat al Ayshei, fiica de 35 de ani a fostului conducător al Libiei.
Khamis, născut în data de 27 mai 1983, a fost ucis de aviaţia NATO în data de 29 august, atunci când aceasta a bombardat Toyota Land Cruiser la volanul căreia se afla Khamis.
Saif Al-Arab, născut în 1982, a fost ucis tot de aviaţia NATO, atunci când aceasta i-a bombardat casa. Odată cu Saif Al-Arab au fost omorâţi şi trei nepoţi ai colonelului, de la trei fraţi, Hannibal, Muhammad și Aysha.

Timp de opt luni, aviaţia NATO, care avea mandat doar pentru a menţine restricţie aeriană, a masacrat armata libiană. Ţintă a bombardamentelor nu a fost numai armata libiană, în mod special a fost vizată familia Gaddafi. Nu ştiu câte “victime colaterale” au fost, dar nu e greu de presupus că au fost foarte multe, au fost bombardate nu numai poziţiile armatei, ci şi oraşe, Tripoli, în mod deosebit. Au fost 8 luni neîntrerupte de bombardament.
Pentru mine, bombardamentele NATO, care a ajuns poliţia supertehnologizată a marilor puteri, sunt cazuri clare de crime de război. CPI ar trebui să îi incrimineze şi pe Sarkozy, Obama, Cameron, Ban Ki-moon şi comandanţii NATO răspunzători de carnagiu, nu eventual numai pe cei de la Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia.

Saif Al-Arab Gaddafi

Khamis Gaddafi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s