Dați locuri de muncă celor de la Roșia Montană

Dacă v-ați uitat la clipul de mai sus, nu-i așa că vă este milă de femeia din clip, cu doi copii, care croșetează ca să-și țină copiii în școală și care solicită ajutor? Și mie mi-a fost milă, până am auzit cuvântul ”Roșia Montană” și atunci am realizat că acest clip este unul de manipulare al celor de la Roşia Montană Gold Corporation, care vor să obțină aprobarea pentru a începe exploatarea pe bază de cianuri a aurului de la Roșia Montană.

S-ar crea 800 de locuri de muncă, dar cu ce preţ?

Cei patru munţi care înconjoară astăzi Roșia Montană ar urma să fie aruncați în aer și exploatați la suprafață, lăsând în urmă cratere de 200 de hectare. Activitățile de minerit ar afecta în total 1.258 de hectare, inclusiv prin defrișarea a 235 de hectare de păduri. În cei 15 ani de exploatare ar fi prelucrate 215 milioane de tone de minereuri prin utilizarea a 200.000 de tone de cianuri (!). La ora actuală, în întregul sector minier din Uniunea Europeană sunt utilizate 1.000 de tone de cianuri de sodiu pe an.

În cadrul exploatării se formează în total 215 milioane de tone de deșeuri, care ar fi stocate într-o vale, în spatele unui baraj de 180 de metri înălțime. Iazul de decantare cu cianuri și metale grele va avea 360 de ha, de cinci ori cât Lacul Herăstrău. El nu va fi impermeabilizat. Va exista poluare atmosferică, prin evaporare, și poluare a pânzei freatice și a apelor de suprafață. Clujenii sunt cam la 80 de kilometri în linie dreaptă.

La Baia Mare s-a produs una dintre cele mai mare catastrofe ecologice din Europa, în anul 2000. Acolo se folosea tot cianura pentru decantarea aurului. Iazul nu a fost amenajat corespunzător, în mod criminal, de către investitor. Digul nu a rezistat la cantitatea mare de apă acumulată după câteva zile de dezgheț și ploi torențiale și a cedat. În râurile Tisa și Lăpuș au fost deversate peste 100 de tone de substanțe extrem de otrăvitoare. S-au contaminat sursele de apă a 2,4 milioane de oameni și s-au otrăvit 1.200 de tone de pește.

De unde știu tot ceea ce am prezentat mai-nainte? Păi deoarece m-am implicat în proiectul de interzicere a mineritului cu cianuri la Roșia Montană, am semnat liste și m-am oferit voluntar pentru cei cu campania  „Salvați Roșia Montana”, am primit materiale pe suport de hârtie de la aceștia, referitoare la ce ar însemna deschiderea exploatării  la Roșia Montană.

Pedeliștii se luptă din răsputeri pentru a se da drumul la exploatare. De ce? Nu e greu de înțeles. Pedeliștii au un proiect de lege pe rol în sensul acesta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s