Zizek

Mai jos am postat un extras din discursul pe care Slavoj Zizek,  politolog şi filosof, l-a ţinut în faţa celor de la Occupy Wall Street în data de 09.10.2011, transcriptul în engleză a fost postat pe saitul mişcării. Aici despre Slavoj Zizek din Wikipedia, versiunea în limba engleză și aici despre același, din Wikipedia, versiunea în limba română (o prezentare extrem de săracă  în comparație cu  cea din versiunea în limba engleză).

În aprilie 2011, guvernul chinez a interzis filmele şi cărţile care au aveau ca subiect realitatea alternativă sau călătoria în timp. Acesta este un semn bun pentru China. Asta înseamnă că oamenii încă visează la alternative, aşa că a trebuit ca să fie interzise astfel de vise. Aci noi nu ne gândim la interzicere. Deoarece clasa conducătoare a suprimat până şi capacitatea noastră de a visa. Priviţi la filmele pe care le vedem tot timpul. Este uşor să-ţi imaginezi sfârşitul lumii. Un asteroid loveşte pământul şi aşa mai departe. Dar nu-ţi poţi însă imagina sfârşitul lumii. Deci, ce facem noi aici? Hai să  vă spun un banc tare de pe vremea comuniştilor.

Un tip a fost trimis din Germania de Est să lucreze în Siberia. Știa că scrisorile sale vor fi citite de cenzori. Așa că le-a zis prietenilor săi: ”Hai să stabilim un cod. Dacă scrisoarea este scrisă cu cerneală albastră, este adevărat ceea ce am scris în ea. Dacă este scrisă cu cerneală roșie, este fals. După o lună, prietenii săi primesc prima scrisoare de la el. Totul era scris cu cerneală albastră. Tipul spunea, în scrisoare: ”Totul este minunat aici. Magazinele sunt pline cu mâncare bună. În sălile de cinematograf rulează filme bune din Vest. Apartamentele sunt mari și luxoase. Singurul lucru pe care nu-l poți cumpăra aici este cerneala roșie”

Exact așa trăim noi. Avem toată libertatea pe care ne-o dorim. Ceea ce ne lipsește însă este cerneala roșie. Limbajul pentru a articula non-libertatea noastră. Modul în care suntem învățați să vorbim despre războiul pentru libertate, despre terorism și așa mai departe falsifică libertatea. Și asta este ceea ce faceți voi aici: ne dați nouă,  tuturor, cerneala roșie.

Mai vedem că de o perioadă îndelungată de timp am permis ca angajamentul nostru politic să fi de asemenea externalizat. Noi nu suntem comuniști. Dacă identificați comunismul cu sistemul care a colapsat în 1990, aduceți-vă aminte că azi acei comuniști sunt cei mai necruțători capitaliști. Găsim în China de azi un capitalism care este chiar mai dinamic decât capitalismul vostru american, numai că acela nu are nevoie de democrație. Deci, atunci când criticați capitalismul,  nu vă lăsați șantajați de cei care vă spun că voi criticați democrația. Mariajul dintre capitalism și democrație s-a încheiat.

Schimbarea este posibilă.  Deci, ce considerăm noi azi ca posibil? Urmăriți mass-media. Pe de-o parte, în tehnologie și în sexualitate totul pare posibil. Poți călători până la lună. Prin bioegenetică poți deveni nemuritor. Poți să fii zoofil sau orice altceva vrei. Dar uitați-vă la ceea ce ține de societate și de economie. Acolo aproape orice este considerat imposibil. Dacă vrei să crești un pic impozitele pentru cei bogați, aceștia îți vor spune că asta este imposibil, pierdem competitivitatea. Dacă vrei să obții mai mulți bani pentru sănătate, ți se va spune că este imposibil așa ceva, asta ar însemna un stat totalitar. Este ceva greșit în această lume în care ți se promite nemurirea, dar în care nu se poate cheltui un pic mai mult pentru sănătate. Stabiliți-vă prioritățile acum și aici. Noi nu vrem standarde mai înalte de viață. Noi vrem standarde mai bune de viață. Singurul sens în care  suntem comuniști este acela că nouă ne pasă de ceea ce ar trebui să fie la îndemâna tuturor oamenilor. De ceea ce ar trebui să aparțină tuturor și este legat de natură. De ceea ce ar trebuie împărțit de toți și este îngrădit de proprietatea intelectuală. De ceea ce ține de biogenetică și ar trebui să se bucure fiecare om. Pentru aceasta și numai pentru aceasta trebuie noi să luptăm.

Comunismul s-a prăbușit  în mod absolut. Dar problemele legate de lucrurile la care ar trebui să aibă acces fiecare om sunt aici, cu noi. Ei spun că noi cei de aici nu suntem americani. Însă conservatorilor fundamentaliști, care pretind că ei sunt adevărații americani, trebuie să le fie reamintit un lucru. Ce este creștinismul? Este Spiritul Sfânt. Ce este Spiritul Sfânt? Este  o comunitate egalitară de credincioși care sunt legați de dragostea pe care și-o poartă unul altuia. Și care au libertatea și responsabilitatea de a face să existe așa ceva. În acest sens, Spiritul Sfânt este acum aici. Iar mai jos, pe Wall Street, sunt păgâni care venerează falși idoli. Avem nevoie de răbdare. Singurul lucru de care mă tem este că într-o zi vom renunța și vom pleca acasă, iar după aceea ne vom întâlni  o dată pe an, vom bea bere și ne vom aminti cu nostalgie ce vremuri deosebite au fost acestea. Promiteți-vă vouă înșivă că nu va fi cazul de așa ceva.

Textul de mai sus este un text deosebit. Când l-am tradus, m-am gândit la dl Valerius, sunt sigur că i-ar plăcea. Este, în primul rând, un text din care răzbate mult umanism. Nu sunt de acord cu un lucru din cele menționate de Zizek, cei care au dărâmat comunismul din interior și care acum sunt cei mai necruțători capitaliști, după cum se referă la ei acesta, nu au fost niciodată comuniști, ei nu au fost decât niște oportuniști. Am cunoscut comuniști care au crezut, au crezut în comunismul care creează o societate mai bună pentru popor, nu au fost mulți din aceștia, dar am cunoscut.

Vorbind de a crede și de credibilitate, așa după cum am scris de curând pe blogul d-lui Nicu, regimul comunist, odată instalat, a creat o problemă de credibilitate. Când tu, grupul conducător, institui o dictatură, suprimi democrația și o înlocuiești cu o pseudo-democrație, proclamând în schimb că la conducere a venit clasa muncitoare, în timp ce tu o folosești pe aceasta numai pe post de aplaudac și executant fidel, atunci ai creat o problemă extrem de gravă de credibilitate. Cât și ce poate să mai  creadă un om în comunism când practica contrazice teoria? Pe dl Valerius l-am apreciat  tocmai pentru că a fost marxistul care a afirmat că democrația este un lucru de care marxismul viitorului trebuie să țină seama, un marxism revizuit, adaug eu.

Reclame

14 responses to “Zizek

 1. @Bogdan

  Domnule Bogdan sunt de acord cu revizuirea marxismului, de pildă a teoriei dictaturii proletariatului, dacă şi dvs. acceptaţi revizuirea dogmei creştine a sfintei treimi, care în opinia mea nu are nici o umbră de logică. Păi cum vine asta Dumnezeu e unul sau e trei? Hotărâţi-vă !

  De unde aţi scos chestia, din ce joben, cu care m-aţi exasperat că democraţia şi comunismul sunt incompatibile?

  Da, există o incompatibilitate evidentă între democraţie şi capitalism pentru faptul evident că inegalitatea economică duce la dictatura celor bogaţi, fapt demonstrat de realitatea pe care o trăim cu toţii.

  Din contră, numai comunismul poate duce la democraţie, deoarece răpeşte negustorilor şi bancherilor mijloacele materiale de a-şi subordona societatea.

  • Domnu Liviu, dar de burghezia comunista ati auzit?
   De ce confundati capitalismul occidental cu capitalism-comunismul burgheziei noastre comuniste?

  • oricit ar fi comunismul de bine pus la punct, tot se gaseste unul mai dracu decit altul, in sensul rau, bineinteles..ce mi-este ca unul este foarte al dracu in capitalism si unul este nitzelush mai al dracu in comunism?
   onoarea nu ti-o repereaza nimenea nici colo nici dincolo.
   cel putin capitalismul veritabil nu e chiar atit de ipocrit.

 2. D-le Liviu.

  Nu am zis niciodată că democrația este incompatibilă cu comunismul. Aveți un dar haios de a-mi atribui lucruri pe care nu le-am spus. Am zis doar că dictaturile din regimurile comuniste au înlocuit democrația cu o pseudo-democrație, uzurpând rolul conducător al clasei muncitoare și transformând-o pe aceasta din urmă în executant fidel și aplaudac.

  Cum le ziceți dvs. ca din carte cu marxism-leninismul! 🙂 „Din contră, numai comunismul poate duce la democraţie, deoarece răpeşte negustorilor şi bancherilor mijloacele materiale de a-şi subordona societatea.” – de parcă dictaturile din regimurile comuniste nu şi-au subordonat-o. 🙂 Este adevărat, au adus şi lucruri bune pentru mase, perioada 1964-1979 rămâne de referinţă pentru România.

  Vedeți dvs, creștinismul ortodox este o credință, în timp ce marxismul este o doctrină. Doctrinele pot și trebuie să fie revizuite, creștinismul ortodox nu, oricum acesta merge de 2.000 de ani și merge foarte bine.

  Mă bucur că ați găsit ceva interesant în Zizek.

 3. Ştiţi ce nu-mi place la dvs.? Modul reducţionist şi a tot-suficient în care abordaţi o discuţie.
  Eu am spus că bogăţia permite negustorilor şi bancherilor să-şi subordoneze societatea.
  Aţi sărit repede ca ars şi aţi replicat că această afirmaţie este o lozincă marxist-leninistă. De unde ştiţi dvs. că este marxist-leninistă, poate este din Talmud, sau poate este din Cabala, sau poate un citat din tânărul Creca.

  Apoi vine „argumentul” zdrobitor, nu se poate, pentru că şi comuniştii şi-au subordonat societatea şi i-au transformat pe muncitori în jaloane şi aplaudaci.
  Şi gata, cu asta aţi terminat subiectul, ţac-pac !, vorba lui Becali.

  Păi domnu Bogdan, e o mare diferenţă între a lua un ţăran de la coada vacii, din veşnicia satului, din vatra istoriei româneşti, cum ar spune Ţuţea, să-l duci la şcoală pe bune, să-l înveţi carte ca lumea cum n-a mai învăţat neam de neamul lui de opincari, să-l dezrădăcinezi şi să-l îndepărtezi de credinţa strămoşească, cum ar spune acelaşi Ţuţea, să-l duci apoi să muncească într-o mare uzină aflată într-o zonă urbană, să-i asiguri casă, masă, nevastă, copii, automobil, să-i perverteşti conştiinţa, să-l pui cu dea sila la muncă, să-l obligi cu forţa să se integreze într-un mediu ostil şi viciat pentru conştiinţa sa pură şi neprihănită, cum ar comenta acelaşi bine intenţionat Petre Ţuţea şi apoi să-l pui să aplaude şi să tropăie la mitinguri, şi a lua acelaşi ţăran tot de la plug şi ai da un şut postcomunist în părţile moi, care să-l împingă în hohotele batjocoritoare ale mass-mediei, ţăranul, mândria şi nădejdea lui Ţuţea, stâlpul luptei anticomuniste, este numit în derâdere de presă căpşunar, până pe plantaţiile de căpşuni spaniole sau direct la spălat dosurile unor occidentali decrepiţi.

  Iată diferenţa între subordonarea capitalistă a societăţii şi subordonarea comunistă. Dvs. vă faceţi că n-o vedeţi, o treceţi sub tăcere în mod nedrept şi necinstit chiar, vreţi să insinuaţi că este nesemnificativă.

  • Nu ştiam că lipsa unui lucru, lipsa democraţiei în cazul nostru, poate fi de mai multe feluri, d-le Liviu, cu precizarea de mai sus cred că aţi inaugurat un nou curent în filosofia mondială. M-aş bucura să văd că veniţi cu cugetări inspirate şi din alte locuri, nu numai din sfera stalinistă, ştiţi cum se spune: schimbi locul, schimbi norocul.

 4. Vreau să discut o problemă cu dvs., d-le Liviu. Tot îi dați înainte cu chestia asta cu cele 3 milioane de români plecați dincolo, nu am apucat până acum să discutăm de asta.

  Rude de-ale mele din Petrești de Dâmbovița lucrează în Italia. Sunt cu familia acolo. Ce erau să facă femeile, să lucreze la o fabrică de textile pe 6-7 sute de lei pe lună, cât le dă italianul? Acolo membrii adulți ai familiilor sunt muncitori, vânzători, șoferi, au o viață decentă, asistență medicală bună, educație bună pentru cei mici. Deci, au făcut foarte bine că au plecat.

  Un cumnat de al meu ia peste 3.000 de euro în Paris, ca om de IT, incomparabil mai mult decât ar fi câștigat în România.

  Vă sfătuiesc să lăsați la o parte stereotipurile staliniste pe care vi le-ați format, să aruncați vechiturile care nu mai merg la gunoi, și să mai gândiți și cu mintea dvs., nu numai cu capetele lui Lenin și Stalin, că potențial păreți să aveți. Și da, să nu mai mințiți, ca atunci când vehiculați minciunile lui Furr. Scopul nu scuză mijloacele, iar când scopurile și mijloacele sunt perimate, cu atât mai mult.

 5. @Bogdan,
  „Acolo membrii adulți ai familiilor sunt muncitori, vânzători, șoferi, au o viață decentă, asistență medicală bună, educație bună pentru cei mici. Deci, au făcut foarte bine că au plecat.”

  Păi atunci dacă au făcut bine că au plecat, ce rost mai au toate clănţănelile patriotarde pe care le tot vehiculaţi pe acest blog. Pentru cel mai omagiem pe Căpitan, pe Ştefan cel Mare şi „sfânt”, pe „mucenicii neamului” căzuţi în lupta anticomunistă, ca să putem şterge mai bine la cur nişte italieni decrepiţi ?

  Domnu Bogdan, o ţară cu o populaţie ca a noastră care pierde 3 milioane de adulţi în bejania foamei pe timp de pace aia nu mai e ţară, s-a descompus, gata!, s-a terminat ! E finita la commedia! capisce ?

 6. Jigniți ca de obicei, când nu mai aveți argumente, v-am spus că vă dau un ban mare cât mustața idolului dvs., starul de cinema Koba Visarionovici. Dvs. în schimb îl idolatrizați pe criminalul georgian, asta chiar că e ceva foarte criticabil.

  S-a terminat cu România dacă au plecat trei milioane? Din Irlanda, în vremea Marii Foamete din 1941, din 6 milioane de irlandezi au murit cam un milion și cam un milion au emigrat. Nu a mai existat Irlanda? Românii plecați nu sunt tot români? Noi, cei care suntem aici, ce să facem, să-l așteptăm pe Stalin să iasă din mormânt ca să ne ajute (aiurea!) sau să luptăm pentru o viață mai bună?

 7. Domnule Liviu Florian, aici, la mine, nu se jigneşte. O ţineţi în continuare langa cu jignirile. Credeţi că îmi pasă chiar atât de mult că scrieţi dvs. sau citiţi aici? Ia mai încercați cu jignirile și vedeți apoi ce se întâmplă.

  Îmi sunteți simpatic, dar nu chiar întra-atâta încât să vă tolerez orice. Nu am băut împreună bere, nu am agățat împreună, nu sunteți mic-burghez ca mine, deci, nu fiți atât de sigur în privința reacțiilor mele.

 8. @Bogdan,

  Ok, dvs. aţi ales să ne despărţim. Plec de pe acest blog cu sufletul împăcat că nu am aruncat eu primul piatra, ci dvs. Nu mă simt vinovat de nimic, nu am făcut decât să-mi exprim opiniile în care cred cu sinceritate. Da, ştiu, adevărul doare, zguduie, e uneori insuportabil mai ales pentru cei obişnuiţi să gândească în şabloane şi să se închine la ideologia zilei.

  Rămâneţi cu bine !

 9. Stimate d-le Liviu, eu nu v-am alungat, dvs. ați ales să plecați. Eu doar v-am șters un mesaj după obrăznicie repetată după avertisment. Sunteți binevenit oricând înapoi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s