Ocupați Wall Street-ul

Până azi nu aflasem de protestele din America, din cadrul acţiunii numite ”Ocupați Wall Street-ul”, care a început în data de 17 septembrie. Am aflat de ele din articolul intitulat ”Gânduri prilejuite de actualele proteste din SUA”, de pe blogul d-lui Valerius.

Acțiunea, care între timp a devenit mișcare,  a început în New York, cu ocuparea  unor părți din Wall Street, artera financiară a SUA.  Ea s-a extins apoi și în alte orașe din America (câteva duzini), printre care se numără Los Angeles, San Francisco, Chicago și Boston.  Grupul care este inițiatorul acțiunii se vrea continuatorul mișcărilor similare de protest din Egipt, Spania sau Israel, din 2011 (cea din Egipt a reușit să de dea jos regimul președintelui Hosni Mubarak). Reprezentanții grupului spuneau la startul acțiunii că aceasta poate dura săptămâni sau chiar luni.

Pe saitul grupului  Occupywallstreet,  acesta  este descris ca : ”un grup fără conducători, din care fac parte persoane de toate sexele, din toate rasele și cu opinii politice de toate felurile. Ceea ce avem în comun este că noi suntem cei 99% care nu vor mai tolera lăcomia și corupția restului de 1%”.

„Acel unic procent este reprezentat de cei care au: băncile,  industria ipotecară, a asigurărilor. Restul de 99%  este reprezentat de cei care nu au. Cu alte cuvinte, după cum a zis un membru al grupului: ”1% din populație are 99% din bani”

Mișcarea ”Ocupați Wall Street-ull” a fost întărită de alianța cu sindicatele, care au milioane de membri. Sindicatele speră revitalizarea mișcării sindicale prin această alianță și obținerea de noi drepturi.

Demonstranții campează în Parcul Zuccotti, din Lower Manhattan.[1]

Fata drăguță 🙂 din clipul de mai sus se numeşte  Chelsie Elliot din Brooklin[2]. În timp ce mărşăluia în New York împreună cu alte demonstrante, venind dinspre Union Square,  poliţia le-a blocat  în acel ţarc portocaliu.  I-a spus poliţistului cu care  a intrat în vorbă (acela masiv, cu chelie, în albastru şi cu o faţă de tip de treabă, ofiţerii poartă cămăși albe) că ea este aici pentru el, pentru pensia lui, pentru colegii lui care şi-au pierdut slujbele, pentru reducerile de salariu de care a avut parte. A auzit nişte ţipete în spate şi a văzute nişte fete doborâte pe asfalt. A  ţipat, apoi a plâns un pic. Poliţistul s-a uitat la ea cu o privire care spunea că  ştie că totul a luat-o razna, dar nu are ce face. S-a întors şi în acel moment un poliţist, altul, le-a împroşcat în faţă pe ea şi pe alte patru fete cu un spray cu gaz lacrimogen (Acesta este ofiţer, inspectorul Anthony Bologna, care  a părăsit locul faptei după ceea ce pare că a fost o descărcare nervoasă din partea lui, în prezent el este investigat de către Afacerilor Interne. Motivul invocat în apărarea lui: comportament agresiv din partea femeilor). Fata zice că apoi era  pe jos, plângând. Chelsie încheie spunând: ”I will march again, but I will wear sunglasses and a fucking bandana … and a big smile!” – ”O să particip la marș din nou, dar o să port ochelari de soare, o bandană nenonorocită  … și un zâmbet mare!”.

Rezidenţii din Lower Manhattan  se plâng de zgomot și de faptul că nu se mai pot plimba prin  parcul Zuccotti, locul de campare al protestatarilor. Protestatarii au tobe.

Cei de la fast-foodurile din Lower Manhattan se plâng că demonstranții le folosesc toaletele, pe care le lasă într-o stare de nedescris, necumpărând nimic dinăuntru. Dacă nu îi lasă pe protestatari să folosească toaletele, ei sunt înjurați și blestemați de aceștia. Deja unii responsabili de local au pus yală la toalete.

Reprezentanții mișcării neagă că ar avea cunoștință de plângeri din partea celor de la fast-food-uri.

O femeie de la toneta Donkin Donuts de lângă parc spune însă mișcarea de protest a făcut ca  vânzările de cafea și gogoși să atingă un nivel de neînchipuit până acum.[3]

Bibliografie:

Cotidianul ”The New York Times”

Articole:

For Some, Wall Street Is Main Street – apărut în data de 7 octombrie 2011

Occupy Wall Street (Wall St. Protests, 2011) – actualizat în data de 6 octombrie  2011


[1] Occupy Wall Street (Wall St. Protests, 2011)

[2] Occupy Wall Street (Wall St. Protests, 2011)

[3] For Some, Wall Street Is Main Street

Update ora 21:00:

Pentru postarea de mai sus, a trebuit să triez și să sintetizez într-un timp scurt destul de multe informații, mișcarea din America fiindu-mi necunoscută până azi, așa după cum am menționat mai sus. Acum două ore am corectat versiunea inițială, care conținea câteva neconcordanțe.

Mai jos sunt câteva citate de pe saitul OccupyWallStreet:

Până la sfârșitul lunii vom fi în mii de orașe ale țării – sute de orașe în alte țări. Vom vedea Adunări Generale pe șase continente.

Sursă: postarea ”Second General Assembly Of Manhattan Meets At 3PM In Washington Square Park – Anti-Flag To Play Set In Solidarity at Liberty Square”  –  A Doua Adunare Generală a Manhattan-ului  se întrunește la 3 după-amiaza în Washington Square Park – Formația ” Anti-Flag” va cânta ”În solidaritate la Liberty Square ” , din 8 octombrie.

Visul american a fost furat lumii. Muncitorilor li se spune că nu li se permite să beneficieze de asistență de sănătate, de adăpost, de mâncare. Studenților li se spune că nu li se permite să aibă slujbe, și că vor fi îndatorați pentru tot restul vieții lor, neputând să declare faliment. Cei care fac parte din 1%  au distrus cu lăcomia lor această națiune și valorile ei. Cei care fac parte din 1% au furat această lume. Noi nu vom lăsa acest fenomen să continue.

(…)Folosim un instrument numit ”Adunarea Generală” pentru a facilita organizarea deschisă, participativă și orizontală a publicului. Noi spunem persoanelor de toate culorile, sexele și credințele că  sunt binevenite să participe  la adunările noastre zilnice.

Este solicitată participarea fiecărei persoane și fiecărei organizații care are interes în returnarea Statelor Unite în mâinile cetățenilor săi.

Națiunea noastră, specia noastră și lumea noastră sunt în criză. Statele Unite au un rol important în soluționarea acesteia, însă  nu putem lăsa în continuare lăcomia corporatistă și politicienii corupți să  traseze politica națiunii noastre.

Noi , poporul Statelor Unite ale Americii, luând în considerare criza prezentă, reafirmăm controlul nostru suveran asupra pământului nostru.

Solidaritate pentru totdeauna!

Sursă: Secțiunea About (Despre) a saitului.

Într-una din postările de pe sait, Grupul își exprimă solidaritatea cu mișcarea elenă, care ”a dat de pământ cu sistemul din Grecia”.

Deci, ce e cu mișcarea din SUA?

Să fie înrudită cu mișcarea din Grecia, unde, se pare, anarhiștii sunt purtătorii steagului? Se vrea numai obținerea unor drepturi  cu caracter socialist sau s-a pornit o revoluție sau o pseudorevoluție, în cazul în care această etapă este numai una de testare sau intermediară?

Ca un pasionat de istorie, am văzut că în spatele vorbelor și acțiunilor există întotdeauna un grup conducător, care urmărește anumite obiective, care nu sunt toate cele vizibile, aflate la vedere sau nu sunt deloc cele vizibile. Grupul are și  surse de finanțare, de la finanțatori ce au la rândul lor interese legate de grup.

Cine este grupul, leadershipul, și cine sunt finanțatorii? Ce se urmărește? Care sunt obiectivele principale? Acestea sunt întrebări la care orice pasionat de istorie ar dori acum răspunsul, în avans.

PS Și, până la urmă, ce mai este, dom’le, cu Islanda?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s