F-16

Mai deunăzi dialogam cu dl Valerius în cadrul unei postări extrem de interesante a d-sale: ”Gânduri răvăşite la căpătâiul mamei muribunde”.

DL Valerius a făcut referire la mai multe lucruri de actualitate, printre care și la afacerea cu avioanele, cu acele F-16 pe care România trebuie să le cumpere acum de la americani.

F-16, în sine, nu este un avion rău. Este echivalentul lui Saab Gripen cumpărat nu de mult de unguri de la suedezi. Ca nespecialist, presupun că MIG-21-urile noastre sunt cam depășite la această oră, fie ele și modernizate. Problema este că noi nu cumpărăm niște F-16 noi – ele se mai fabrică doar pentru extern, de ceva timp armata americană nu mai cumpără acest tip de avion -, ci cumpărăm unele folosite.

Cu avioanele folosite – iar vorbesc din postura nespecialistului – presupun că este același lucru ca și cu mașinile la mâna a doua. Pot să ai parte de niște jafuri, uzate la maximum, sau – mai rar – să obții un lucru încă bun.

Nu trebuie să fii foarte perspicace ca să vezi că afacerea cu avioanele este extrem de posibil ca să aibă un substrat deosebit de important – în condițiile în care totuși MIG-urile trebuie în locuite, Traian Băsescu vrea să cumpere bunăvoința americanilor în vederea alegerilor de la anul. Dacă Traian Băsescu și cu ai lui vor frauda masiv alegerile, așa după cum se întrevede, el vrea să se asigure că americanii își vor întoarce privirea într-o parte.

Din postura managerului de proiect ce a avut pe mână mai multe contracte de achiziție de produse, doresc să precizez că este obligatoriu ca partea română să fie atentă la anumite aspecte, cum ar fi:

– Avioanele achiziționate ar trebui să fi trecut printr-o operațiune de reparații capitale.
– Ele ar trebui testate de piloții noștri, care înainte ar trebui să facă un curs cu instructori americani pentru pilotarea acestui tip de avion, aceste cursuri urmând să se țină periodic pe toată durata de folosire a avioanelor.
– Nu în ultimul rând, pe baza duratei de folosire a avioanelor F-16 – să zicem vreo 15 ani – ar trebui ca să conțină contractul de achiziție, pe lângă clauza referitoare la instruirea piloților români, clauze referitoare la service, verificări periodice, modernizare și aprovizionarea cu piese de schimb, fără aceste clauze contractul de achiziție nu face doi bani.
– Și da, prețul trebuie să reflecte calitatea produsului, să nu plătim mai mult decât face.

Fără ca să fie îndeplinite condițiile de mai sus, avem toate șansele ca să se transforme contractul de achiziție al avioanelor F-16 într-un al doilea contract Bechtel.

Anunțuri

42 responses to “F-16

 1. Sunteti nebuni cu totii!
  Tara nu are bani de pensii si programe sociale si voua va arde de avioane!
  Macar sa cumpere Rafale 🙂

 2. Băi, trebuie și avioane, că nu mai merge cu MIG-21-urile. Ar fi bun aici un pilot militar cu experiență în pilotaj și cu cunoștințe referitoare la tipurile și costurile avioanelor militare moderne, care să vină cu o părere avizată cu privire la achiziția lui F-16. Poate Rafale e prea scump, poate nu e nevoie de el, poate F-16 e de ajuns.

  Plâng unii după tine pe blogul lui TLC! 🙂

  Ce mai faci?

 3. Sa moara toti!
  N-am timp d aceasta lume mizera…
  La ce are Romania nevoie de avioane? Nu stiu daca realizezi dar `Armata` se numeste `Ministerul APARARII Nationale`… de cine sa se apere Romania?
  Singurul rezultat probabil al inarmarii este devenirea tinta a atentatelor teroriste.
  Aia de la Rosia Montana nici nu au apa curenta… si tu ai nevoie de avioane noi!
  Atunci sa ia Rafale SH… sau Typhoon, ideea era sa sprijine industria europeana, nu pe nenorocitii de americani!!

  • Istoria spune ca sovieticii erau niste jigodii..strabunicii mei povestesc cum veneau nemtii si cumparau oua de la ei, desi erau ocupanti si puteau sa le ia pe gratis..de asemenea, mai spun ca atunci cind veneau rușii sa le ia ceasurile si fetele tinere, se ascundeau pe unde apucau..asadar, sa nu aud de ruși..deasemenea, nemții cumparau vin de la crama boierului..cind au venit rușii au inceput sa traga in butoaie si sa se spele cu vin..sunt deci, pentru F16..

  • E și ăsta un punct de vedere, creca.

   Pe de altă parte, perioada la care faci referire este cea stalinistă, când eram țară sub ocupația rușilor, în 1958, Dej, secondat de Ceaușescu, a reușit să-i determine pe ruși să plece, după aceea a început să fie mai bine. Comuniști, după ce au venit, au eradicat două flageluri: analfabetismul și TBC-ul, tare ale înapoierii. În ceaușism s-a construit mult, oamenii au primit case, au primit educație și asistență medicală de calitate, pe piață se găsea orice – acestea însă până în 1979. Primii 15 ani de ceaușism au reprezentat perioada în care s-a atins cel mai mare vârf din punct de vedere economic și social din întreaga noastră istorie.

   Noi nu avem mari investiții americane la noi, marile afaceri se pot face acum cu rușii, mă refer la petrol și gaze. Să nu uităm că regimul comunist a venit la noi, cu relele și bunele lui, datorită faptului că la Ialta, în februarie 945, Aliații ne-au dat rușilor pe noi și pe celelalte țări din Est.

  • Și armata Israelului se numește Forțele de Apărare Israeliene.

   Și eu aș fi pentru Rafale sau Eurofighter, deci, în principiu, pentru un avion european, problema care se pune este de costuri, dacă avionul F-16 (luat la mâna a doua) face treaba de care avem noi nevoie și are un cost rezonabil, de ajuns de mic decât în comparație cu un avion european, atunci este în regulă, avem însă o problemă dacă situația stă invers …

   Fără legătură cu cele de mai sus, de ce vrei tu ”să moară toți”? Ce te nemulțumește, ce te roade?

 4. Omenirea ma nemultumeste… sa moara toti oamenii!!
  Inclusiv, si, avand in vedere pozitia recent exprimata… in special Creca! 🙂
  Sa nu cumpere nimic! La ce are Romania nevoie de avioane?
  Mai ales ca, cum arati si tu… nici macar n-are piloti 🙂
  Sa cumpere macar miguri sau din-alea indiene sau chinezesti!

 5. Israelul e inconjurat de state care il urasc… state mari!
  Romania e un stat mare, inconjurat de membri NATO (faramitele de Jugoslavie nici nu au putere sa isi mentina independenta, darmite sa ameninte Romania). Daca ar fi sa invadeze rusii, atunci cu siguranta ca nu s-ar impotmoli, oricate avioane ar detine Romania.
  Again, la ce e nevoie de avioane??

 6. Orice armată a unui stat național care are o populație și o mărime similare cu ale României are nevoie de o forță aeriană. Adică să aibă ungurii și noi nu? 🙂

 7. Misto logica!
  Ce-ar fi sa o aplici insa mai inainte despre AUTOSTRAZI!!!!!!
  De care macar au obiectiva nevoie romanii!!!!!!!

  • oamenii sunt pragmatici si idealisti..indiferent cita prosperitate ar aduce afacerile cu rușii, tinerele generatii trebuie sa stie ca bunastarea lor e si rezultatul unui compromis pe care un idealist n-o sa-l faca niciodata.

 8. Creca, propunerile tale cu americanii nu sunt tot compromisuri??
  Eu, in calitate de idealist absolut, as prefera sa cumpare avioane de la iranieni sau nord-coreeni decat de la americani!!

  • deocamdata nu exista posibilitati de frustrare pentru un individ vizavi de America. Eu, in America vad ideea de LIBERTATE, chiar daca, cu timpul, aceasta s-a socializat, s-a legiferat si si-a propus limite. In nici un caz nu confund libertatea omului cu tehnicile globale pe care America le imagineaza pentru a mentine libertatea americanilor. America s-a nascut EXCLUSIV ca un raspuns.
   Intreaba-te, de ce era neaparat nevoie sa se raspunda unei lumi incorsetate cu o America si nu cu o Rusie?

 9. Creca, nu stiu dspre ce vbesti… `raspunsul` la care te referi este unul GRESIT. Faptul ca a fost adoptat nu inseamna ca e corect 🙂
  Da, preferam comunismum capitalismului… indiferent d cata bunastare m-ar fi privat… desi imi imaginez ca, pana acum, ai realizat ca nu dau 2 bani pe bunastare!
  Inclusiv ideea de libertate este una proasta. Libertatea fara egalitate si responsabilitate este mai rea decat sclavagismul. Da, as fi preferat chiar si sclavagismul lumii asa cum e ea azi!!

 10. @Adi

  Deşi ştiu că nu îţi place să fi lăudat şi aprobat, nu mă pot abţine să nu o fac! Bravo, Adi !

 11. Vorbind de libertate, America nu are nicio treabă cu libertatea, acolo este dictatura banului. Mulți americani nu-și permit să plătească asigurări medicale, dacă pățesc ceva, nu se uită nimeni la ei.

  America este, adevărat, țara tuturor posibilităților. Majoritatea sunt însă negative. Pe cele negative le-au ales Michael Jackson, Heath Ledger sau Brittany Murphy, de exemplu. America este nu un tărâm al libertății, ci o junglă a capitalismului.

  Putem vorbi de drepturi și libertate mai degrabă în țările nordice.

 12. fara sa uit sa´i adreseze saluatrile de rigoare lu´bai nea domnu´bogdan, am si io o intrebare:
  bai creca, tu ce faci aicea ma, studiu de caz?

 13. as intra si cu tine despre tanculetze airborne si avioane cu shenile da´mi lipsesc diacriticile, lucru pe care io´l regret sincer, si nu vreau sa te oripilez in exces.

  • Ei, lasă, garcea, nu mai fi atât de timid, nu ești primul care scrie fără diacritice. Tănculețe airborne și avioane cu șenile? Mai bine vorbește de berlineze! 🙂 Sunt frumoase?

 14. bre, nu stiu de berlineze sa relatez. Contrar informatiilor pe care le ” tradeaza” IP´ul io nu prea am iesit din bavaria. Provideru´e in Berlin sediul firmei este in Muenchen ca sa vezi si tu cit de reliable sunt anumite informatii. M´am intalnitdes cu prejudecata canemtzoaicele ar fi urite si grase. Desi sunt departe de a fi intocmit vreo statistica, mie nu mi se pare ca arfi mai urite si grase decit romancele, desi intr´adevar, sindromu´supermarket „traim ca sa mincam ” s´afacut ceva mai de timpuriu simtzit.

 15. E, vezi, ai făcut acum un dram de dreptate dacă nu berlinezelor, măcar bavarezelor.

  Ce mai auzisem de nemțoaice este că nu dau atenție la cum se îmbracă, cică – spun cârcotașii – acestea nu ar fi cochete ca româncele, nici pe departe.

 16. PS Garcea, în timp mi-am dat seama că nu erai tu acela de pe blogul Marghioalei, care îmi preluase numele și avatarul. Nu că mi-ar fi păsat câtuși de puțin de chestia aia, însă trebuie să fim consecvenți în ceea ce privește adevărul.

 17. ahhahhahhahhahha cu alte cuvinte te minti frumos pe tine insuti incercind sa justifici small talkul actual? Bogdane, nu fii naiv, sunt neschimbat. Dar trebuie sa precizez ca NU am clonat niciodata pe nimeni, ba chiar imi displace chestia asta. Si nu amestec terte persoane in schimbul de delicatetzuri.

  PS- da, asta cam asa e. Majoritatea sunt casual spre neglijent dar nici sa nu uitam ca polii opusi nu sufera comparatie, romancele fiind quasitotal pitziponcizate. Stii, loganul se vinde bine si in germania dar nu este chiar asa plin de cruciulitze, iconitze si alte farafasticuri, daca ma intelegi?!

 18. bogdan | 19 septembrie 2011 la 2:06 PM |

  „Orice armată a unui stat național care are o populație și o mărime similare cu ale României are nevoie de o forță aeriană. Adică să aibă ungurii și noi nu?”

  E o glumă subtilă a dv.?

  • Domnule Valerius,

   Nu este o glumă. Este un argument împotriva la ceea ce spune Adi, că noi suntem prea săraci ca să avem avioane. Dintre inamicii noștri potențiali, după mine, cei care prezintă la momentul actual cea mai mare probabilitate de fi vreodată în război cu ei sunt maghiarii și ucrainenii, nu ne putem permite să nu avem avioane, în timp ce ei au, avionul fiind un mijloc de luptă extrem de important.

   Noi suntem săraci dintr-un motiv foarte simplu, avem de douăzeci de ani niște trădători de țară la conducere, care au furat enorm și au permis să se fure enorm. În mod normal, nu ar trebui să fie o problemă să menținem escadrile de luptă, gata oricând de orice.

   Pe vremea lui Ceaușescu, vorbind de forțele aeriene, noi eram singura țară din Blocul Estic care construia mijloace de luptă specifice NATO, respectiv elicopterele Puma și Alouette. Eu lucrez cu un domn care s-a ocupat înainte cu vânzarea acestor elicoptere, de pe urma cărora s-au scos bani frumoși pentru țară, dumnealui mi-a povestit lucruri interesante legate de ce s-a întâmplat cât a lucrat în comerțul cu aparate de zbor, înainte de 1989, am mai scris la mine de asta. Tot dumnealui mi-a povestit cum Ceaușescu i-a spus odată lui Kadar, ca răspuns la o provocare a acestuia, că: ”în 10 minute (de la Arad) poate împânzi cerul Budapestei cu elicoptere”

 19. OK, am înțeles cum e cu nemțoaicele.

  E, nu or fi chiar cvsasitotal pițiponcizate ale noastre! 🙂

  Garcea, am avut noi niște diferende, și este posibil să mai avem, dar așa cum ție nu îți place să clonezi pe alții, nici mie nu îmi place să acuz pe cineva de ceva ce nu a făcut.

  Small talk? Ce voiai, să te înjur de la început? 🙂 Să te înjur, să-ți șterg mesajul și să te banez? Bine, aici nu se înjură, deci nici eu nu înjur. Atâta timp cât un dialog, indiferent de cine cu cine comunică, e civilizat, nu am nicio treabă cu nimeni.

 20. hmmm io nu prea injur direct, asa ca substitut de argumente, dar imi mai scapa cuvinte licentzioase in discurs. In fine, riscul meseriei, daca nu ma aprobi inseamna ca am facut exces. Dar e bine de stiut ca nu te mai intreb da´mi dai un guest prost :o)))

 21. Obrăznicie ștearsă. La următoarea, tot textul postării va fi șters integral. La a treia – ban.

  Cum sa ne atace ungurii, care sunt membri NATO, ca si noi?
  Iar, daca ne ataca ucrainienii, oricate avioane am avea, tot n-am putea sa ne aparam (fara sprijinul NATO)… in fond, ucrainienii detin inclusiv arsenal nuclear al rusilor 🙂

 22. Aici vorbim de scenarii. Nimic nu este o garanție, la o adică. Problema e simplă, ungurii visează la Ardeal, în timp ce noi visăm la Basarabia și nordul Bucovinei. Povestea cu Canalul Bâstroie mai avea un pic și se transforma într-un conflict armat. Nici UE, nici NATO și nici arsenalul nuclear al Ucrainei nu sunt veșnice.

 23. Comentariu șters pentru obrăznicie. La următorul – ban.

 24. Pai poate ca m-ai aparat pt ca iti placea ce spuneam 🙂
  Oricum… nu ai facut-o in mod f eficace… asta nu inseamna ca nu apreciez intentia!
  Poti sa ignori formula introductiva… nu si continutul mesajului!!

  • Tinere, te-am apărat din bun-simț, pentru că am considerat că ești nedreptățit. Cu jignirile de mai sus mă faci să cred că poate au avut o anumită îndreptățire cei care te-au jignit, poate le-ai dat motive.

   Așa cum eu țin seama de bun-simț, apăi așa să ții și tu seama când scrii aici!

 25. Vedeţi aici şi un alt punct de vedere (diferit de al dv.).

  http://ruxandralungu.blogspot.com/2011/09/ce-vor-face-romanii-cu-f-16.html

  Dacă mai e nevoie, vă pot oferi şi eu câteva argumente.

  • Stimate d-le Valerius,

   Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere al doamnei Lungu.
   Țara asta a fost și sub turci, a fost și sub fanarioți, și a renăscut ca Pasărea Phoenix din propria-i cenușă. Suntem acum, da, o colonie, eu știu însă că istoria este ciclică și cred în viitorul României, dacă nu noi, nepoții, sau mai curând strănepoții noștri, este foarte posibil să prindă altfel de vremuri. Niciodată în istoria noastră nu a stricat să avem o armată modernă, ba din contră, să ne gândim numai la Plevna și Vidin, la Mărășești și Oituz și la Armata Română care a ajuns până în Munții Tatra în al doilea război mondial.
   Vorbind de posibilități, este posibil și ca într-o zi comunismul să se întindă ca o vâlvătaie peste țări din Europa, iar România să fie din nou cuprinsă de această vâlvătaie. Este o vânzoleală acum în Europa, cu mișcări anarhiste în Grecia și Spania și cu situația enigmatică din Islanda. Este posibil ca structurile actuale să se prăbușească oricând, dacă nu acum, atunci mai târziu, după cum spuneam mai sus.

   Aceasta, cu suntem prea săraci să avem armată, mi-aduce aminte de o parte renumită din prorocirile lui Isaia, din Biblie:

   Puterea lui Mesia.

   1. O Mladita va iesi din tulpina lui Iesei si un Lastar din radacinile lui va da.
   2. Si Se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul intelepciunii si al intelegerii, duhul sfatului si al tariei, duhul cunostintei si al bunei-credinte.
   3. Si-L va umple pe El duhul temerii de Dumnezeu. Si va judeca nu dupa infatisarea cea din afara si nici nu va da hotararea Sa dupa cele ce se zvonesc,
   4. Ci va judeca pe cei saraci intru dreptate si dupa lege va mustra pe sarmanii din tara. Pe cel aprig il va bate cu toiagul gurii Lui si cu suflarea buzelor Lui va omori pe cel fara de lege.
   5. Dreptatea va fi ca o cingatoare pentru rarunchii Lui si credinciosia ca un brau pentru coapsele Lui.
   6. Atunci lupul va locui laolalta cu mielul si leopardul se va culca langa caprioara; si vitelul si puiul de leu vor manca impreuna si un copil ii va paste.
   7. Juninca se va duce la pascut impreuna cu ursoaica si puii lor vor salaslui la un loc, iar leul ca si boul va manca paie;
   8. Pruncul de tata se va juca langa culcusul viperei si in vizuina sarpelui otravitor copilul abia intarcat isi va intinde mana.
   9. Nu va fi nici o nenorocire si nici un prapad in tot muntele Meu cel sfant! Ca tot pamantul este plin de cunostinta si de temerea de Dumnezeu, precum marea este umpluta de ape!

   10.Si in vremea aceea, Mladita cea din radacina lui Iesei, va fi ca un steag pentru popoare; pe Ea o vor cauta neamurile si salasul Ei va fi plin de slava.

   Nu cred că va veni prea curând vremea aceea, prorocită de Isaia. Până atunci, România trebuie, din punctul meu de vedere, să ai aibă o armată modernă.

   Naționalismul, d-le Valerius, indiferent că este de dreapta sau de stânga, se sprijină pe trei piloni: Patria, Poporul și Armata (să mai zică dl Liviu că nu am program politic! :)). La naționalismul de dreapta se adaugă Biserica.
   Deci, eu, structural, ca naționalist, oricum nu aș putea vedea România fără o armată modernă.

   Închei, reamintind că un mare naționalist, Ceaușescu, așa cum a putut el, a căutat să avem niște forțe armate rezonabile, cu toate armele unei armate moderne – am vorbit în postarea de mai sus de acele elicoptere construite după standardele NATO, în vremea lui Nicolae.

 26. Ceausescu era in miezul, toiul si inima Razboiului Rece !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Toti cei care vor armata vor arde in iad pana la sfarsitul Universului.

 27. Bun simt… dpdv meu, mai bine m-ai injura si jigni cat te-ar tine imaginatia de tare… consider genocid impotriva bunului simt sa cumperi avioane militare de miliarde de Euro… cand romanii mor de foame…

 28. @bogdan

  Te rog sa citesti asta:
  http://saccsiv.wordpress.com/2011/09/22/22-septembrie-1939-martiriul-a-trei-legionari-doi-impuscati-si-unul-ars-de-viu-in-crematoriu/

  In alta ordine, am incercat sa comentez la dl. Valerius, nu stiu de ce nu merge.

  @Adi

  Depune-ti CV-ul aici 🙂
  http://careerairforce.nic.in/

 29. Da, am citit. Într-adevăr, sunt lucruri îngrozitoare.

  De aici reiese un lucru, românii sunt predispuși la acționa cu cruzime la ordine primite ilegal, suntem obișnuiți nu cu respectarea legii, ci cu abuzul, cu încălcarea ei, o concluzie primară fiind aceea că suntem înapoiați.

  Eu nu am mai reușit să postez din wordpress pe blogspot (aici fac referire la încercarea ta de a posta pe blogul d-lui Valerius), a trebuit să-mi fac un blog-fantomă 🙂 pe blogspot și să postez cu id-ul de acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s