Evenimente mai puțin cunoscute legate de 23 august 1944

Ziua Eroilor; Mareșalul Ion Antonescu, Mihai Antonescu, generali și ofițeri de rang înalt ai Armatei Române îngenunchind în fața Mormântului Ostașului Necunoscut din București – mai 1942.

Sursa: http://maresalulionantonescu.wordpress.com/

Textul de mai jos a fost postat inițial de mine pe blogul ”Anticapitalism”, al d-lui Liviu Florian, ca un comentariu în cadrul articolului ”Creştinismul a la BOR: „Iubeşte-te pe tine însuţi !”” ( http://anticapitalism2.blogspot.com/2011/04/crestinismul-la-bor-iubeste-te-pe-tine.html?showComment=1304514835973#c6476001864688027329 )

Domnule Liviu,

Să o luăm pe rând:

– Eu nu aveam în gând continuarea războiului. Antonescu ducea tratative de pace în Suedia, la Stockholm, cu rușii – rușii au jucat dublu aici. Antonescu dorea încheierea armistițiului, însă voia ca trupele germane să se retragă nestingherite pe la granița cu Ungaria, o chestie onorabilă, ținând cont de frăția româno-germană de arme din perioada 1941-1944. Începând cu 23 august, rușii au luat prizonieri în jur de 160.000 de ostași români în drumul lor prin Moldova, pe care i-au trimis în Siberia, de unde nu s-au mai întors mulți. Motivația oferită de sovietici a fost aceea că armistițiul s-a semnat de abia pe 12 septembrie.
La cele de mai sus se adaugă victimele din rândul armatei române, folosită în principal pe post de carne de tun de către sovietici, în continuare Atingem niște sute de mii bune de victime din rândul armatei române, cu evenimentul controversat de la 23 august denumit ”întoarcerea armelor împotriva nemților”.

– Aliații au fost cei care au recunoscut că evenimentul de la 23 august a dus la scurtarea războiului cu un an, mă mir că nu cunoașteți această informație, credeam că este arhicunoscută.

– În wikipedia am regăsit despre sovrom-uri informații pe care le-am citit anterior în alte locuri:

”SovRom-urile au fost societăți mixte româno-sovietice înființate în România la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și care au existat până în 1954–1956. Între cele două țări a fost semnată pe 8 mai 1945 la Moscova o înțelegere în privința creării acestor organizații. Teoretic ele trebuiau să genereze venituri pentru reconstrucție după devastările războiului. În realitate ele au funcționat drept mijloace de asigurare a unor resurse pentru sovietici, slăbind și mai mult resursele României după ce fusese obligată de sovietici să plătească daune severe de război prin Tratatele de pace de la Paris, 1947, daunele pretinse de URSS însumând 300 milioane de dolari. Contribuția sovietică la SovRomuri a constat în principal în vânzarea de echipament militar părăsit de trupele germane pe câmpul de luptă, echipament supraevaluat de fiecare dată și plătit de România. Bunurile trimise de România către Uniunea Sovietică au fost estimate la 2 miliarde de dolari, depășind cu mult daunele de război pretinse de sovietici, iar până în 1952, 85% din exporturile românești au fost redirijate spre Uniunea Sovietică. Ultimul Sovrom a fost dizolvat în 1956.”

Din câte știu, rușii au supt cu Sovromurile o groază de petrol de la noi, ei au fost cei care ne-au secătuit de această resursă.

Decât așa ”tovărășie”, mai bine lipsă!

Reclame

One response to “Evenimente mai puțin cunoscute legate de 23 august 1944

 1. Domnu Bogdan ,

  văd că sunteţi foarte mândru de acest modest comentariu cu care socotiţi în mintea dvs. de corporatist model că m-aţi încuiat din moment ce l-aţi postat şi la mine şi aici.

  „…o chestie onorabilă, ținând cont de frăția româno-germană de arme din perioada 1941-1944.”
  Frăţia onorabilă de arme româno-germnă este de fapt cârdăşia banditească dintre fasciştii români şi naziştii nemţi pentru afirmarea violentă, crudă, barbară a imperialismului german.

  „Începând cu 23 august, rușii au luat prizonieri în jur de 160.000 de ostași români în drumul lor prin Moldova, pe care i-au trimis în Siberia, de unde nu s-au mai întors mulți. ”

  Aproape toţi prizonierii români din Uniunea Sovietică care nu au comis crime de război s-au întors acasă. Mai mult, prizonierii români, ofiţeri de rang cel mai înalt, de rang mediu, soldaţi şi-au exprimat, îndeosebi după Stalingrad, dorinţa de a lupta alături de Armata Roşie pentru eliberarea României de sub dominaţia fascistă. S-au format diviziile de voluntari „Tudor Vladimirescu” şi, mai apoi, „Horia, Cloşca şi Crişan”.
  Ia, să-mi spuneţi câţi prizonieri sovietici s-au mai întors din Germania nazistă ?
  „…ruşii au luat 160,000 de prizonieri…”,păi ce vină am eu că armistiţiul a fost unilateral şi doi, nu trebuia să-i ia prizonieri, trebuia să le dea, vorba prostănacului Mircea Geoană, 20,000 de ruble la fiecare ca să-şi deschidă o mică afacere la Moscova.

  wikipedia nu este o sursă de încredere, se află sub dominaţia ideologiei burgheze, cred că v-a spus asta cineva la şcoală, dacă nu, v-o spun eu.

  Bun, să zicem că România a plătit 2 miliarde de dolari despăgubiri de război URSS, dar să vedem şi ce a primit în schimb.
  1. un sistem economico-social superior, socialismul.
  2.emancipare de sub tutela sistemului colonial imperialist. De când am redevenit colonie a imperialismului, România a acumulat o datorie de peste 100 mld. euro şi acumulează în continuare. La această datorie uriaşă calculând numai o dobândă infimă de 2% pe an şi se fac 2 mld. de plată pe an, deci vai ce mult am plătit chipurile sovieticilor, dar dobânzile sunt în realitate de 10-15%.
  2.1. În timpul aşa-zisei ocupaţii sovietice 1945-1958, România s-a dezvoltat ca niciodată până atunci în istoria ei atât din punct de vedere economic cât şi cultural, nivelul de trai al oamenilor de rând fiind deosebit de ridicat.
  3.tehnologie sovietică, credite avantajoase- nu de jaf gen FMI, daruri prieteneşti cum ar fi Casa Scânteii,etc.
  4.asigurarea securităţii prin Tratatul de la Varşovia
  5.şi nu în ultimul rând s-au pus bazele pentru o independenţă reală a ţării, a se compara cu azi când americanii se şterg la cur cu suveranitatea tuturor statelor deci şi cu a României.

  În final exclamaţi triumfător ca un burghez impenitent: „Decât așa ”tovărășie”, mai bine lipsă! ”
  În opoziţie cu 2.1, sub regimul colonial american, România şi-a demantelat
  industria, agricultura, nivelul de trai a scăzut dramatic, datoria externă a ajuns la cer, etc.

  Oricum un lucru este cert, cu dvs. e greu să o scoată cineva la capăt. Aveţi mintea blocată de clişee, sloganuri, prejudecăţi, idei preconcepute. Pentru mine ca marxist sunteţi un exemplu tipic de om subjugat de ideologia burgheză dominantă, posesor tipic al unei false conştiinţe.

  Sfat prietenesc, încercaţi să gândiţi lumea, istoria, viaţa cu mintea dvs. , îndoiţi-vă de orice, nu mai înghiţiţi gândirea altora pe nemestecate.
  Socrate a început să filosofeze când a realizat că singurul lucru pe care îl ştie este că nu ştie nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s