Iuri Gagarin

Azi se împlinesc 50 de ani de la zborul primului om în spațiu – cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. Mai jos, un articol preluat de pe hotnews.

Povestea lui Gagarin – 50 de ani de la prima calatorie a unui om in spatiul cosmic

de Vlad Barza

Si-a petrecut copilaria intr-o coliba de pamant, iar fratii i-au fost trimisi in lagare de munca in al Doilea Razboi Mondial, dar cu toate acestea a reusit sa fie un erou pentru ca acum jumatate de secol a devenit primul om care a ajuns in spatiul cosmic. E vorba de Iuri Gagarin, al carui zbor de 108 minute petrecut in 12 aprilie 1961 i-a facut pe rusi sa se simta cei mai tari din lume, iar americanii au ramas uluiti. Gagarin a avut ceva probleme cu bautura, s-a certat si cu puternicul Brejnev, iar moartea intr-un accident aviatic este inca invaluita in mister.

Gagarin s-a nascut in 1934 in satucul Klusino, la mai putin de 250 km de Moscova, iar copilaria a fost una trista, mai ales ca doi dintre fratii sai au fost capturati de nemti si dusi in lagare de munca fortata in Polonia celui de-al Doilea Razboi Mondial. Gagarin a absolvit colegiul tehnic din Saratov si apoi a facut scoala de pilotaj la Orenburg, unde a cunoscut-o pe Valentina, femeia care urma sa-i devina sotie.

In 1960 a fost inclus in grupul select al celor 19 oameni din care urma sa fie alesi doar doi care sa zboare in spatiu: el si Gherman Titov. Zborul care l-a facut celebru s-a petrecut la 12 aprilie 1961, cand Gagarin a ajuns pe orbita Pamantului cu capsula Vostok I, lansata de pe cosmodromul Baikonur (actualmente in Kazahstan). Zborul a durat 108 minute, Gagarin devenind primul om care ajungea pe orbita Pamantului. La reintrarea in atmosfera au aparut probleme tehnice care i-au pus in pericol viata si l-au scuturat puternic, insa Gagarin a reusit sa se parasuteze si sa ajunga in siguranta la sol, nu departe de orasul Saratov.

Dupa zborul istoric, Gagarin a facut un tur al lumii, din Cuba pana in SUA si Marea Britanie, conducerea URSS vazand in el un instrument excelent de propaganda si o dovada ca tehnologia sovietica este la superlativ.

Biografia lui Gagarin nu are insa doar lumini, ci si umbre: se spune ca era alcoolic si ca si-a inselat nevasta cu care avea doi copii, insa a avut si curajul de a se certa cu puternicul Brejnev dupa ce cativa colegi cosmonauti au murit fiindca au fost trimisi in spatiu cu o naveta despre care se stia ca are multe probleme tehnice.

In plus, si moartea sa – intr-un accident de avion in 1968 – este invaluita in mister fiindca exista si teorii care sustin ca nu a fost o intamplare, ci ca el devenise incomod, iar influenta sa – prea mare, astfel ca trebuia inlaturat. Teorii mai realiste se refera la posibilitatea ca un alt avion sa fi trecut prea aproape de aparatul in care se afla Gagarin, astfel incat avionul a intrat in vrie fara a mai putea fi redresat si s-a izbit de sol la 600 km/h.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s