O, mărită Roma!

Am văzut la cinematograful din mallul Sun Plaza filmul Acvila. Ce au în comun filmul acesta, Acvila, şi unul de anul trecut, Centurionul, este că intriga ambelor se sprijină pe povestea legiunii a IX-a Hispana, cea care, conform legendei, a dispărut complet, cu cei 5.000 de oameni ai ei, în Britania.

În Centurionul este spusă povestea unui grup de supravieţuitori ai masacrului declanşat de picţi, în care a pierit legiunea a IX-a, grup condus de centurionul Dias, fiu de gladiator eliberat. Acest grup, care caută să ajungă la liniile romane, este fugărit de o trupă de elită de războinici picţi, care au jurat fie să anihileze grupul, fie să moară ei înşişi încercând asta, deoarece unul dintre membrii grupului de supravieţuitori a omorât pe copilul căpeteniei picte. Trupa de comando pictă este condusă de Etain, o amazoană pictă, fără glas, cu simţuri de fiară şi dorinţă nemăsurată de sânge roman. Etain este interpretată de Olga Kurylenko.

În Acvila este vorba de fiul comandantului legiunii a IX-a, Marcus Flavius Aquila, care împreună cu sclavul pict Esca, pe care l-a salvat de la moarte, fiu de căpetenie pictă înfrântă și omorâtă de romani, împreună cu ceilalți doi frați ai lui Esca, mama lui Esca fiind omorâtă de soțul ei chiar înainte de intrarea romanilor în așezarea lui Esca, pentru a o salva de soarta pe care romanii o rezervau învinșilor, pleacă dincolo de Zidul lui Hadrian, care împărțea Britania în două, pentru a recupera acvila care era stindardul legiunii a IX-a, despre care se auzise că apăruse undeva în teritoriul barbarilor picți și pentru a spăla astfel onoarea tatălui său, despre care nu se mai știa nimic, la fel ca și despre ceilalți membri ai legiunii damnate.

În ambele filme se subliniază că romanii și-au întemeiat măreția și pe cruzimea cu care tratau pe cei care li se împotriveau. După ce învingeau armata oponenților, romanii omorau, violau și înrobeau populația învinșilor. În acest sens, istoria depune mărturie, de exemplu, după cucerirea orașului Avaricum, de către Cezar, în Galia, după un asediu dificil, care i-a încrâncenat pe romani, Cezar a declanșat un genocid, din cei 40.000 de locuitori ai orașului fortificat nu au scăpat decât 800.
Barbarii aveau însă grijă, atunci când puteau, să le-o plătească și ei, la rândul lor, romanilor, cu aceeași monedă.

Totuși, ocupația romană avea și mari calități, romanii erau mari constructori și aduceau civilizația romană în teritoriile cucerite, o civilizație superioară celei a barbarilor ocupați.

Dacă în Centurionul personajele sunt mai realiste, cu scăderi și plusuri omenești, în Acvila personajele sunt mai romantice, mai idealizate, aici este vorba în primul rând de onoare și de prietenie și nu de luptă, cum este vorba în primul, de lupta feroce de supraviețuire în fața haitei de lupi picți (deși și în al doilea se va ajunge la o astfel de luptă).

În primul film, luptele sunt regizate excelent, auzi tăișul spadei sau vârful spadei sau al suliței mușcînd din carne, vezi stropii de sânge sărind. Cel căruia îi place să vadă lupte crude, sângeroase, spectaculoase, va fi satisfăcut de Centurionul.

În Acvila, tânărul Aquila este interpretat de atleticul Channing Tatum, iar Esca de subțirelul Jamie Bell. Există și un unchi al lui Aquila, interpretat de Donald Sutherland, prefectul orașului unde Marcus Flavius se va recupera, înainte să plece după acvilă, după o luptă cruntă și dezechilibrată cu picții, unde a fost grav rănit, el aflându-se atunci în fruntea trupelor sale dintr-un castru izolat din Britania.

Ce ne-am face noi fără onoare? Nimic, zic eu.
Pentru lupta finală, tânărul Aquila, rănit la picior, singur pe o limbă de pământ de pe mijlocul unui râu care curgea printr-o vâlcea, cioplește cu spada un băț pentru acvila de aur, înfinge stindardul în pământ și îi așteaptă pe picții ai căror câini se auzeau din ce în ce mai aproape, ca să moară apărând acvila, simbolul măreției și onoarei Romei, la fel ca pe vremuri tatăl său. Însă, apar, aduși de Esca, supraviețuitorii legiunii, douăzeci-treizeci de inși, cei care fugiseră în ultimele clipe ale masacrului, acum amestecați cu băștinașii, cu plete și bărbi, ca barbarii, dar cu uniformele și armele de legionari. Conducătorul lor îi spune: ”Comandante, dă comanda!”. Marcus le spune că nu e nevoie de așa ceva, că ei și-au luptat lupta lor, alături de tatăl lui, dar conducătorul repetă: ”Comandante, dă comanda!”. Atunci Marcus spune: ”Apărați acvila!” și legionarii, cu Aquila și cu Esca, se strâng în careu lângă acvilă, așteptând, cu spada scurtă întinsă deasupra scuturilor lungi, dreptunghiulare, atacul picților. Nu cred că e nevoie să mai continui, o să mă opresc aici. 🙂

Notă:

Imaginile sunt din filmul Acvila.

Linkuri imagini:

Imaginea 1: http://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2011/01/TheEagle3-535×357.jpg

Imaginea 2: http://img834.imageshack.us/img834/7230/mv5bmtawntmyodk0odheqtj.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s