România Mare

Un basm:

Un jurământ:

Tu Ardeal

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Că tu ne ești vatră și din piatră-n piatră,
E tăria unui neam de moți,
Asta-i țara noastră, noi nu stăm în gazdă,
Horea nostru-i risipit pe roți.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Ne-au furat barbarii, ne-au căznit mai marii,
Dar avem in piepturi șapte vieți,
Ne vibrează-n sânge, pân’ la Putna plânge,
Clopotul ce bate la Râmeț.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Nu vrem răzbunare, doar atât ne doare,
Că se pierde amintirea-n val,
Doamne dă-i tărie, unei mâini să scrie,
Biblia latinului Ardeal.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Râuri cresc purtate, țări ce nu sunt toate,
Dar veni-vor și mai bune vești,
Pentru toți românii care-și sunt stăpânii,
Soarele răsare-n București.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templu sfânt, templu sfânt, Munții Apuseni.

Unde-i Avram Iancu, să mai frângă rangul,
Celor ce Ardealul vor pustiu,
Iată că răsare Iancu din oricare,
E-n puterea fiecărui fiu.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Pentru aceasta țară, poate să și moară,
Fiecare dintre noi râzând,
Restul e dorință, de îngăduință,
Și să fie pace pe pământ.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

Nu uitați aceasta, dreaptă ne e brazda,
Ce-am lucrat cu ale noastre mâini,
Fiecare munte știe aici sa cânte,
Imnul “Desteptați-vă români”.

Tu Ardeal, tu Ardeal, îți suntem oșteni,
Templul sfânt, templul sfânt, Munții Apuseni.

11 responses to “România Mare

 1. Familia mea se trage de aici, din sud. Eu sunt născut în București. Cei din familia mea au luptat în ambele războaie, unii au și murit pe front. Au luptat nu numai pentru Ardeal, ci și în Ardeal.

  Și o precizare: poporul român este un tot, pentru mine separarea poporului român după regiuni și afirmarea superiorității unei regiuni asupra alteia este un lucru de cea mai joasă speță, una din expresiile la care m-aș gândi ca să categorisesc un individ care este partizanul acestei idei, și aici o să folosesc un eufemism, este ”trădător de neam și de țară”.
  Cine susține altceva despre poporul român ar face bine să nu scrie aici. Va zbura urgent de aici, se va duce la plimbare, poate în plimbările lui va învăța ce înseamnă să fii român.

  Chiar, te rog, sciencefiction, să-mi spui dacă întrebarea ta a avut alt sens decît acela de a afla din ce regiune sunt, pentru că dacă a avut un sens peiorativ, atunci spune-mi, te rog, ca să știu să-ți șterg această postare și următoarele, dacă o să mai fie cazul.

 2. mai bogdane dar intransigent esti!
  acu’ serios vorbind, ne e rusine sa recunoastem ca ardealul e superior moldovei si munteniei ca civilizatie si cultura? una e influenta austro-ungara si alta cea balcanica. mergi cu trenul de la bucuresti la timisoara si-o sa vezi cum galagia olteneasca se estompeaza odata cu apropierea de destinatie. drept ar fi sa nu fie asta adevarul, dar asta este.

  • Creca, problema asta am mai discutat-o pe blogul Lorenei, la postarea ”Azi, vă uniți”, din 24 ianuarie, nu pot să cred că nu ai citit ce s-a scris. O să-ți dau mai jos câteva comentarii de acolo, pe care le găsesc reprezentative.

   E a treia oară când vii la mine cu probleme gândite și puse superficial. Tu chiar crezi că eu sunt la fel ca restul de pe blogul Lorenei? Ai venit cu ”temele nepregătite” cu religia, ai mai venit parcă cu comuniștii și acum îmi vii cu regionalismul. Data viitoare, când mai vii cu ”temele nefăcute”, nu te voi mai băga în seamă. Timpul meu este limitat, nu pot să-l irosesc oricum, am și altele pe cap.

   1. sciencefictionanton | ianuarie 25, 2011 la 2:57 am | Răspunde

   Ultima ta frază dă de înţeles că obiceiurile nobile au fost importate? Nu ştiu cine e vinovat, dar cuvintele “oltean” şi “moldovean” se scaldă în peiorativ, în timp ce “ardeleanul” stă pe margine.

   bogdan | ianuarie 25, 2011 la 8:39 am | Răspunde

   Nu cred că a fost importat nimic. De importat vorbim când este vorba de popoare diferite. Asta cu peiorativul este o tâmpenie, în realitate. Hoți, puturoși, îngălați dar și oameni harnici, deștepți se găsesc în aceeași proporție în toate regiunile.
   Putem vorbi doar de o înzestrare superioară materială a Ardealului și Banatului datorită moștenirii dualiste, de fapt, ca să fim sinceri, datorită moștenirii maghiare, pentriu că aici a fost partea maghiară a imperiului dualist.
   Am văzut în Timișoara cum se are grijă de această moștenire, de clădirile frumoase și majestuoase cândva. Majoritatea sunt în paragină. Nu știu de ce îl tot aleg bănățenii pe Ciuhandu.
   Toată stima pentru Johannis, cu renovarea părții vechi a Sibiului. Un fenomen asemănător, cu fonduri europene, are loc în București acum, cu partea veche.

   bogdan | ianuarie 26, 2011 la 6:28 pm |

   Da, cum să nu, morbo. Poate vii și cu un studiu în acest sens.
   Și mai vezi că există diferență între statele cu o nație care din punct de vedere majoritar este net dominantă, cum este statul nostru, și cele care sunt formate din mai multe nații.
   E o aberație să spui, de exemplu, că moldovenii sunt superiori ardelenilor sau oltenii sunt superiori bănățenilor, când toți formează același popor, caracteristicile prezentând în funcție de regiune doar diferențe minore.
   E o aberație oricum și să spui că un popor este superior altuia, până la urmă, asta are o denumire, șovinism. În mod similar, aberantă este și supoziția inegalității dintre hetero- și homosexuali.

   bogdan | ianuarie 27, 2011 la 10:04 pm | Răspunde

   Rădulescu-Motru, om de știință de formație germană, a scris în 1937 ”Psihologia poporului român” și nu ”Psihologia ardelenilor” , de exemplu, tocmai pentru că a crezut și el în unitatea acestui popor.
   Înțeleg ce vrei să spui cu clanurile, numai că această noțiune nu se aplică în cazul nostru pentru că aici avem de-a face cu o mare familie, națiunea română, noțiune în care eu cred. Chiar cred în unitatea acestei mari familii, națiunea română.

   bogdan | ianuarie 28, 2011 la 2:02 pm | Răspunde

   Problema, Lelynx, nu e de a-i apăra pe ai tăi, ci de a afirma superioritatea celor din regiunea ta față de cei din celelalte regiuni.
   Dar toți românii sunt o unitate, o familie, un singur popor.
   În particular, eu chiar călătoresc peste tot, și-mi sunt dragi toți românii, indiferent că sunt ardeleni, olteni, moldoveni sau bănățeni. Peste tot am găsit oameni deosebiți.
   Caracteristicile regionale nu sunt identice, e normal să fie așa, dar sunt foarte asemănătoare, pot să afirm că suntem, cu siguranță, un singur popor, o mare familie.

   bogdan | ianuarie 28, 2011 la 3:40 pm |

   Lelynx,
   Naționalismul asociat cu credința în unitatea și viitorul poporului român s-a văzut cel mai bine la cei care au lucrat ca să fim independenți, prin declarația de la 1877, și la cei care au fost artizanii României Mari din decembrie 1918, nu la comuniști. Pentru comuniști, naționalismul a fost un sentiment real, dar totodată a fost și o armă de luptă împotriva hegemoniei sovietice.
   Dacă ai călători la fel ca mine în țară, ai vedea probabil ceea ce am văzut și eu, și anume că diferențele sunt minore de la o regiune la alta, că suntem același popor și l-ai iubi ca pe un întreg, așa cum îl iubesc și eu.
   Avem acum o conducere îngrozitoare, și asta o spun în calitate de apolitic, șansa este să simțim, să gândim și să acționăm ca un întreg pentru a scăpa de ceea ce e acum și de merge mai departe pe o cale spre mai bine, ca un singur popor, aș cum suntem în realitate, nu ca o sumă de regiuni, așa cum nu suntem în realitate.

 3. Intrebarea mea nu a avut nici un sens peiorativ.
  Eu sunt din Ardeal si am o problema cu cei din alte regiuni istorice ale tarii care se agita in legatura cu Ardealul. Ce vreau sa spun prin asta? Ardealul nu este al nimanui personal. Este al celor care traiesc in Ardeal, indiferent de etnie. Nu este al celor din Moldova, nu este al celor din Muntenia sau Dobrogea. Faptul ca el apartine acum de Romania, a apartinut Ungariei la un moment dat sau Imperiului Habsburgic in alt moment istoric sunt accidente istorice (da, din punctul meu de vedere istoria nu este chiar determinata). Nu pot sa-i condamn pe o parte din ungurii din Ardeal ca vor sa se uneasca cu Ungaria la fel cum nu as putea sa-i condamn pe o parte din romani (daca as fi fost ungur) ca vroiau sa se uneasca cu Principatele. Problema mea e de fapt: de ce tot timpul cineva din afara regiunii se agita in legatura cu Ardealul? Cine sunteti voi, romanii din Moldova si Muntenia sau ungurii din Ungaria de acum, sa ne explicati noua cum e mai bine? Ar fi cazul ca Ardealul sa isi primeasca autonomie economica (administrativa etc.) fata de restul tarii (exista exemple de acest fel in mai multe tari). Si sa terminam cu prostiile. Daca am o problema cu dependenta Ardealului de tara nu e vorba de faptul ca vreau Ardealul alipit Ungariei. Din contra, mi-e sila si de cei din Ungaria, pentru ca sunt la fel ca miticii si moldovenii agresivi (da aici folosesc sensul peiorativ) prm-isti care stiu mai bine ce e in Ardeal decat stim noi, cei care locuim aici. Ei bine, acestia, ungurii si romanii pe care-i fute grija de Ardeal, merita sa traiasca in aceeasi tara care sa fie Romgaria sau Ungania sau cum vreti voi sa-i spuneti. Pentru ca ar fi cazul sa ne maturizam in secolul XXI.

  • Ardealul face parte din România, România este locuită de poporul român, și ca român pot să mă ”agit” pentru orice problemă ce ține de România.

   Îți las mesajul de mai sus, în virtutea principiului respectării exercitării dreptului la replică, dar te rog să eviți să scrii pe viitor pe acest subiect aici, pentru că pe următoarele este foarte posibil să ți le șterg.

   Și încă o chestie, aici, la mine, nu se folosesc cuvinte cu caracter obscen, ”fute” nu are ce căuta aici, astfel de cuvinte le șterg întotdeauna. Îl las acum, dar consider că ai fost avertizat și cu asta. La mine nu există cuvinte cu caracter obscen, nu se insultă intelocutorul, nu voi accepta nimic ce depășește limitele unui dialog civilizat.

 4. Și dacă ești atât de ”ardelean”, sciencefictionanton, ce cauți în Budapesta?
  IP-ul tău este de acolo.

  Sau ești ungur care vrea autonomia, te-a lovit subit amnezia, nu mai știi ce ce ești și te-ai dat, dintr- o eroare involuntară, român?

  Ce cauți la maghiarii ăștia, care, ca să te citez: ”vor Ardealul, la fel ca miticii și moldovenii”?

 5. Intre noi fie vorba. Eu sunt la Budapesta cu o bursa de studiu. Am fost pentru scurt timp, in trecut si in Bucuresti, in aceleasi conditii. Asa ca nu are relevanta.

  • Păi ce cauţi, măi ardelene, la ungurii aceştia care, după tine, vor să ne ia Ardealul?

   Îţi spun eu ţie, Laszlo, Pista, Ferencz sau cum te cheamă, cum stă treaba. De acum înainte, orice postare de-a ta aici va fi ştearsă.

 6. Textul mesajului a fost șters, conform atenționării.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s