Despre tembelism

Da, nu îmi place să critic, dar tembelii chiar mă supără. Am părăsit de curând un anumit blog tocmai din cauza tembelismului. Culmea!, oamenii care scriu acolo, în frunte cu tovarășa proprietară a blogului, au pretenții intelectuale. Nu numai lipsa ideilor ce ating măcar limita de jos, cea a suficienței – nu mai vorbesc aici de pretenția de a exista idei care să aibă valoare, le dă de gol tembelismul, dar și limbajul folosit, sub orice critică. Ieri seară, o doamnă care scrie pe blogul de care spuneam mi-a făcut cinstea de a scrie pe blogul meu. Lucrurile debitate de doamna respectivă m-au determinat să scriu prezenta postare. Prietena mea Sorina – http://punctcontrapunct.wordpress.com/) – Madame Bovary din blogroll – a scris un articol excelent despre blogul în cauză, articol pe care, în continuare, îl prezint integral:

Frivolitatea care nu doarme

11 ianuarie 2011

Există în unii, în toţi poate, o dorinţă de a ne afişa frivolitatea, de a fi slobozi la gură, de a trăncăni despre lucruri facile cu aerul că spunem chestii importante, că alţii le ascultă cu gura căscată din dorinţa de a da un răspuns pe măsura frivolităţii noastre, cu măsura frivolităţii lor. Dialogurile astea fără început şi fără sfîrşit nu fac decît să treacă timpul, sînt ca un drog al minţii eliberate de ce are ea mai de preţ. Ele continuă să atragă ca un magnet oamenii mai puţin dotaţi cultural, fiindcă, nu e aşa, nimic nu ne obligă la vreun efort, nici măcar de memorie. Toate, dar absolut toate replicile seamănă între ele, înşiruiri de cuvinte într-o înşiruire a necomunicării. Toate parcă sînt scrise în neo-spaniolă, unde totul se zice la fel. Adică? Adică aşa cum ne învaţă Eugen Ionescu în Lecţia, în rezumat şi în neo-spaniolă(sic!):

Profesorul: Domnişoară cum se spune în neo-spaniolă Trandafirii galbeni ai bunicii sînt la fel de galbeni ca şi bunicul care era asiatic?

Eleva: Trandafirii galbeni ai bunicii sînt la fel de galbeni ca şi bunicul care era asiatic…

Profesorul: Dar în română?

Eleva: Trandafirii galbeni ai bunicii sînt la fel de galbeni ca şi bunicul care era asiatic.

Profesorul: Dar în italiană?

Eleva:Trandafirii galbeni ai bunicii sînt la fel de galbeni ca şi bunicul care era asiatic.
etc.

Profesorul: Cum se spune în neo-spaniolă: patria mea este Spania?

Eleva: patria mea este Spania…

Profesorul: Dar în italiană?

Eleva: Patria mea este Spania.

Profesorul: Greşit domnişoară, foarte greşit, se spune: Patria mea este Italia, în franceză se spune patria mea este Franţa etc.

Scrisei toate astea fiindcă citii cîteva comentarii la lorena. Vă asigur că toate sînt în neo-spaniolă. Nu ştiu dacă propoziţiile care încep cu patria mea este sînt corecte. Nici nu am stat să-mi bat capul.”

Mai jos redau integral și așa-zisul dialog dintre mine și doamna de aseară:

”După primul rînd chiar nu am mai avut chef deloc să citesc… Mi s-a făcut puţin milă că a trebuit să-ţi începi postarea aşa.
În altă ordine de idei, dînd cu nasul în comentarii, am o singură precizare de făcut: nu, Păunescu nu face parte din mine. Bleah. Never. N-are decît să te populeze pe tine, să te bîntuiască, să-l transmiţi genetic copiilor tăi.

De: cătălina letiţia pe 3 februarie 2011
la 1:38 AM

Doamne Dumnezeule, tu le mai ai încă pe astea cu pămîntul sfînt al ţării…. şi mamă-mamă ce ţară mîndră mai avem, aia pentru care au luptat înaintaşii noştri…
Ai un discurs retrograd de mă mir că nu te doare capu.

De: cătălina letiţia pe 3 februarie 2011
la 1:40 AM

Bun, eu le am cu ale mele, cu naționalismul și religia ortodoxă, dar tu cu ce le ai? Cu nimic? 🙂

Dacă gândeau ca tine cei datorită cărora avem azi țara pe care o avem, cei care au dat declarația de independență de la 1877 și cei care au pornit războiul care a avut ca efect crearea României Mari în 1918, probabil Muntenia și Moldova ar fi fost azi înglobate într-o provincie rusească, teritoriu luat de ruşi de sub tutela turcilor, iar restul ar fi aparținut Ungariei. Tu ai fi scris acum în rusește, ai fi dus-o de zece ori mai rău, iar Uniunea Europeană ți s-ar fi părut un vis îndepărtat.

Numai un ignorant vorbeşte ca tine, un om care nu-şi cunoaşte istoria şi, totodată, un om care habar nu are pe ce lume trăieşte.

Păunescu este o forță, el face parte acum din fiinţa noastră naţională, la fel ca personalităţile pe care le-am menţionat, fiinţă naţională cu care cei ca tine – habarniștii – nu prea au oricum nicio treabă, stai liniştită din punctul ăsta de vedere.

Pornind de la principiul: ”cine se aseamănă se adună”, îți sugerez să scrii acolo unde scriu cei ca tine. Te anunț că următoarele prostii obraznice ți le voi șterge. Cred însă, în optimismul meu, că nu ne vom mai întâlni pe aici. Sper să nu mă-nșel, nu?

Nu în ultimul rând, ar fi trebuit să înveți până la vârsta ta că trebuie să respecți gazda, ori nu scrii, dacă nu-ți convine ce am postat pe blogul meu, ori îți elaborezi critica într-o manieră politicoasă.

De: bogdan pe 3 februarie 2011
la 8:08 AM”

Sad, indeed.

Sad, indeed.

Anunțuri

4 responses to “Despre tembelism

  1. in cazul faunei ce si-a gasit menirea pe blocu lu’ aia, selectia naturala o sa-si urmeze cursul firesc. extinctia. astept cu nerabdare world war 3. (btw))

    • hai mai vasile, macar niste firimituri de toleranta nu-ti curg si tie cind te-nfrupti din intregirea neamului? nazistule, cum ai putea tu sa respiri tot aerul ramas dupa un world war3 selectiv?

  2. esti plin de arfe si figuri in cap, asa-i ma creca? ai umor involuntar tu, da’ am un feeling ca esti ep cale de disparitie.

    • deci feelingul iti spune ca sunt rar, nu?
      pai vezi mai vasile de ce trebuie sa te-ncrezi in feeling si nu in pozitionari stricte si definitive!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s