Epoca Nicolae Ceaușescu

Ceaușeștii cu cei doi fii

Ceaușeștii cu cei doi fii

Elena Ceaușescu cu Valentin și familia lui

Elena Ceaușescu cu Valentin și familia lui

Elena și Nicu Ceaușescu

Elena și Nicu Ceaușescu

Elena Ceaușescu și Zoe

Elena Ceaușescu și Zoe

Domnule Valerius, vorbeam mai jos, în cadrul comentariilor la postarea despre filmul ”Autobiografia lui Ceauşescu”, despre scăderile lui Nicolae Ceauşescu. Ca să echilibrez, o să vin acum cu ceva despre calităţile naţionalistului Ceauşescu. Am un coleg de serviciu, om la aproape 60 de ani, care a lucrat în comerțul exterior înainte de 1989, a fost implicat în afacerile țării care au adus miliarde de dolari și a călătorit cam peste tot pe unde se poate călători.

Intenționez să postez despre două dintre povestirile lui, prima este despre elicopterele Puma și Alouette pe care noi le produceam atunci, iar a doua, foarte deosebită, este despre vizita unei delegații de nord-coreeni la noi în 1986.

Colegul meu este un român verde, un tip vioi, energic, cult, care are darul narării, un tip plăcut. Ca să revin la povestire, România producea elicopterele militare Puma și Alouette, primul de capacitate mare și al doilea de capacitate mică, care erau în dotarea NATO, eram singura țară din cadrul Pactului de la Varșovia care producea echipamente NATO. Noi am cumpărat licența de la francezi pentru producerea acestor două tipuri de elicoptere. Colegul mi-a spus că aveam voie să producem totul, mai puțin tabloul de bord și palele. Deoarece acesteste piese de echipament erau standardizate pentru NATO, le cumpăram din Vest, pe baza prețului cel mai mic, de exemplu noi am cumpărat și de la nemți aceste piese.

Noi am vândut elicoptere Puma peste tot în Africa, America de Sud și, cu o șmecherie, în Africa de Sud, țară aflată sub embargo. Mai mult, francezii au luat o mare țeapă cu această afacere. După ce ne-au vândut nou modelul pe care îl fabricam, de 9 persoane, pe care noi îl vindeam cu 3 milioane de dolari, francezii, la scurt timp, au scos un model pentru 11 persoane, la prețul de 6 milioane de dolari. Normal că majoritatea cumpărătorilor s-au orientat spre modelul nostru, pentru că nu era convenabil să plătească francezilor dublu pentru doar două persoane în plus, doar capacitatea, la preț dublu, nu se dubla.

România avea o flotilă de 150 de elicoptere Puma. La un moment dat, Kadar s-a găsit să-l certe pe Ceaușescu cu ceva. Acesta i-a spus sec: ”Dacă nu încetezi, îți voi înnegri cerul Budapestei cu elicoptere!”. De la Cluj la Budapesta elicopterele nu făceau decât maximum 20 de minute.

Deci, Ceaușescu a fost un om dotat cu simțul economiei de piață, un mare negustor și un mare negociator și diplomat. Asta ca o contrapondere la critica referitoare la vinderea alimentelor necesare populației în anii ’80, o acțiune abominabilă.

Spuneți dvs. mai jos: ” Sunt convins că prăbușirea sistemului socialist-comunist, în plan mondial, face necesară reflecția critică asupra acelui sistem, asupra premiselor lui teoretice (marxiste etc.), în general, și asupra regimului ceaușist, în particular. Dar, sunt de asemenea convins că acum, în plină criză de sistem a capitalismului, nu asta ar trebui să fie prioritatea-priorităților noastre, ale celor care mai credem în comunism. De condamnarea comunismului se ocupă, cu asupra-de-măsură, dușmanii acestuia.”.

Eu cred că critica la care vă referiți mai sus este necesară și ea trebuie făcută, în această perioadă de decantare a celor două sisteme, marxist și capitalist, tocmai pentru ca situațiile regretabile dim marxism să nu se repete, dacă marxismul va (re)veni la conducere la noi sau în alte țări din Europa sau de pe celelalte continente. Cât despre criticile aduse marxismului de către adversarii săi, eu nu le-aș lua în considerare dacă acestea sunt făcute cu ură. Numai o critică dreaptă, o judecată dreaptă, este benefică, ajută. Știți cum se spune: ”Vei fi măsurat cu aceeași măsură cu care măsori”.

Surse poze:

Poza 1: http://image.stirileprotv.ro/media/images///400×300/Dec2008//60215117.jpg

Poza 2: http://nicolae-ceausescu.yolasite.com/resources/AAAAACEAUSESCU789.jpg?timestamp=1258123082796

Poza 3: http://3.bp.blogspot.com/_YwVU2RZi7tQ/TSIVaCRR5wI/AAAAAAAADeo/x418gVxXtLI/s1600/NicuCeausescu.1989.jpg

Poza 4: http://data5.blog.de/media/227/3286227_b43dd19106_m.jpg

Reclame

5 responses to “Epoca Nicolae Ceaușescu

 1. Stimate amfitrion,

  Nietzsche susține că esența omului este ”voința de putere”, voința de a-i domina pe ceilalți oameni. Cred că el are într-o anumită măsură dreptate. Probabil că la NC voința de putere a fost mai mare decât nivelul mediu al acestei voințe de putere, probabil că el a fost, cum spuneați dv., suferind de megalomanie. Dar ”macacii aplaudaci” au avut o mare vină, căci aplauzele lor au hrănit megalomania lui NC. Altfel spus, este pur și simplu imoral să sugerăm că întreaga vină a avut-o ”cuplul dictatorial”. Fiecare dintre noi a avut o doză de vinovăţie, căci, vorba lui Sartre, puteam măcar să dezertăm sau să ne sinucidem, dar n-am făcut-o.

  Mai cred că, din perspectiva istorică a celui mai mare bine, „moştenirea” epocii Ceauşescu este… pozitivă.

  • Domnule Valerius,

   Și Mihaela Ceaușescu-Moraru spune în cartea ei că Nicolae Ceaușescu în ultimii lui ani suferea de megalomanie.

   Da, normal, cei din jurul lui Ceaușescu au vina lor, pentru mine vina lor cea mai mare este că nu l-au tras de mânecă când trebuia.

   Topt pentru mine, vina cea mai mare nu o are cuplul, ci toți cei din jurul celor doi.

   Punând în balanță crunții ani optzeci pentru populație, eu aș spune că ceea ce a fost bine este egal cu ceea ce a fost rău, deci bilanțul din punctul meu de vedere este neutru. Dacă însă luăm ultimii douăzeci de ani, bilanțul este negativ pentru România post-1989.

   Ca o concluzie, istoria ar trebui să facă dreptate și să consemneze patriotismul unui Ceaușescu sau unui Antonescu, în ciuda greșelilor lor, lucru acum trecut sub tăcere. Dacă putem vorbi de patriotism în aceste cazuri, nu putem vorbi de el în cazul lichelelor care ne conduc de douăzeci de ani încoace.

 2. off-topic
  Leul din Ardeal, monahul IPS Bartolomeu Anania-a trecut in Imparatia Cerurilor. de acum suntem mai singuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s