Fata cu tatuajul cu dragon

Am văzut acum câteva zile filmul ”Bărbații care urăsc femeile” sau după traducerea din engleză a titlului filmului: ”Fata cu tatuajul cu dragon”.
Stieg Larsson este autorul trilogiei de un imens succes ”Milenium”, despre ale cărei romane am putea spune foarte rezumativ că fac parte din genul romanului polițist. Filmul de mai sus este ecranizarea primului roman din serie, toate trei filmele după romanele din cadrul trilogiei au fost lansate în 2009.

Stieg Larsson s-a născut în 1954 și a murit în 2004, datorită unui infarct, la cincizeci de ani. Stieg Larsson este un personaj deosebit. A fost inițial activist al Partidului Comunist Suedez (Liga Muncitorilor Comuniști), iar în 1977 a instruit în Eritrea o brigadă de femei din cadrul gherilelor Frontului de Eliberare Popular Eritrean în utilizarea aruncătorului de grenade (”AG”, așa după cum i-am învățat eu denumirea (abreviată) în armată).

Ziarist, grafician și fotograf, Larsson a fost editorul publicației suedeze troțchiste ”Fjärde internationale”, ce aparține secțiunii suedeze a Internaționalei a IV-a.

Convingerile sale politice și experiența sa jurnalistică au reprezentat factorii care l-au determinat pe Larsson să fondeze fundația Expo, similară lui Searchlight, britanică. Scopul fundației este de ”a contracara fenomenul de răspândire a curentului de extremă dreaptă și a culturii ”white power” în școli și în rândul populație tinere, în general”. Stieg Larsson a fost și editorul magazinului fundației în 1995.

În afara muncii sale regulate de jurnalist, Larsson a fost și un cercetător independent al extremismului de dreapta din Suedia. În urma acestiei activități, Larsson a scos prima sa carte, ”Extremhögern” (Extremismul de dreapta). Larsson a devenit rapid o personalitate recunoscută pentru activitatea sa ce a avut ca scop aducerea la cunoștința opiniei publice a pericolului pe care îl reprezintă organizațiile de extremă dreapta, și, în cadrul lor, a celor rasiste. El a fost un influent conferențiar pe acest subiect. Se spune că ani de zile el a primit în mod constant amenințări cu moartea de la inamicii săi politici.

Cărțile lui Larsson au fost scrise de acesta seara, după slujbă, pentru propria lui plăcere. El nu a făcut nicio încercare de a le publica până cu puțin timp înainte de moartea sa. Cărțile sale au fost publicate postum, primele două în 2005. Prima carte, ”Bărbații care urăsc femeile”, a luat premiul Glass Key Award pentru ”Cel mai bun roman polițist nordic” în 2005, iar a doua, ”Fata care s-a jucat cu focul”, a luat premiul pentru ”Cel mai bun roman polițist suedez” în 2006.

Conform testamentului care a apărut după moartea lui Larsson, redactat în 1977, acesta lăsa toată averea sa Ligii Muncitorilor Comuniști (organizația comuniștilor suedezi, acum Partidul Socialist). Deoarece testamentul nu era autentificat de martori, conform legislației suedeze, acesta nu a fost valid, așa că toată averea, incluzând și drepturile de autor, au revenit tatălui și fratelui său, cu care, se pare, conform declarației prietenei lui Larsson, Eva Gabrielsson, cea care a găsit testamentul, acesta nu avea contact aproape deloc. Decesul lui Larsson a produs rumoare, se vorbea că acesta a fost omorât, lucru dezmințit însă de editorul său suedez.

Eva Gabrielsson a fost prietena stabilă de mai mulți ani a lui Larsson. Cei doi nu s-au căsătorit, deoarece conform legislației suedeze din vremea aceea, cei doi miri trebuiau să-și facă publice adresele, ceea ce ar fi reprezentat un risc de securitate. Eva Gabrielsson solicită în prezent dreptul de a controla modul cum este prezentată opera lui Larsson, așa după cum el ar fi dorit, conform spuselor ei.

Revenind la film, acesta mi-a plăcut foarte mult. Filmul nu numai că este bun, dar are cel ceva, specificul european, care îl scoate din zona genului, unde americanii și-au impus viziunea. Este un film pe care vi-l recomand în mod deosebit ca să-l vedeți.
Un neavizat cu privire la biografia lui Larsson nu ar vedea poate la fel de bine ceea ce am văzut eu în film, o critică acerbă a marelui capital și a extremismului de dreapta, reprezentate de familia Vanger. Actorii, regia, scenariul – cu adevărat de excepție.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stieg_Larsson (EN)

http://www.imdb.com/name/nm2297183/ (EN)

Anunțuri

One response to “Fata cu tatuajul cu dragon

  1. Pingback: Film versus carte – Silavaracald

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s