Ceauşescu și Păunescu – remember

La începutul lui 2008, am ascultat de pe saitul trilulilu poezia ”Bocet pentru ăl bătrân”, de Adrian Păunescu, recitată de poet însuși. ”Ăl bătrân” nu este nimeni altul decât Nicolae Ceaușescu, un patriot, care cu toate greșelile lui, nu merita moartea de care a avut parte, nici el și nici ea nu au meritat să fie împușcați, de fapt o execuție, după simulacrul acela de proces.

Am transcris atunci poezia și am postat-o în data de 26 ianuarie 2008 pe forumul saitului Pruteanu, care în prezent nu mai poate fi accesat. Apoi, mai târziu, am postat-o pe Forumul Nanu. Între timp, am părăsit serviciul unde eram atunci, în 2008, iar poezia, care era pe calculatorul de la slujbă, a fost ștearsă odată cu toate celelalte date. În iulie 2008, când am plecat, nu aveam încă calculator, pe acesta mi l-am cumpărat în septembrie, după ce am intrat la masterat. Acum câteva luni, am căutat poezia pe Forumul Nanu, dar nu am mai găsit-o. Poezia de pe trilulilu a dispărut și ea. Azi, căutând altceva, am dat de un CD pe care am înregistrat niște chestii personale, când am plecat în 2008. Am dat și de poezie pe CD :), poezie pe care o redau mai jos:

Bocet pentru ăl bătrîn

Adrian Păunescu

Ce tragic timp păgîn,
Se-mparte ţara noastră în partide,
De cînd l-am omorît pe ăl bătrîn,
Mormîntul lui nici nu se mai închide.

Am tras în el ca-n malul de pămînt,
Nu l-am putut în timpul vieţii frînge,
Şi el s-a dovedit de neînfrînt,
Că nu ne-a dat nici lacrimi şi nici sînge.

Cu el am omorît-o şi pe ea,
Într-un concurs fanatic de păcate,
Şi-atunci păcatul nostru devenea,
Mai greu ca ale lor, împreunate.

Aşa puţine vorbe mai rămîn,
Într-o tăcere plină de rafale,
Şi vai!, l-am omorît pe ăl bătrîn,
Erori peste eroarea vieţii sale.

Se-mpleticea de parcă era beat,
Şi totul îi apărea confuz, departe,
Prin gloanţele cu care l-am marcat,
El inspira şi aer, dar şi moarte.

Şi el ne-a fost măcar o dată baci,
Şi noi i-am fost măcar o dată turmă,
De ce am apăsat pe-acel trăgaci,
Cînd moartea şi-aşa venea din urmă ?

Ne trebuia şi milă şi efort,
Să le putem concilia pe toate,
De ce am dorit să-nceapă cu un mort,
Aceste ziduri de maternitate?

Eram români şi el era român,
A fost şi crimă, dar a fost o gafă,
De ce l-am omorît pe ăl bătrîn,
Cu mîini legate, împuşcat în ceafă?

Voi nu vedeţi că nu putem dormi ?
Voi nu vedeţi că ţara nu mai doarme ?
Din zori de seară pînă-n zori de zi,
Strigoiul lui aleargă prin cazarme.

Îşi plînge ţara ori de cîte ori,
De drama ei se-atinge şi îl doare,
Strigoi bătrîn ce cîntă ”Trei culori”,
Cum face la beţie fiecare …

Acest strigoi de unde-ncepe tot,
Priveşte dintre stele pe fereastră,
Din buzele ce a vorbi nu pot,
Porneşte cinic libertatea noastră.

Şi totuşi într-un tragic timp păgîn,
I-am încărcat cu întuneric pasul,
De ce l-am omorît pe ăl bătrîn,
Și nici măcar nu-i facem parastasul?

Reclame

9 responses to “Ceauşescu și Păunescu – remember

 1. „(..) Nicolae Ceauşescu, un patriot, care cu toate greşelile lui, nu merita moartea de care a avut parte, nici el şi nici ea nu au meritat să fie împuşcaţi, de fapt o execuţie, după simulacrul acela de proces.”

  Restauraţia capitalismului a început cu nişte crime premeditate: au fost ucişi răsculaţi, pentru a declanşa isteria anticeauşistă şi anticomunistă, au fost executaţi cei doi Ceauşeşti. Au existat chiar şi atunci oameni cu reacţii de vampiri. Există şi acum indivizi îndrăciţi, care repetă cu cinism că i-ar ucide încă o dată pe cei doi lideri ai vechiului regim. Dar marea majoritate a acestui popor n-a avut pofta de sânge, nici atunci, în decembrie 1989. Ucigaşii aceştia îndrăznesc să vorbească de crimele din epoca regimului comunist (reale), când ei, prin crimele lor din 1989, validează crimele ca mijloc de luptă politică !

  Adrian Păunescu a fost, orice ar zice adversarii lui, un om cu o mare sensibilitate, convertită în produse artistice, şi un om cu mult curaj.

  „Acum câteva luni, am căutat poezia pe Forumul Nanu, dar nu am mai găsit-o.”

  Poate că greşiţi. Domnul Nanu nu este un primitiv-anticomunist, deci n-ar fi şters-o în mod voluntar, şi este un bun informatician, deci n-ar fi şters-o din greşeală.

 2. Domnule Valerius, eu sunt un om obiectiv și chiar dacă nu eram rudă cu Ea, tot la fel aș fi gândit. Da, capitalismul nostru a început sângeros, iar călăii au fost trădătorii regimului trecut.
  Părerile noastre referitoare la Adrian Păunescu coincid. Am criticat greșelile regimului trecut, însă i-am lăudat realizările. Pentru trădători nu am nicio urmă de înțelegere, trădători care ori aveau ori deținuseră anterior funcții înalte în cadrul sistemului. Toate regimurile capitaliste de după 1989 au avut un puternic caracter antinațional.

  Cât privește dl Nanu, eu m-am limitat strict în a prezenta faptele, nu am nicio părere preconcepută, totul este posibil, din punct de vedere al cauzelor, inclusiv o eroare a motorului de căutare de pe sait sau stângăcia mea.

 3. mey, tu nu esti consecvent cu propria pozitie. tu esti un pui de comunist si te destrabalezi pe blocu lorenei lupu, cu capitalistii aia infecti. poi se poate tovarase?ce ar spune Mordeccay Levy la faza asta? si Lenin

 4. PS
  comunistule, ti-am frunzarit putin blocu si cum spunea baiatul ala de mai sus, am avut o reactie de vampir, adica stii ce as face eu cu hoiturile comunistilor? as urma exemplul drag voua al revolutionarilor francezi si mai mult decat atat. pt inceput as dezgropa pe satanistul de levy-marx i-as transforma oasele in faina proteica si as hrani un porc. porcu l-as taia si l-as hali. as repeta experimentul again and again. e doar o fantezie de-a mea, dar e mijto,este? sper ca specia voastra sa dispara.
  http://www.gnostics.com/newdawn-1.html

 5. bai voi sunteti nebuni. Daca aveati vounu atunci tupeu sa ziceti ca poate nu ar fi bine sa-l omoram erati linsati de multime pe loc.

 6. @vasile

  Vasile, Vasile,

  Neşte observaţii:

  1) Băi, am mai spus-o, dacă ăstia d-alde voi nu scrieţi aici corect gramatical şi cu diacritice, vă şterg postările.
  2) Băi băieţi, miştocăreala ieftină e străvezie, prin ea se vede cât de inculţi sunteţi. Aţi mai încercat voi şi cu istoria şi s-a văzut că sunteţi ca talpa papucului lui Osman-Paşa. În loc să scrieţi prostii pe aici, de ce nu puneţi voi mâna pe o carte, eventual de gramatică sau de istorie?
  3) Băi, nu mai fiţi băi laşi, a mai comis-o şi Boeriu, când a scris aici sub un pseudonim oarecare, de parcă mulţi cu IP de Oradea scriu aici, scrieţi cu nickul cu care scrieţi la Lorena. Nu vă şterg postările decât dacă nu respectaţi punctul 1) sau sunteţi prea măgari. Măcar Garcea a semnat cu nickul lui, a avut această (singulară) calitate.
  4) Eu sunt naţionalist, dar pentru o loază incultă asta e totuna cu a fi comunist. De aia spun, puneţi mâna pe istorie. Apropo, gagicile cu care ieşiţi sunt tot ca voi? Dacă aveţi, bineînţeles. Da, eu cred că sunt tot ca voi! 🙂
  5) Când calcă loaze ca voi pe aici, chiar regret că nu sunt marxist.

 7. @cipslim

  – A se vedea punctul 1) de la răspunsul pe care i l-am dat lui Vasile.
  – Atunci era lumea dezorientată. Nu ai văzut câtă mulţime a trecut pe la catafalcul lui Păunescu? Acum, dacă ar apărea Ceaușescu, l-ar purta mulțimea pe brațe și l-ar ovaționa. Asta, de bine ce suntem conduși de douăzeci de ani și, mai ales, de bine ce suntem conduși de când e Băsescu la cârmă.

 8. Domnule Bogdan,

  Constat că aveți energie de risipit.

 9. Da, se pare că da. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s