Al treilea clip și ultimul din seria cu poezia, tot un fragment din emisiunea respectivă a lui Turcescu, acțiunea este imediat anterioară celei din al doilea clip de mai jos.

Reclame

39 responses to “

 1. Mare secătură Turcescu ăsta ! „Agenturili” spun că ar fi făcut mulţi bani din anticomunismul lui primitiv. Dacă nu mă înşel, de la S.O. Vântu a supt cam un milion de unităţi monetare robuste (parcă euroi).

 2. Păunescu a susținut ceea ce susțin și eu și anume că regimul comunist și Ceaușescu, personal, au avut mari realizări, dar și că s-au făcut mari greșeli, erori de proporție, după 1980, care au înlesnit sfârșitul tragic, sângeros, din decembrie 1989. Turcescu s-a comportat ca un propagandist de joasă speță al capitalismului. De fapt, el era ”teleghidat” de mogulul Vântu, care la rândul lui …

 3. Printre toate relele astea, există şi ceva bun: posibilitatea pluralismului (de asemenea, cu privire la această posibilitate A.P. a scris, şi înainte, şi după 1989). Rămâne de văzut cât va mai fi posibil acest pluralism.

 4. Mă tem că pluralismul este estropiat la noi. Mai bine o dictatură naționalistă, cinstită, decât un pluralism fără testicule.

  Problema este că nici măcar nu suntem conduși de ai noștri, de niște români, cei de acum sunt conduși la rândul lor de alte forțe, de nivel supranațional. Mai rău decât acum nu se poate.

 5. ”Problema este că nici măcar nu suntem conduși de ai noștri, de niște români, cei de acum sunt conduși la rândul lor de alte forțe, de nivel supranațional.”

  Ăsta-i un adevăr tare trist. Trăim într-o pseudo-democrație. Și nu facem decât să ne lamentăm. Căci n-avem suficientă cultură civică pentru a ne solidariza, pentru a lupta pentru drepturile care ni s-ar cuveni într-o democrație autentică. Nu doar poporul nostru este în această situație. Prăbușirea cu atâta ușurință a sistemului socialist i-a îndrăcit, pur și simplu, pe cei care conduc lumea de azi, le-a creat sentimentul că popoarele sunt turme. Și, din păcate, prin eficiența manipulării, chiar asta este realitatea.

 6. Domnule Valerius,

  La un moment dat, pe blogul dvs. ați dat exemplul Ungariei, un exemplu pozitiv. Ungurii, după cum ați arătat și dvs., au dovedit acel plus de patriotism care face o diferență enormă în bine, între ei și noi, patriotism de care au dovadă, de exemplu, regele Ferdinand, regina Maria, Ionel Brătianu și politicieni de vârf din toate regiunile țării la începutul sec. XX și care a dus la Marea Unire din decembrie 1918.

 7. Merită să reflectăm și asupra comentariului făcut de Conumișu la articolul meu ”Demnitate ungurească”:

  ”Orban e un cățeluș cu ceva mai multe funde, prin comparație cu un Băsescu care trage mai spre maidan. Ungaria nu iese niciodată din cuvîntul stăpînului, stăpîn pe care doar îl mai schimbă, cu fler de servitor care sesizează rapid semnele scăpătării.”

  Așa o fi, dar ungurii, prin Orban, măcar îndrăznesc să mârâie în lesă. Pe când Băsescu și ai lui (și nu doar ăștia) sunt de-o obediență care provoacă greață: ”Șefu’, era să aveți o scamă !”.

  • La dl. intrecere naționalismul este de admirat. Totuși, în problema Ungariei nu mi se pare obiectiv. Ungurii nu ascultă precum un cățel dresat de tot ce spune stăpânul. Ungurii cred că în primul rând ascultă de ceea ce le dictează interesul lor național. Dvs. ați venit cu acel exemplu cu impozitarea dublă a băncilor. Eu, care lucrez cu fonduri europene, mai știu unul. Pe scurt, când se hotărește construirea unui obiectiv major finanțat de UE, UE trebuie să avizeze soluția tehnică, poate să fie vorba de o autostradă, un canal, un pod, un baraj, un aeroport etc. Cei de la UE pot să-ți bage pe gât alegerea unei anumite variante care nu este cea mai bună pentru țara respectivă (datorită faptului că vor să facă economie de bani sau, de exemplu, dacă sunt presiuni pe mediu). Exact asta au încercat cu ungurii și aceștia au refuzat, au alcătuit o comisie de experți care a demonstrat că soluția aleasă de maghiari e cea mai potrivită și, până la urmă, cei de la UE au trebuit să se dea după maghiari. Ceea ce vă spun mai sus se întâmplă pe un proiect major la noi, și noi deja am dat o dată înapoi, la presiunile UE, am ales o soluție hibridă pentru o problemă, care nu rezolvă mare lucru.
   Poate au și ungurii momente când fac ce li se spune, sunt obligați să facă asta, dar iată că există exemple când ei au acționat cu curaj, urmărindu-și interesul național. De ce? Pentru că probabil liderii lor sunt mai buni decât ai noștri.
   Mai adaug ceea ce am spus de-a lungul timpului, în Budapesta eu am stat de două ori în ultimii ani, am vizitat-o la pas, i-am vizitat obiectivele turistice, muzeele, Budapesta veche e renovată superb (probabil în mare parte cu bani de la UE, așa cum am renovat noi de curând o parte din zona Lipscani, în București), acest oraș e ca o floare, ungurilor le vin mulți bani din turism. De exemplu, au un bulevard imens, superb, obiectiv UNESCO, Andrassy, care dă în Piața Eroilor, de unde începe Parcul Orașului. În Piață se găsesc cele două mari muzee de artă ale Budapestei și un complex sculptural impunător, vast, Memorialul Mileniului. Sub Andrassy trece prima linie de metrou din Europa, iar clădirile de la suprafață, de pe la o mie opt sute și ceva, arată ca atunci.

   În concluzie, poți să nu îi invidiezi pe unguri pentru capitala lor și să nu dorești ca și la tine în țară să se întâmple lucrurile bune care se întâmplă la ei?

   PS Am pus mai sus niște linkuri spre imagini cu obiectivele respective.

 8. Domnu´ Bogdan!

  Neplacut impresionat de ratacirile tale ideatice mi´am asumat responsabilitatea dreptului la replica. Nu am pretentia sa ma intelegi.
  Nici nu ai cum. Diferenta dintre noi doi este ca in timp ce tu te lauzi ca ai facut armata intr´o unitate sedentara de elita cu arme ca la, io am facut armata la. Si astfel ajungem la tema care ma deranjeaza pe mine: deturnarea patriotismului, instrumentalizarea acestuia ca arma de aparare a privilegiilor castei uzurpatoare. Patriotismul pe care fara incetare il declamezi este un fel de ferma animalelor cu cetateanul turmentat in rolul principal. Daca am ajuns si la porci, hai sa focusam. Intr´adevar, nu poti face un singur om, pardon porc, raspunzator de calcarea in picioare a potentialului nativ al unei natiuni intregi pe mai multe generatii. Dar nici nu poti sa te faci partas la privilegii exploatind nisa artistica a maretului carmaci si hoardei de securisti&politruci fara sa te gandesti la eventualele consecinte, oricat de utopice pareau la acea data. Nu e vorba de minima moralia, e deja vorba de prostie. Progenitura lui nu si´a ales din ce parinti sa se nasca, e adevarat. Dar la fel, generatii intregi de oameni care la 19 ani au fost transferati din facultati in puscarii nu au avut de ales. Nici cei care au primit repartitii direct in mina desi aveau potential de facultate. Pur si simplu nu au avut pile. Born in the dark side. Ei au astazi probleme existentiale, nu de imagine. Lor le mor parintii de saracie si ura le papa sufletul.

  Un ziarist a facut un colaj mai mult decit neinspirat. Tu te´ai revoltat. Esti scarbit. Iei atitudine. Starnesti simpatii. Polarizezi.
  Hai sa´ti spun o cimilitura. Intr´un tirg era o carciuma faimoasa. Carciuma ziaristilor. Toti doreau sa intre, foarte putini reuseau. Rezidentii permanenti aveau un obicei bizar: se cacau in fata usii. LA mishto, pt. ca oricum foloseau intrarea din spate numai de foarte putini cunoscuta.Intr´o zi un ziarist outsider si´a luat avant si a reusit sa intre. Pin´la glezne in cacat. Rezidentii, oripilati, i´au interzis accesul in sanctuarul bunelor maniere si a liberei exprimari.

  • ”Patriotismul pe care fara incetare il declamezi este un fel de ferma animalelor cu cetateanul turmentat in rolul principal.”

   De unde până unde lucrul acesta, cu ”patriotismul pe care fără încetare îl declamez” (ca să nu mai vorbesc de faptul că nu prea merge aici ”patriotismul” cu ”declamatul”, pot să spun lucruri din care să reiasă patriotismul meu, pot să fac apel la el, ca sentiment nobil, înălțător, dar nu pot să recit ”patriotism”!) ?

   ”Dar la fel, generatii intregi de oameni care la 19 ani au fost transferati din facultati in puscarii nu au avut de ales. Nici cei care au primit repartitii direct in mina desi aveau potential de facultate. Pur si simplu nu au avut pile. Born in the dark side. Ei au astazi probleme existentiale, nu de imagine. Lor le mor parintii de saracie si ura le papa sufletul.”

   Pentru ciulamaua de mai sus ai date concrete? Statistici? Studii? Articole? ”Generatii intregi de oameni care la 19 ani au fost transferati din facultati in puscarii”? ” Generatii intregi”? Dumneata, d-le Garcea se pare că rescrii istoria, ești un ”demiurg”.

   De douăzeci de ani avem politicieni și funcționari publici corupți și afaceriști care în cârdășie cu primii fură statul, la greu. Un domn marxist, cunoștință de a mea, a venit cu o întrebare: ”Vă e mai bine acum, după douăzeci de ani de capitalism, decât înainte?”. Deși nu sunt marxist, spun că e o întrebare la care merită reflectat. Categoriile menționate mai sus au existat și înainte de 1945.
   Au existat excese în perioada stalinistă, când eram sub ocupație rusească, deplâng ceea ce au pățit nevinovații, dar nu și ce au pățit categoriile la care m-am referit mai sus. Dej a reușit să-i alunge pe ruși, în 1958, lucru pentru care a plătit cu viața, în ultima parte a conducerii dejiste au încetat aproape total persecuțiile pe motive politice, iar în perioada lui Nicolae nu au existat nici atâta, putea oricine să termine o facultate, de exemplu.

   ”Un ziarist a facut un colaj mai mult decit neinspirat. Tu te´ai revoltat. Esti scarbit. Iei atitudine. Starnesti simpatii. Polarizezi.”

   Ceea ce s-a întâmplat cu fiica Bardului e inadmisibil. Mi s-au raliat oamenii cu bun-simț.

   ”Hai sa´ti spun o cimilitura. Intr´un tirg era o carciuma faimoasa. Carciuma ziaristilor. Toti doreau sa intre, foarte putini reuseau. Rezidentii permanenti aveau un obicei bizar: se cacau in fata usii. LA mishto, pt. ca oricum foloseau intrarea din spate numai de foarte putini cunoscuta.Intr´o zi un ziarist outsider si´a luat avant si a reusit sa intre. Pin´la glezne in cacat. Rezidentii, oripilati, i´au interzis accesul in sanctuarul bunelor maniere si a liberei exprimari.”

   Hai să-ți spun eu ceva. Nu am nevoie de lecții de la semidocți. Pune mâna pe cărți, de istorie, printre altele, și mai discutăm după. Nu, nu faci parte din nicio elită, d-le Garcea. Ești prea puțin educat și ești și înverșunat, ca să faci parte din așa ceva. Nu mai spun că ”cimilitura” este compusă oribil. Nu cred că poți da ca exemplu de ”bune maniere” pe unii care se cacă în fața ușii, indiferent de motiv.

   În încheiere, am niște rugăminți pentru tine:

   – Dacă și când mai scrii pe aici, scrie în limba română. ”Mishto” nu există în limba română, de exemplu. Iar respectarea ortografiei limbii române presupune folosirea diacriticelor.
   – Caută să vii cu niște texte bazate, nu cu ce ai venit acum, nu am răbdare să citesc texte ca ale tale. Ți-am vorbit pe limba ta, ca să înțelegi.

 9. ”Dar la fel, generatii intregi de oameni care la 19 ani au fost transferati din facultati in puscarii nu au avut de ales.”

  Carvazică îi pândea să împlinească 19 ani și… zdup cu ei. Ioteașa, doar pentcă aveau 19 ani. Ai dreacu comuniști ! Daia sunt io fan al capitalizmului.

  Bre, Garcea, ia mai produ ceva texte, că io te susțiu. Îmi place intelighența lu matale. Și ești la curent cu pregătirea politico-idiotologică. Combați bine. Bagă mare. Trăiască capitalizmul ! Jos comunizmul ! URAAA ! (aplauze, ovații și înjurături).

 10. Domnule Valerius,

  Părinţii uneia dintre fostele mele prietene, cu care am stat trei ani, 80% din timp am stat cu ea şi cu părinţii ei (lângă părinţii ei, mai vîrstă şi mai bolnavi, era recomandabil să fie mereu cineva), iar restul la mine, au avut de suferit pentru că erau copii de chiaburi. A fost mai greu în anii ’50, dar până la urmă oamenii au făcut facultate şi au ajuns cadre apreciate, cu funcţii de conducere în sistemul ceauşist. Doamna fusese contabilă, iar el agronom, un cercetător strălucit, trimis de comunişti la congrese peste, inclusiv în Elveţia. Niciodată nu au negat că au avut condiţii să se afirme şi chiar s-au afirmat în ceauşism. Şi au fost loiali sistemului. Bine, nici nu au fost copii de mari moşieri, tatăl doamnei avusese parcă ambarcaţiuni şi un magazin, fusese ceva mai înstărit decât al domnului, care fusese doar un ţăran răsărit. Doamna era lipoveancă, rusoaică, iar domnul oltean. Îi îndrăgisem şi mă îndrăgiseră. Fata era deosebită, dar a plecat în Canada, unde avea fratele, iar eu nu am putut să-mi părăsesc familia. Oricum, pe tată l-am ajutat şi după, nişte ani, până la moartea lui, aveam o pilă la diabetici, venea cineva şi îi lua medicamentele, fără coadă. Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi, au fost nişte oameni excepţionali! Am dat un exemplu, de oameni cu dosar, care nu au avut probleme să ajungă amândoi directori în ceauşism, s-a ţinut cont doar că erau buni profesionişti şi nişte oameni corecţi.

  Respect dreptul oricui de a avea o opinie, numai că această opinie trebuie să bazeze pe fapte reale şi nu imaginate. Ce a făcut domnul Garcea mi-aduce aminte de cei 50.000 de morţi de la Timişoara din decembrie 1989, chestie care s-a dovedit neadevărată, la fel precum cea cu armele nucleare ale irakienilor. Domnul Garcea a dat o dovadă crasă de semidoctism. A crezut pesemne că toţi suntem ca el. 🙂

 11. Domnule Bogdan,

  Spre deosebire de susținătorii fanatici ai capitalismului (identificat cu ”democrația”), noi doi știm, și nu ne ferim să recunoaștem, că sistemul socialist a avut hibele lui, dar a avut și aspecte pozitive. În consecință, avem dreptul să analizăm, cu aceeași obiectivitate, și capitalismul.

 12. Domnule Garcea,

  O completare: cu postarea aceea cu fiica lui Păunescu, eu nu am avut intenţia de stârni simpatie sau de a polariza, am prezentat efectiv acel fapt şi opinia mea despre el. Unele persoane, care au simţit la fel ca mine, mi s-au raliat, altele nu, ca dumneata.

  Nu ştiu dacă îţi mai aduci aminte cum erai dumneata, domnule Garcea, la 19 ani. Dacă nu îţi mai aduci aminte, îţi spun eu, un adolescent la 19 ani este foarte sensibil şi are o personalitate în formare. Aici nu discutăm de părinţii Anei-Maria, cine au fost şi ce au făcut, ci doar de adolescenta Ana-Maria care a fost comparată în acel colaj cu Miss Piggy, la puţin timp după moartea tatălui ei. O chestie ca asta poate produce o traumă psihică, chiar profundă, acel adolescent ar putea fi copleşit de ceea ce ar putea crede că este un val de ură publică, care a răbufnit prin Caţavencu. Nu ar vedea lucrurile cum le vedem noi, că a fost doar o tâmpenie. Mai mult, fetele, d-le Garcea, dacă nu ştii, sunt extrem de preocupate de imaginea lor la 19 ani. Iar Anei-Maria, o adolescentă frumoasă de 19 ani, tocmai i s-a sugerat că este urâtă. Altă posibilă traumă.

  Colajul acela, în opinia mea, nu a fost ”mai mult decât neinspirat”, a fost criminal, pentru că ar putea să provoace niște chinuri mari sau foarte mari unui adolescent nevinovat. Sper ca acel adolescent să-și dea seama că e vorba doar de o tâmpenie.

  Aş fi luat aceeaşi poziţie şi dacă era vorba de fiica de 19 ani a lui Băsescu, Tăriceanu sau Geoană, dacă era vorba de o necunoscută sau dacă era vorba de sora dumitale mai mică.

  Crede-mă, nu m-au deranjat minciunile pe care le-ai scris, ca de exemplu aceea cu generaţiile de 19 ani, m-am obişnuit cu gândul că există oameni ca dumneata. M-a deranjat însă că nu ai fost în stare să vezi umanismul demersului meu cu Ana-Maria, lipsit de orice interes, ceea ce coroborat cu minciunile pe care le-ai scris mă face să-ţi conturez un portret nu tocmai măgulitor.

  Nu mai scrie aici, domnule Garcea. Scrie în locuri unde sunt şi alţii ca tine, care trăiesc cu aceleaşi minciuni şi au aceeaşi înverşunare stupidă ca tine. Ce să scrii aici?

 13. Da, așa este, domnule Valerius.

  Domnul acesta, Garcea, parcă, sau altul, mi-a scris că: ”fac sex cu hoitul lui Păunescu”. Deși nu sunt marxist, astfel de manifestări o să mă transforme într-un marxist mai marxist decât Marx! 🙂

 14. La mulţi ani fericiţi atât dvs. cât şi celor dragi.

  Având în vedere că suntem într-un fel vecini iar eu nu mănânc oameni cum credeţi în mod eronat dvs. că fac staliniştii, dacă nu aveţi nimic împotrivă vă invit să mă combateţi faţă în faţă într-o cafenea la alegerea dvs. Mi-ar face plăcere să ne cunoaştem. Iată cea mai bună dovadă că staliniştii sunt dispuşi la dialog !

 15. Nu, nu cred că marxiștii mănâncă oameni! 🙂 Da,, o să ne întâlnim la o cafea, vă promit. Cu dl Valerius m-am întâlnit cu ocazia morții d-lui profesor Pruteanu, poate reușim chiar să ne întâlnim toți trei.

  Mulțumesc pentru urare. Crăciun fericit!

 16. O urare de bine din partea mea, pentru întreaga dv. familie, și un dar de la Adrian Păunescu și Cristian Buică:

  http://www.trilulilu.ro/eneoana2000/a3121dbfe01cfa

  Asta-i noaptea de-a fi om
  Și toți plopii sînt cu soț.
  E cu noi și Dumnezeu
  ‘n noaptea asta suntem toți (sau ”Noaptea asta sîntem toți” ?).

 17. Mulțumesc, d-le Valerius. Crăciun Fericit!

 18. Stimate domnule Bogdan,

  Mi-aţi cerut mai demult să aduc dovezi în sprijinul acuzaţiei pe care v-am adus-o că sunteţi îmbibat de spirit mic burghez până în măduva oaselor.
  Iată dovada chiar din gura dvs. „Scopul meu era să am un loc liniştit şi să plec măcar la trei săptămâni acasă…”
  Ce vreţi mai crasă mostră de spirit mic burghez.
  Şi asta unde ? Da, în armata ţării, sub tricolor, în serviciul militar, unde tinerii mergeau să se instruiască pentru a apăra socialismul şi fruntariile patrie chiar cu preţul vieţii aşa cum jurau.
  Acolo vroiaţi dvs. un loc liniştit şi permisii acasă la trei săptămâni, un fel de vacanţă binemeritată după efortul de a pica cu succes examenul de admitere la facultate.
  Frumos, foarte frumos!
  Şi pentru că în armată aţi fost scuturat un pic din visarea dvs. mic burgheză la Alexeni, v-aţi speriat un pic de vicisitudinile arestului, aţi dat de greu pe româneşte dar l-aţi chemat repede pe tăticu să vă rezolve problemele, aţi tras concluzia „logică” că sistemul socialist condus culmea de rudele dvs. , e drept depărtate dar totuşi rude, este de vină şi trebuie să plătească. Comportament şi gândire tipic mic burgheză.

  Socialismul nu s-a prăbuşit datorită antagonismului dintre clasa muncitoare şi nomenclatură aşa cum eronat afirmaţi ci datorită milioanelor de mici burghezi ca dvs. care nu urmăreau altceva decât să stea liniştiţi şi să încaseze salariul. Numai că prin prăbuşirea socialismului au scăpat de dracu şi au dat peste ta-su. Capitalismul îi va pedepsii pe toţi aceşti zgârie-brânză cu proletarizarea

  P.S.
  Eu nu polemizez cu dvs. decât cu scopul de a vă corecta, sesizându-vă aspectele mai puţin estetice ale sufletului nobil pe care îl aveţi şi pe care nu vi-l pot nega.

 19. Stimate domnule Liviu,
  Am mai spus că eu am niște pretenții de la dvs., formate pe baza experienței trecute comune, la care dvs. acum nu vreți și nu vreți să vă ridicați.
  În primul rând o să reiau problema socialismului. V-am spus deja că sunteți inconsecvent, nu puteți să numiți o dată fascism ceea ce era la noi, când criticați și o dată socialism, când o luați cu propaganda, nu merge. Nu a fost niciun socialism d-le Liviu, a fost o monarhie roșie sau un fascism, dacă vreți, ca să folosesc denumirea dată de dvs.
  Dvs. ați făcut armata? Eu nu cred, vorbiți ca un profan. Eu voiam nu liniște ca acasă, ci un serviciu militar obișnuit. Dacă voiam vacanță, ziceam ”stop jocul!” și plecam acasă, dar nu am făcut asta nici la vreme de abuz, nici când ajunsesem un schelet ambulant din cauza condițiilor din armata română, de unde te puteai căptuși cu diverși microbi, microbul pe care l-am luat eu l-a luat cam o treime dintre noi sau râie, de asta s-au căptușit cam toți atâția, râie au avut toți bucureștenii, mai puțin eu, care mă spălam până la brâu și iarna, cu apă rece ca gheața, apă caldă aveam doar o oră pe săptămână, când era ziua de baie.
  ”V-aţi speriat un pic de vicisitudinile arestului” – dvs. chiar vedeți ce scrieți? Aici vorbim de bătăi date cu știrea conducerii, de bătăi date cu bestialitate și de un posibil omor, de un corp cu soldați de gardă cu arme de foc pe mână, beți ca porcii și dedați la acte de bestialitate. Acesta era socialism? Dacă astea sunt ”mici vicisitudini”, atunci vă doresc să aveți parte de altele similare de la capitalismul românesc, așa cum am avut eu și alții parte de cele de mai sus de la comunismul ceaușist.
  Dacă existau ”milioane de mici burghezi” asta însemna că sistemul era un eșec și nu că din cauza asta a căzut sistemul. Devenisem cu toții un popor de simulanți, în ultimii anii, Mircea cel Mare și istoria schimbată, ”Ceaușescu, Partidul, România”, ”Cel mai iubit fiu al poporului” (aici nu-i acuz pe Ei doi cât pe lingăii din jurul lor), frig în case, produse pe sponci, tâmpenie cât cuprinde.
  Revenind la armată, d-le Liviu, datorită antrenamentului în condiții vitrege de la Alexeni și probabil și talentului, am ajuns unul din cei trei cei mai buni radiotelegrafiști de radiolocație din leatul meu. Cam atâția am primit clasa a II-a ca ofițerii de transmisiuni la terminarea armatei. Am ridicat subunitatea mea peste medie, la aplicații și antrenamente doar eu recepționam, prindeam coordonatele și a câte zece ținte sau chiar mai multe simultan, coordonate care erau puse de colegii mei planșetiști pe planșete, se simulau interceptări de către avioane de vânătoare și de rachete sol-aer. Primele și gradele și le-au luat cadrele și pe munca mea, la Greaca, a doua subunitate a mea. Am avut FB la trageri. Poate nu eram cel mai bun soldat din lume, dar cu siguranță am fost unul foarte folositor. Iar de antrenat mă antrenam încontinuu. Morse, condiție fizică, alergam în fiecare zi câțiva kilometri. Mai slăbiți-mă, vă rog, cu prostia asta cu ”mic-burghezia”. Mă întreb prin ce birou erați tupilat dvs. când eu chiar îmi apăram țara. Dacă veneau dușmanii atunci, cine îi întâmpina, dvs, cu ”Scânteia” făcută sul pe post de armă sau eu care eram soldat? Eram la câțiva kilometri de graniță, apropo. Sau dvs. ați fi făcut ceva mai folositor, l-ați fi pastișat pe Ilia Ehrenburg ca să apărați fascismul ceușist, poate? Dl Liviu, decât zece birocrați ca dvs. se pare că mai folositor ar fi fost un soldat ca mine.

 20. Văd ca aţi făcut o fixaţie pentru Ilya Ehrenburg, al cărui talent literar îl consider excepţional, vă deranjează cumva faptul că era evreu? A luptat ca nimeni altul cu arma sa condeiul împotriva barbariei naziste. Când naziştii au atârnat-o în ştreang pe tânăra şi frumoasa Zoia Kosmodemianskaia frângându-i firul vieţii la numai 18 ani într-un mod atât sălbatic, când au comis zeci şi sute de mii de alte asemenea crime crude în numele unei ideologii a supremaţiei rasiale şi al anticomunismului pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice, desigur că nu se mai puteau aştepta la milă. Ilya Ehrenburg a oţelit voinţa soldatului roşu, i-a gravat în inimă cuvintele înainte, fără milă, victorie. Industria sovietică i-a făurit armele, Ilya Ehrenburg i-a modelat spiritul.Comandanţii au întocmit hărţile şi traseele spre Berlin, Ilya Ehrenburg a insuflat energie, motivaţie, tărie, intransigenţă.

  Dacă armat roşie ar fi fost compusă din mic-burghezi ca dvs. oare ce s-ar fi întâmplat ?

 21. Dacă ar fi fost compusă din ”mici burgheji” ca mine orice armată ar câștiga. Dacă ar fi compusă din Ehrenburgi ar lua-o cu toții la fugă.

  Nu se pune problema să-mi placă sau nu Ehrenburg, Ehrenburg este un criminal ca și Stalin, este instigatorul moral al crimelor, violurilor și jafurilor comise de Marea Armată Roșie zisă la mișto și Eliberatoare.

  Domnule Liviu, cu tanti Zoia lucrurile nu sunt așa de clare. Se pare că nu ar fi fost nemți în satul din partea ocupată de nemți unde tanti Zoia a pus foc și că tanti Zoia ar fi fost spânzurată chiar de sătenii înfuriați că aceasta le-a distrus proprietățile. Nu m-aș mira dacă ar fi adevărat asta, pentru că printre rușii bolșevici au existat o mulțime de mincinoși notorii, de hoți și de tâlhari, în frunte cu Tătuca Josef.

  Wermachtul a fost o armată civilizată spre deosebire de marea armată roșie. Wermachtul nu omora civili în teritoriile ocupate, nu jefuia și nu siluia, aste e specialitate rusească. Da, iar noi am luptat cot la colt trei ani cu nemții. Iar dacă vorbim de istorie, Stalin a fost cel mai mare omorâtor de ruși din istorie.

  Oricum, nu încetați cu propaganda, vă rog eu, nu am crezut că o să ajung să studiez pe viu propaganda deșănțată, stalinistă, a anilor ’50.

 22. … Și să vă mai spun ceva, sper ca Basarabia furată de ruși în 1940 să revină la patria-mamă. Pentru așa ceva, eu, ”micul-burghez”, m-aș înrola și mâine, ca să lupt.
  Este o blasfemie ca român să-l ridici în slăvi pe tâlharul de Stalin, care ne-a smuls o parte din trupul patriei-mamă. Dvs. pe ce lume trăiți? Până în 1812, Basarabia a fost parte a Moldovei din moși-strămoși. Atunci ne-au furat-o prima dată amicii dvs. rușii. Oricine e român adevărat va avea întotdeauna în minte asta. De aceea, admiratorii lui Stalin vor fi priviți după cum merită de către românii care știu istorie.

 23. Constat cu tristeţe că sunteţi atât antisemit cât şi anti rus. Păcat, ambele popoare sunt de iubit şi de admirat. Literatura rusă este cu siguranţă prima literatură a lumii, poporul rus este înzestrat cu cel mai ascuţit simţ al dreptăţii sociale, iar despre poporul evreu ce pot spune mai mult decât că a dat lumii nenumărate genii în varii domenii.

  Stalin nu a fost rus ci georgian, un mare erou al clasei muncitoare pentru care s-a bătut şi căreia i-a închinat cariera şi viaţa. Nu uitaţi vă rog că Stalin a insistat pe lângă anglo-americani pentru ca România să primească înapoi Transilvania răpită de fascişti.

  Stalin nu a răpit Basarabia României, pentru că România nu exista decât în mintea dvs., România nu era decât un stat fascist marionetă în mâinile naziştilor germani.

  Ocupaţia sovietică a Basarabiei a fost un act întâmpinat cu entuziasm de majoritatea populaţiei basarabene bucuroasă să asiste la abolirea capitalismului.

  Dovadă că a fost aşa este că basarabenii nu au vrut să se unească cu România nici după destrămarea Uniunii Sovietice. Ei nu s-ar fi unit nici în 1918 dar au fost forţaţi cu baionetele trupelor trimise de Brătianu cu acceptul marilor puteri, pentru că la acel moment jumătate din Basarabia era bolşevică.

  Ia să-mi spuneţi dvs. de ce guvernul Brătianu a respins în 1924 propunerea guvernului sovietic de a organiza un referendum în Basarabia cu privire la soarta provinciei. Dacă nu ştiţi vă spun eu, pentru că majoritatea basarabenilor ar fi votat pentru alipirea Basarabiei la Uniunea Sovietică.

  Visul dvs. al unui imperialism românesc în care batalioane compuse din mici burghezi ca dvs. îmbătaţi de patriotism de salon ar trece Prutul cu vitejie pentru a cucerii prin luptă „pământul sfânt al Basarabiei” mă face să zâmbesc.

 24. D-le Liviu, dvs. mințiți ca amicii dvs., rușii. Chiar așa, dvs. sunteți rus sau evreu? În primul rând când am spus eu ceva de evrei? În al doilea rând, Basarabia este pământ românesc furat de ruși la 1812. În al treilea rând, Sfatul țării a votat realipirea la patria-mumă în aprilie 1918, de bunăvoie, iar armata română nu avut niciun amestec, nu s-a înregistrat o majoritate de 99, 99% ca atunci când veghea alegerile buna armată bolșevică.

  Să vă spun ceva, Basarabia va reveni la România, iar baionetele ”mici burghezilor” nu vor fi folosite decât în scopul terapeutic de a împinge, înțepându-i în fund, peste graniță, pe tot felul de elemente, fie ele lifte staliniste sau nu sau trădători de țară și de neam. Armata română, așa cum a ajuns în 1919 singură la Budapesta, va putea să ajungă oriunde e nevoie. Iar oameni ca Brătienii se vor mai ridica.

 25. Dragă domnule Bogdan,

  Sunt evreu rus născut din părinţi români în Kabul, Afganistan. Ai mei vorbeau persana, eu m-am născut vorbind idiş şi scriind în ruseşte cu alfabet arab. Doctrina mea este colectivismul individualist pe care încerc din răsputeri să o implementez în capul micilor burghezi refractari la democraţia dictaturii aşa ca dvs.

  Trăiască Stalin, Churchill, Roosevelt !
  Heil Hitler !

  • D-le Liviu, lăsând laoparte gluma dvs. de mare ținută, acum sunt sigur că sunteți la fel de român ca alt ”marxist de vodevil”, antiromânul uncrainean cu nume schimbat Ignatencu. Apropo, există măcar o altă persoană care să creadă poveștile dvs. despre Tătuca? Și Dej și Ceaușescu au fost niște naționaliști români atât de deștepți încât să scape de ruși, iar pe ”românii” ca dvs. să-i bage la saramură, ca să spună glume ca ale dvs. lor înșiși, în fața oglinzii, până se țăcăneau. Chiar dacă ar veni marxismul la putere, românii sunt atât de deștepți încât să se descotorosească de falsele faruri călăuzitoare ca dvs. Iar Basarabia o vom avea înapoi. Și ați nimerit-o cu o chestie, la noi nu a fost socialism niciodată, ci doar un ”colectivism individualist”.

 26. Cu ajutorul dvs., d-le Liviu, am învățat o lecție extrem de prețioasă, niciodată, dar absolut niciodată să nu ai încredere în alogeni, chiar dacă ei par să fie de aceeași parte a baricadei cu tine, și cu prima ocazie să le faci vânt, o lecție pe care au învățat-o și au aplicat-o la vremea lor Dej și Ceaușescu.

 27. „Dar absolut niciodată să nu ai încredere în alogeni”, zise micul burghez cu voce gravă, solemnă fiului său pentru a-i fi învăţătură de seamă în viaţă.
  „De unde ştii tată acest cutremurător adevăr ?” întrebă smerit fiul.
  „M-a luminat domnul Liviu, fiul meu drag.”
  Începură amândoi tată şi fiu să plângă de emoţie îmbrăţişaţi în faţa acestei revelaţii copleşitoare.
  În acel moment de efuziune sentimentală dintre tată şi fiu intră în cameră valvârtej domnul marxist de vodevil Ignatencu, găgăuz din Găgăuzia
  „Bă, nenorociţilor ţara arde şi voi staţi aicea zguduiţi de sentimente mic burgheze ?”
  „Brătianu a cucerit Budapesta, Brătianu l-a alungat pe Bela Kun la Moscova, trăiască 1919 anul triumfului românismului asupra bolşevismului maghiar !”, începu să strige micul burghez cu voce baritonală sub privirile aprobatoare ale fiului.
  În acest timp Ignatencu sorbea dintr-o ceaşcă cafea arabică. Dej şi Ceauşescu sporovăiau aşezaţi pe o canapea de răchită despre cele mai potrivite metode de destalinizare.

  Un proletar trecând întâmplător prin cadru trase cortina !

 28. Da, amuzantă comedia. Vă doresc dvs., alogenilor, ca de acum înainte să aveți doar acest efect asupra noastră, a românilor, să ne amuzați, pe post de saltimbanci, asta până ce o să vă împingem la cei pe care îi admirați, așa după cum am stabilit.

 29. Numai dvs. ştiţi cum se împacă în mintea dvs. mic burgheză cosmopolitismul deseori afişat cu emfază, admiraţia prostească faţă de construcţia europeană şi faţă de noţiunea de cetăţean al Europei cu ura faţă de alogeni.

  În orice caz, eu nu vă port pică şi vă asigur că nu nutresc nici un fel de resentiment faţă de dvs.
  Vă doresc să aveţi un an mai bun decât cel care tocmai se încheie, să vă îndepliniţi toate visurile şi toate năzuinţele. La mulţi ani !

 30. Domnule Liviu,

  V-am spus că nu mă înțelegeți:

  – Nu pot fi mic-burghez și să iau apărarea realizărilor socialismului românesc
  – Construcția europeană pentru mine e bună atâta timp cât e benefică pentru România
  – ”Ura față de alogeni”, nu am nicio ură, față de nimeni. Legat de alogeni, atâta timp cât își văd de treaba lor, nu am nimic cu ei. Dacă însă pe buletinul lor scrie România, atunci să fie buni cetățeni români. Dacă un asemenea element spune că Basarabia nu e parte a României, automat devine dușman al țării și neamului care l-a adoptat sau i-a adoptat cândva înaintașii. Idem pentru Ardeal sau orice regiune a României. Cale de mijloc nu există. Ne-am apărat cum trebuie interesele până acum, și sper ca Dumnezeu să aibă grijă și în continuare de neamul cel românesc. Să nu se mai mire nimeni atunci vreodată dacă este alungat peste graniță pentru atitudine antiromânească.

  Vă mulțumesc pentru urare! La mulți ani și pentru dvs și cei dragi dvs.!

 31. Domnule Liviu, din ce în ce mai mult mi se conturează impresia că sunteți evreu.

  În 1940, elemente evreiești au atacat armata și autoritățile române care se retrăgeau din Basarabia, au existat destui evrei în slujba bolșevicilor. Știu și despre atrocitățile comise de comisarii evrei ulterior, în Basarabia.

  Pentru evrei, bolșevismul a fost o cale de emancipare, aici, în teorie, nu mai conta rasa, ci doar culoare politică, cea roșie. Bolșevismul s-a desprins din masonerie, prima cale de emancipare a evreilor, unii spun și calea de a conduce lumea.

  Deși știu ce s-a întâmplat în Basarabia, în 1940, după cum spuneam mai sus, nu am fost de acord cu măsurile luate de Antonescu împotriva evreilor din Basarabia, așa cum nu am fost de acord cu măsurile luate de el împotriva țiganilor. Chiar luând în considerare agresiunile comise de evrei, omorurile, mai ales, și curentul antiromânesc datorită posibilității de emancipare la care mă refer mai sus (deși rușii înșiși s-au întors mai apoi împotriva evreilor), drept este ca numai vinovații de ceva să fie pedepsiți, și nu copii, femei și bărbați luați de-a valma. Antonescu, un mare patriot, de altfel, a greșit aici.

  Sunt naționalist, am studiat istoria acestui popor și am încredere în soarta lui. Sunt sigur că se va întâmpla și minunea cu Basarabia. Dar așa cum sunt naționalist, sunt și om, și nu aș fi de acord cu clintirea unui singur fir de păr al unui nevinovat. Și mai cred că prin dialog, prin înțelepciune și prin bunătate se poate rezolva orice.

 32. La mulţi ani ! Mult succes şi spor în muncă !

  Mă bucur că sunteţi naţionalist. Aţi iubi patria este un act nobleţe şi de demnitate. Faceţi din acest blog o tribună de luptă pentru redobândirea independenţei pierdute a ţării.

 33. Un an bun, domnule Bogdan !

 34. Mulțumesc, d-le Liviu. La mulți ani încă o dată! Să avem o Românie ca soarele de pe cer!

 35. Mulțumesc, d-le Valerius! Acum, la sfârșit de an, mă gândesc la România ca întreg mai mult decât la noi ca indivizi. Am vizitat în ultimii doi ani multe orașe din țara noatră. Avem o țară nu frumoasă, ci foarte frumoasă. Să ne ajute Domnul și să ne dea conducători destoinici așa cum am mai avut, care să ridice din nou țara! La mulți ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s