Buharin

La un moment dat, căutând date despre o personalitate pe Wikipedia în limba engleză mi-a sărit în fața ochilor numele Buharin, personajul pe care constant dl Liviu, care îl admiră pe Iosif Visarionovici Stalin, îl acuză de trădare a comunismului. Well, am citit atunci de Buharin, intelectualul de clasă, golden boy-ul lui Lenin, care a fost epurat de Stalin în 1938, în cadrul fenomenului cunoscut sub denumirea de Marea Epurare, care s-a întins pe perioada a doi ani, între 1936 și 1938. În această perioadă au fost epurați și toți vechii bolșevici, deoarece Stalin voia să rămână singurul vechi bolșevic în viață în următorii aproximativ 20 de ani, lucru care s-a și întâmplat (glumesc, bineînțeles în privința motivației diabolicului gruzin de oțel!), Buharin împreună cu gașca de old lads ai bolșevismului fiind epurați definitiv și iremediabil de toate, după ce au fost torturați înainte ca să spună ce trebuie, inclusiv și mai ales de grija zilei de mâine, pentru că dacă ești mort nu mai cum să-ți faci griji în privința viitorului, fie el apropiat sau îndepărtat. Soția lui Buharin, Anna Larina, a scăpat ieftin ținând cont de obiceiurile timpului, i-a fost luat doar copilul de un an și apoi deoarece avea nevoie de timp ca să se gândească unde a greșit soțul ei, următorii ei douăzeci de ani au fost împărțiți între închisoare, exil și gulag. Gulagul a fost și el bun la ceva, deoarece Anna Larina, care avea ceva peste douăzeci de ani când a început călătoria ei de plăcere în diverse locuri high class din Rusia roșie, și-a întâlnit acolo viitorul soț, care, ca să nu uite ce nevastă are, era băgat cu regularitate la zdup. În scurtul timp petrecut împreună, cei doi soți au apucat să facă și doi copii. Anna Larina s-a gândit temeinic la ceea ce a făcut primul soț și a ajuns la concluzia de nestrămutat pentru ea că primul ei soț, Nikolai Ivanovici Buharin, a fost o victimă a terorii lui Iosif Visarionovici, așa că a scos o carte de memorii în care și-a exprimat această convingere.
Deorece orele sunt târzii, voi scrie poate altădată mai multe despre Buharin. Oricum, pentru cei care vor să știe mai multe de Buharin dau aici linkul referitor la el din Wikipedia în engleză.

Închei, exprimându-mi o nedumerire: Va mai fi vreodată Rusia comunistă cu spioane ca Anna Vasilievna Kușcienko aka Anna Chapman, a cărei fotografie este prezentată mai jos?

Anna Chapman

2 responses to “Buharin

  1. Mi-aţi cerut să-l apăr pe Marx de atacul „dur” al lui Berdiaev.Nu cred că este nevoie deoarece pe Marx îl apără opera copleşitoare şi moştenirea fecundă atât în plan filosofic cât şi politic.După mine valoarea unei filosofii stă în capacitatea şi puterea ei de a se menţine vie, de a se îmbogăţii odată cu succesiunea generaţiilor.În timp ce Berdiaev este autorul unei ontologii de cabinet, iar de berdiaevişti nu am auzit, marxismul însufleţeşte şi îndeamnă la luptă pentru o „reumanizarea lumii” nenumăraţi oameni de pe întreg cuprinsul planetei în fiecare zi.

    Mai departe, citatul ales nu este, cred eu, relevant pentru o discuţie serioasă deoarece face o afirmaţie care nu este apoi demonstrată. Marx este acuzat că vrea „binele” cu mijloacele „răului” dar lipseşte argumentaţia.

    In plus ultima frază aleasă: „Duşmănia faţă de rău distruge lumea spirituală a omului, precum duşmănia de bine distruge şi ea.” este o aiureală ce ne îndeamnă să nu avem duşmănie faţă de rău (a avea duşmănie faţă de bine ţine de domeniul patologicului) adică să fim indiferenţi sau prietenoşi cu răul pentru a ne păstra nedistrusă lumea spirituală.
    Şi atunci misticul Berdiaev de ce are „duşmănie” pe bolşevici ?

  2. Domnule Liviu, eu vă fac o propunere: postați textul de mai sus pe blogul doamnei. Ar fi păcat să nu o faceți, pentru că eu găsesc că argumentația dvs. este foarte solidă, de neatacat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s