Încă un pic de istorie

Datorită unor cârnați ca Ignatencu au murit români (comuniști) precum Pătrășcanu. Sigur, acesta din urmă a avut și el păcatele lui, de exemplu, Pătrăşcanu  a fost unul dintre cei care l-au cumpărat și vândut pe Mareșalul Antonescu, care, ca şi Ceauşescu,  a fost un mare patriot, dar care a comis mari greşeli, tot precum Ceauşescu. Totuși, cu toate păcatele lui, intelectualul Pătrășcanu a fost român înainte de a fi orice altceva. Așa, pentru reîmprospătarea  memoriei:

–  În 1928, la Congresul de la Harkov din 1928,  împotriva poziţiei oficiale, (românul) Pătrășcanu a suținut că basarabenii sunt tot români (Spre deosebire de găinațul de Igantencu, care, am citit, îşi spune şi Ignat, dându-se drept român, de unde atâta? Să se recomande drept ceea ce este,  ucrainean sau ce o fi el, că român nu este, nici un român nu ar veni cu bălăriile duşmănoase, antiromâneşti, cu care a venit căcăreaza de Ignatencu!)

–  „Înainte de a fi comunist, sunt român!” sună cunoscut? Pentru aceste cuvinte, rostite la Cluj, în 1946, în faţa studenţilor grevişti, Pătrăşcanu va fi arestat în 1948 de colegii lui stalinişti, condamnat la moarte  şi executat în aprilie 1954. În 1968, Ceuşescu a făcut gestul care se impunea şi l-a reabilitat.

Notă:

Lucreţiu Pătrăşcanu provenea dintr-o familie de intelectuali: tatăl său a fost istoricul şi prozatorul D. D. Pătrăşcanu, iar mama sa provenea dintr-o familie boierească. Devine membru al Partidului Comunist în timpul studenţiei, în anul 1919. El şi cu Elek Köblös au fost singurii reprezentanţi ai PCR la al 4-lea Congres al Cominternului,  la Moscova,  în 1922. La întoarcere, a fost arestat şi încarcerat la Jilava. De ce s-a  întâmplat în 1928 am scris mai sus. În 1931 este ales deputat din partea Blocului Muncitoresc-Ţărănesc. Este arestat în august 1940, apoi eliberat de Guvernul naţional-legionar, în perioada când România, aliata Germaniei, încerca să păstreze relaţii amicale cu URSS. În 1941, după Rebeliunea legionară, este din nou arestat şi eliberat. Mai departe, am scris mai sus. De ce nu au au făcut burjuii și legionarii, să-i ia viața, s-au achitat însă colegii lui de partid.

PS Dacă nu s-a înţeles: înainte de orice altceva sunt român!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s