Budapesta

Remember Budapesta

Parcă mi-e dor de Budapesta. Mai sus, o poză reprezentativă, cu Podul Lanţurilor şi Parlamentul. Budapesta este orașul din străinătate unde m-am simțit cel mai bine, din cele pe care le-am vizitat.  Bate, pentru mine, de departe Bruxellesul.

Clădirile din partea veche a Budapestei, din  Pesta,  au fost construite, la fel ca în  toate oraşele noastre din Ardeal şi Banat, după 1800 (mai puţin cetăţile vechi din aceste părţi ale ţării noastre), multe dintre ele, în aspectuosul şi elegantul stil neobaroc. Diferenţa este că la noi, cu excepţia Sibiului, aceste clădiri au fost lăsate în paragină.
Toate clădirile vechi din Budapesta sunt renovate exemplar. Sunt luate la rând, în fiecare an se renovează altele, altfel nu ar arăta atât de bine, şi acesta este un domeniu în care noi avem de învăţat de la maghiari. Dacă nu ar fi fost Imperiul, noi nu am fi avut construcţiile, frumoase şi impunătoare, cândva, monumente istorice de care noi nu avem grijă, din oraşele din Ardeal şi Banat.
Budapesta – centrul istoric – are sute sau poate mii de clădiri, există un întreg oraş vechi, eu zic că este aproape cât Bucureştiul sau măcar cât o bună parte din el, cu monumente istorice: case, catedrale, palate, străzi, opere de artă. Podurile sunt cinci la număr.

În cele două rânduri când am stat în Budapesta, ultima oară în luna de miere, am avut închiriat același apartament,  aproape de Centru, într-o clădire superbă din sec. XIX,  renovată impecabil, ale cărei ferestre înalte dădeau foarte romantic spre dalbul pod Elisabeta și spre apele Dunării.
Există un bulevard imens, Adrassy, inclus în  patrimoniul UNESCO, cu clădiri de la 1800. Acolo se află şi Opera, o clădire superbă, unde s-au pus în scenă compoziţiile lui Imre Kalman şi cele ale lui Franz Lehar.  Acest bulevard se termină cu un ansamblu monumental impresionant, numit Monumentul Mileniului.  Chiar înainte  de Monument, de-o parte şi de alta a bulevardului, se află cele două muzee principale de artă din Budapesta, Muzeul Naţional  de Artă, respectiv Muzeul de Artă Modernă (le-am vizitat pe ambele şi pot să spun că merită să fie vizitate). Pe sub bulevard circulă cea mai veche linie de metrou din Europa. Liniile de metrou din Budapesta sunt dispuse aproximativ radial, poți ajunge cu ușurință și rapid în orice parte a Budapestei, centrul fiind stația Deák tér, Piața Deák, piață care este totodată și centrul orașului.
Și Bucureştiul are un Centru Vechi, cu clădiri în stilul francez din perioada celui de-al treilea Imperiu, clădiri care până de curând erau toate nerenovate şi stăteau să cadă, parcă de vreun an început să se miște ceva aici, s-au făcut  renovări de clădiri și reparații de străzi cu cofinanțare europeană, însă mai avem ceva drum de parcurs până când vom putea să vorbim de un Centru Vechi al Bucureștiului de nivel european.

Budapesta mai este cunoscută și  pentru izvoarele și băile ei termale. Turcii, în perioada ocupației, au apreciat în mod deosebit izvoarele termale ale Budapestei, ei construind mai multe băi termale. Mai există o singură baie termală turcească originală, unde eu, din păcate, nu am fost. Am fost la două dintre băile termale din Budapesta, ultima oară când am stat în Budapesta, la una în aer liber şi la alta acoperită, la Gellert. Complexul termal de la Gellert face parte dintr-un ansamblu hotelier dat în folosinţă în perioada interbelică. Complexul este luxos, aici în perioada interbelică veneau şi magnaţii români. Stilul este Art Nouveau. Complexul termal are în componenţă piscină, bazine cu apă termală de diferite temperaturi, instalație pentru saună, centru de masaj și, bineînţeles, duşuri şi vestiare, precum şi două cafenele, una fiind situată chiar deasupra piscinei. Mai jos, două poze cu Complexul termal de la Gellert, cu piscina și cu unul dintre bazinele cu apă termală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s