Capitalism vs. comunism, din nou

Scris ca un comentariu la o postare a Sorinei, de pe blogul ei, Madame Bovary, despre un articol al d-lui Dan C. Mihăilescu, din Dilema Veche:

Mi-au plăcut atât stilul spumos în care a fost scris articolul, cât și conținutul lui. 

Ca observație negativă: o fi el bun critic, dl Dan C. Mihăilescu, dar nu este însă și un la fel de bun istoric. “Rânduiala  ante şi inter-belică” nu a existat, în realitate.  Vorbind de rânduiala antebelică, Istoria spune că noi am intrat în primul război mondial cu soldații lipsiți de bocanci  și cu armata fără ambulanțe, datorită corupție și hoției legate de  achizițiile pentru această armată, și cu comandanți incompetenți,  precum cei care au fost autorii dezastrului de la Turtucaia, racile vechi, hoția, corupția și incompetența la noi. Cât despre rânduiala interbelică, în 1928 la putere au venit Maniu și cu țărăniști lui fomiști, precum urmașii lor din 1996. Corupție, hoție și incompetență cât cuprinde. În 1930, Maniu a avut inspirația să-l readucă fraudulos la putere pe Carol al II-lea, care a scăpat repede de binefăcătorul Maniu și a implementat o conducere grandioasă, ajutat de camarila din jurul lui, care a a culminat cu pierderile teritoriale îngrozitoare din anul 1940.

Am avut însă parte  și de lucruri bune, în perioadele respective, de cei doi regi nemți, cu soțiile lor, și de mari patrioți români, cum au fost Brătienii (și Maniu a fost un mare patriot, deși Iuliu Maniu a comis mari greșeli când a avut puterea, a compensat cu o opoziție strălucită în perioada care a început când a fost îndepărtat de la putere de către Carol al II-lea), lucruri bune care au culminat cu România Mare de la 1 Decembrie 1918. 

Deși  nu sunt un fan al comunismului, datorită faptului că nu cred că doctrina marxistă are  consistență și datorită opoziției dintre credința mea creștin-ortodoxă și  materalismul comunist,  nu pot să nu observ două lucruri (Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului!):

– În dictatura comunistă din deceniul 1965-1975,  țara noastră a avut, probabil, cel mai ridicat nivel, din toate punctele de vedere: economic, social, cultural, din toată istoria noastră.

–  Stilul spumos și verva d-lui Mihăilescu au la baza educația primită de acesta tot în deceniul respectiv. 

Terminând cu „oda” comunismului, involuntară, doresc să menționez că am știință de existența capitalismului civilizat, cum este, de exemplu, cel din Nordul Europei. Am mai și călătorit, ici și colo, prin acest capitalism civilizat. La noi, pot să-mi dau seama că  nu, nu este capitalism,  asta cu siguranță,  însă  nu pot să-mi dau seama, în schimb, de ceea ce este, de fapt.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s