Filmul „Agora”

Da, aș vrea să spun câteva cuvinte despre filmul „Agora”, pe care l-am văzut astăzi la renovata Cinematecă Union, de vizavi de Sala Palatului.

Păi, pe scurt, așa după cum am citit într-o cronică de film americană,  problema se pune în felul următor: „Rachel Weisz împotriva religiei”. Cine câștigă? Greu de spus …

Mai jos, un fragment din cronica d-lui Cătălin Pavel (http://filme.acasa.ro/agora-2009/cronica), o cronică bună, zic eu:

” „Agora” este o palmă atent plasată pe obrazul celor în accepțiunea cărora creștinismul înseamnă doar iubirea de aproape și toleranță. Dupa cele aproape două ore de „Agora”, părăsești cinematograful cu multe semne de întrebare vizavi de religia pe care mulți dintre noi o îmbrățișează.

Filmul are meritul de a surprinde partea întunecată a creștinismului, o religie capabilă de vărsări inutile de sânge, mustind de intoleranță, îngrăditoare de libertate de gândire, care transformă discipolii în simple unelte ale unor lideri religioși.

„Agora” este un film pe care nu-l recomand celor care privesc religia cu ochelari de cal. Dacă ești gata să treci peste ideile preconcepute și vrei să afli câte ceva și despre faptele mai puțin glorioase înfăptuite de creștini, atunci „Agora” este categoric un must-see.” 

Totuși, după mine, cronica d-lui Pavel este incompletă, eu am cercetat evenimentele istorice la care se face referire în film, și am descoperit că  unul dintre ele, cel mai important, distrugerea Bibliotecii din Alexandria de către creștinii fasciști ai episcopului Teofil, este incert (există patru variante referitoare la distrugerea Bibliotecii, ce conțin puncte de vedere diferite cu privire la autorul și momentul distrugerii), iar altul, asasinarea savantei păgâne  Hypatia (de către creștini, mai  precis de către călugări din Nitria, asta s-a întâmplat în realitate), este prezentat deformat, aruncându-se vina pe Sf Chiril, Patriarhul Alexandriei,  și pe parabolani, membrii unei frății creștine care nu s-au ocupat cu masacre, ci, se pare, cu îngrijirea bolnavilor și înhumarea morților, în realitate,  dl Pavel putea să sape mai adânc și să completeze articolul său despre filmul „Agora” cu cele menționate mai sus de mine. 

Ca creștin, pentru mine filmul este o blasfemie, însă o blasfemie care, din  punct de vedere artistic, surclasează de departe gunoiul  „Codul lui DaVinci”, făcut după cartea cu același nume a lui Dan Brown. Mulți evrei în acest film, glumind, putem spune că acest film face parte dintr-o conspirație   masonică pentru discreditarea creștinismului. Nu, nu pot să spun însă să nu-l vedeți, pentru că, deși sunt creștin, nu sunt bigot, iar frumoasa evreică Rachel Weisz a fost de-a dreptul remarcabilă în rolul martirei științei și a ateismului, Hypatia, însă, dacă sunteți creștin și vreți să vedeți acest film, e bine să aveți în minte că este foarte posibil ca evenimentele din film să fie, în cea mai mare parte a lor, neconforme cu ceea ce s-a întâmplat în realitate. Filmul, ca ficțiune, mi-a plăcut.

Reclame

3 responses to “Filmul „Agora”

  1. Hypatia din Alexandria … cred ca e de folos scrierea lui Vasile Adrian Caraba de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti. Documentul poate fi descarcat de aici:

    http://www.ftoub.ro/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=96&Itemid=396

  2. O să studiez această scriere, mulțumesc!

  3. Hello https://bogdanjournal.wordpress.com/2010/03/29/filmul-agora/ admin. I came to your „Filmul “Agora” | Jurnal Bogdan” page via Google but it was difficult to find as you were not on the front page of search results. I see you could have more visitors because there are not many comments on your website yet. I have found a website which offers to dramatically increase your rankings and traffic to your site: http://www.linklegends.com/free-trial. They managed to get close to 1000 visitors/day using their services, you could also get lot more targeted visitors from search engines than you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps 🙂 Take care. Lindsey

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s