Demonstrație la Cluj de Ziua Naţională a Ungariei

În cadrul articolului  (click aici pentru a citi articolul pe Libertatea online)  apărut ieri în cotidianul Libertatea, cu titlul  «Ţinutul Secuiesc nu este România!»,  se prezintă două lucruri pe care eu le văd ca deosebit grave dacă privim din punctul de vedere a ceea ce se menţionează în Constituţie cu privire la forma de stat din România,  aceea de stat naţional unitar:

– La  manifestările de alaltăieri de la Cluj, de Ziua Națională a Ungariei (prima dintre ele ), tineri maghiari au mărşăluit ieri pe străzile municipiului Cluj-Napoca  purtând steaguri ale Ungariei şi ale aşa-numitului Ţinut Secuiesc, precum şi pancarte pe care scria în limba maghiară : „Ținutul Secuiesc (Harghita, Covasna și Mures) nu este România !” (există şi o poză în articol cu tineri maghiari îmbrăcați cu uniforme gen organizație paramilitară ce poartă o astfel de pancartă!). La aceste manifestări a participat şi ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

– La sfârşitul săptămânii trecute, peste 300 de aleşi locali din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care limba maghiară devine limbă oficială în aşa-zisa Țară a Secuilor.  Aşa-zisul Ţinut Secuiesc este format, din punct de vedere teritorial, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. În anul 2003 a luat naştere Consiliul Naţional Secuiesc, care are, conform statutului, ca principal obiectiv Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Secuii sunt un grup etnic de limbă maghiară colonizaţi de principii Ungariei în partea de est a Transilvaniei, cu scopul de a apăra graniţele de invaziile tătare din secolul al XIII-lea.

Tinerii din poza respectivă sunt cam de vârsta fiicei mele (anul acesta, 19 ani) sau un pic mai mari. Stau şi mă gândesc: ce li s-a băgat în cap acestor copii, până la urmă, şi de către cine? Cu ce fonduri sunt finanţate manifestările de acest gen? Statul român, pentru care noi plătim impozite, ca să aibă cu ce acţiona, oare nu ar trebui el să găsească răspunsurile la aceste  întrebări, în condiţiile în care se aduc grave încălcări  celui mai important act  al țării, Constituţia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s