Comunismul în România

București Favorit Drumul Taberei undeva între '60 și '70

București magazin 1970

Aseară am vorbit de marxism, mai precis de transpunerea lui în practică, dintr-o perspectivă generală, acum doresc să vorbesc de această transpunere dintr-o perspectivă personală, referindu-mă doar la socialismul românesc de după 1944.Comunismul la noi nu a venit printr-o revoluție, fie ea și sponsorizată de cineva,  cum a fost în Rusia, unde prusacii  l-au sprijinit logistic pe Lenin,  deoarece voiau să-l dea jos pe Țar și să scoată Rusia din război. Comunismul la noi a fost instalat bine mersi cu tancurile rusești, ca peste tot în Europa de Est.

Dej și apoi Ceaușescu au fost ambii naționaliști, antisovietici, primul reușind să-i scoată pe ruși afară din țară, iar al doilea continuând politica antirusească a primului, punctul culminant al acestei politici pentru Ceaușescu fiind momentul 1968, cu condamnarea invaziei din Cehoslovacia  (în perioada aceea m-am născut eu, tata, ca ofițer, fiind mobilizat, pentru a lupta în cadrul forțelor românești împotriva unei eventuale invazii sovietice) și alianța cu inamicul Uniunii Sovietice, China. Că rușii au fost ținuți la distanță și pentru ca aceștia doi, Ceaușescu și Dej, să conducă singuri, asta este altă poveste. Dej se pare că a plătit cu viața acțiunea lui prin care i-a scos pe ruși afară, fiind iradiat de sovietici în cadrul unei vizite în Uniunea Sovietică. 

Noi eram o țară agrară, înainte de preluarea puterii de către  comuniști, în 1947 populația urbană reprezenta 23% din totalul populației, în timp ce populația rurală reprezenta 77%, pentru ca în 1980 populația urbană să ajungă la 46%, în timp ce cea rurală a scăzut  la 54% (Anuar Statistic 2008 – www.insse.ro).

 În 1945 27%  din populația țării era analfabetă. Comuniștii au lichidat oficial  această plagă  în 1966.  În prezent, după 20 de ani de așa-numit capitalism, avem una dintre cele mai mare rate de analfabetism din Europa (la țigani, 20%, per total, 2,5%).

 Se pare că în România existau, înainte de venirea comuniștilor,  boli care în  Europa civilizată fuseseră eradicate, comuniștii au rezolvat și această problemă.

Comuniștii,  la noi, au construit, mult: blocuri , fabrici, uzine, drumuri. Au oferit locuri de muncă și o educație  destul de bună, în mod egal, tuturor. În perioada 1965-1975 aici a fost raiul pe pământ.  După 1980, însă, datorită ambiției necugetate a lui Nicolae Ceaușescu de a scăpa de datoria externă, am dus-o așa cum știm cu toții.

Ar fi reușit capitaliștii români să ofere tot ce au oferit comuniștii, în aceeași perioadă de timp sau chiar într-una mai lungă ? Dacă e să îi judecăm după chipul și asemănarea celor de azi răspunsul este un drastic „Nu”. Pentru aceștia de azi chiar ar fi indicat să mai vină o dată comuniștii, să-i mai bage  la un canal.

Ai mei sunt de la țară, din Dâmbovița, probabil eu, dacă nu ar fi existat comuniștii, aș fi arat acum cu plugul cu boi, în loc să am facultate și să fiu funcționar public, care lucrează cu UE pentru statul român.

Dacă cei din partea tatei aveau un oarece cheag, cei din partea mamei erau săraci lipiți.  Am auzit povești, de la rudele din partea mamei, gen Zaharia Stancu, cu boierul, Lăzeanu, care stătea la Paris și cu țăranii săraci, care trimiteau la școală ca să facă mai mult de două-trei  clase  doar pe cel mai mare din copii, deoarece nu aveau bani pentru cărți. De copii care nu aveau cu ce se încălța, se încălțau cu încălțăminte croșetată în casă. Iarna acești copii nu aveau îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată. Așa  a fost cazul  și cu familia mamei mele. Mama cu doi frați mai mari și unul mai mic au rămas fără mama lor, bunica mea, din cauza unui avort provocat, când mama mea avea șase ani.

Marxismul, da, este o analiză utilă și veridică a capitalismului, o teorie care însă aplicată în practică nu poate depăși statul socialist, în care se anchilozează, cu o conducere asemănătoare cu cea din monarhia absolutistă mai degrabă decât cu orice altceva.

Indiferent de cum au ajus  comuniștii la putere, mai ales la ruși, dar și la noi, ei au venit pe fondul unor mari nedreptăți  sociale. Și rușii și noi am avut perioada noastră de glorie, de înflorire economică, în socialism. Pentru unii, comuniștii au fost un bici, precum a fost văzut Attila pe vremuri, unii chiar au meritat acest bici, cred eu.  Ne uităm la ceea ce e azi în jurul nostru și  parcă ni se face dor de comuniști, cei care i-am prins.

Reclame

3 responses to “Comunismul în România

  1. Dej nu i-a dat afara pe rusi, au plecat singuri, pt. ca misiunea de lichidare a adversarilor se incheiase (cca 400.000 romani „reactionari” ucisi sau scosi pe tusa prin imbolnavire grava). Iar RO nu avea ca vecini state capitaliste. Deci nu era nevoie de soldati rusi. De altfel eu stiu ca Dej tot de URSS fusese instalat iar cine l-a iradiat, nu e clar. Poate chiar gasca lui Ceausescu? Referitor la plata „necugetata” a datoriilor catre WB hai sa nuantam: Ceausescu era inconjurat de consilieri, si in citiva avea incredere maxima (cf. lui Niculescu-Mizil). Deci nu vom sti niciodata cine a luat deciziile acestea.

  2. Romanii totdeaauna au avut tendinte cosmopolite, de admirare fanatica a unor „valori” din Vest, de copiere timpa a Vestului (vezi ce spun Ghika, Alecsandri, Caragiale, Pamfil Seicaru, G. Calinescu, Marino). Nationalismul isteric militarizat ceausist a distrus si restul de patriotism care mai era in acest popor.

  3. Naționalismul este bun, el trebuie să existe, însă pe orice chestie, dacă insiști pea mult, peste o limită acceptabilă, se demonetizează.

    Că a fost ideea lui Nicolae Ceaușescu sau a consilierilor lui, nu cred că mai are importanță, atâta timp cât el a a aprobat această acțiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s